Bebeklerde Hıçkırık Tutması: Neden Olur ve Nasıl Geçirilir?

bebeklerde hıçkırık neden olur nasıl geçer

Büyük bir heyecanla beklediğiniz minik yavrunuz dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren onun her anını dikkatle ve özenle takip ettiğinizi tahmin etmek hiç de zor değil. Bebeğinizin keyfi yerindeyken çıkardığı tatlı mırıltılar kalbinizi ısıtırken küçük bir hıçkırığın tadınızı kaçırması oldukça normaldir. Ancak bebeklerde hıçkırık geçirmenin gayet normal ve sağlıklı bir durum olduğunu bilmek içinizi rahatlatabilir. Üstelik minikler yetişkinlere göre çok daha fazla hıçkırır. Yani en değerliniz sık sık hıçkırıyorsa bile bunun doğal bir durum olduğunu bilmelisiniz.  

Hıçkırık Nedir?

Göğüs kafesini karın boşluğundan ayıran diyafram, nefes almada önemli bir rol oynayan, kas-kiriş karışımı bir organdır. Diyafram, ani ve istemsiz bir şekilde kasıldığında hıçkırık meydana gelir. Bu kasılma esnasında epiglot, yani besinlerin soluk borusuna ve akciğerlere gitmesini önleyen kapakçık ses tellerinin üzerine kapandığında hıçkırık oluşur. Bu durum, farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Yemeğinizi büyük bir lokma olarak ağzınıza attığınızda ya da gazlı bir içecek tükettiğinizde hıçkırık tutabilir. Stres, heyecan veya sıcaklık değişimleri gibi durumlarda da hıçkırık atakları geçirilebilir. 

Hıçkırık, bazı durumlarda tıbbî bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Dakikada ortalama 6 ila 12 kez oluşan hıçkırık normal kabul edilir. Hıçkırık, genellikle hiçbir müdahale edilmeksizin kendiliğinden geçer. Eğer hıçkırığınız 48 saatten daha uzun sürerse muhakkak alanında uzman bir doktora danışmalısınız. Bu durum; nefes almayı, yemek yemeyi ya da uyumayı zorlaştırabileceği için dayanılması güç bir hâl alabilir. 

Bebekleri Neden Hıçkırık Tutar?

Miniklerin karın ve göğüs kafesi boşluğunda ortaya çıkan diyafram kasılmaları, gebeliğin 3. ayından itibaren başlar. Bu durum, doğum sonrasında da devam eder. Yeni doğan bebeklerde hıçkırık, özellikle ilk birkaç ay yoğun bir şekilde seyredebilir. Hıçkırık da tıpkı öksürük ve hapşırma gibi gayet doğal olan yenidoğan bebek refleksleri arasında yer alır. Yavrunuzun yanlış nefes alması ya da hızlı doyması gibi durumlar hıçkırığı tetikleyebilir. Özellikle beslenme esnasında midede oluşan hava sebebiyle bebek hıçkırık geçirmeye başlayabilir. Bebeklerde hıçkırık şu nedenlere bağlı olarak gelişebilir: 

  • Bebeğin midesinin çok dolu olması
  • Gazının çıkarılamaması
  • Emerken ya da biberondan beslenirken hava yutması
  • Ani sıcaklık değişimi
  • Heyecanlanma ya da kaygılanma

Minik yavrunuzun midesi büyüdükçe baskı yapmak suretiyle ses tellerini uyarabilir. Hâl böyle olunca gelişim sürecinde olan bebeklerin sık sık hıçkırması normal kabul edilir. Özellikle yenidoğan bebek emzirmeden biberona geçiş döneminde hıçkırık atakları daha sık gözlemlenebilir. Ayrıca bebeklerde hıçkırık nedenleri arasında reflü de yer alır. Özellikle bebeklerde hıçkırıkla birlikte kusma da gözlemleniyorsa bu durum reflüden kaynaklanıyor olabilir. 

Hamilelikte Bebek Hıçkırması Neden Olur?

Hıçkırığın anne karnında başladığını söylemek yanlış olmaz. Gebelik süresince bebekler anne karnında içinde bulundukları amnion isimli sıvıyı yanlışlıkla yutabilir. Bebeğin söz konusu sıvıyı yutması ile diyafram kası istemsiz bir şekilde kasıldığı için hıçkırması normaldir.

Anne karnında bebek hıçkırığı, 3. aydan itibaren başlar ve çoğu zaman fark edilmez. Yani hamileyken bebeği hıçkırık tutmasının neredeyse her annenin deneyimlediği bir durum olduğundan söz edilebilir. Miniklerin en sık 30. ve 33. haftalar arasında hıçkırdığı gözlemlenmiştir. Üstelik anne karnında hıçkıran bebeğin emme refleksini öğrendiği ve doğduğunda beslenmeye hazır olduğu da bilinir. 

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Tutması Zararlı Mıdır?

Anneliği ilk kez deneyimliyorsanız bebeğiniz hıçkırdığında bunu bir rahatsızlığın göstergesi zannederek telaşa kapılmanız normaldir. Ancak yeni doğan bebeklerde hıçkırık nedenlerinin başında yavrunuzun büyümesi ve dünyaya adapte olması gelir. Dolayısıyla minik yavrunuz hıçkırdığında endişe etmenize yoktur. 

Hıçkırık, sıklıkla çocuğunuzun akciğerlerinin gelişimine bağlı olarak meydana gelir. Benzer şekilde midenin de büyüyor ve gelişiyor olması da bebeklerde hıçkırık nedenleri arasındadır. Hıçkırığı yavrunuzun sindirim sisteminin doğru çalıştığını gösteren bir işaret olarak kabul edebilirsiniz.

bebeklerde hıçkırık neden olur

Bebeklerin Sürekli Hıçkırması Normal midir?

Yeni doğan ve daha büyük bebeklerin sıklıkla hıçkırması normal bir durumdur. Yavrunuz sürekli olarak hıçkırık atakları geçiriyor ve bu durum sık aralıklarla gerçekleşiyorsa doktorunuza danışmanız ve öneri almanız faydalı olacaktır. Her ihtimale karşı hıçkırığın süresini, tekrar aralığını ve bebeğiniz üzerindeki etkisini gözlemleyerek notlar alabilirsiniz. 

Bebeklerde Hıçkırık Ne Kadar Sürer?

Yapılan bilimsel çalışmalar, bebeklerin ortalama 4-5 dakika aralıksız hıçkırabildiğini göstermiştir. Miniklerin hıçkırığı genellikler herhangi bir müdahale yapılmadan kendiliğinden geçer. Bebeklerde hıçkırık süresi 5 ila 10 dakika arasındadır. Eğer bebeğinizin hıçkırığı birkaç saat sürerse muhakkak doktorunuza danışmalısınız. 

Bebekleri Hıçkırık Tutması: Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Minik yavrularının sağlığı ve mutluluğu için en iyisini düşünen ebeveynler, hıçkırığın sebebi ne olursa olsun yine de onu durdurmak ister. Ancak şunu unutmamak gerekir ki hıçkırık, bebeklerin herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesine neden olmaz. Hatta minikler hıçkırığa rağmen huzurlu bir uykuya dalabilir. Bebekleri hıçkırık tutması durumunda uygulanabilecek pratik yöntemler sayesinde minik yavrunuzun keyifli hissetmesini sağlayabilirsiniz. 

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçirilir?

Yeni doğan bebekler, özellikle emzirme sonrasında art arda hıçkırabilir. Yavrunuzun hıçkırığını geçirmek için öncelikle miniği dik bir şekilde tutmalısınız. Sonrasında şu adımları takip ederek bebeklerde hıçkırık geçirilebilir: 

  • Yavrunuzun başı omuz hizanıza gelecek şekilde kavrayın. Sırtına hafifçe dokunarak gazını çıkarmasını sağlamalısınız. Böylelikle beslenme sırasında istemsizce yuttuğu havayı çıkarıp yavrunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. 
  • Bebeğinizi yüzüstü kucağınıza yatırın. Nazik hareketlerle sırtına masaj yaparak yavrunuzun hıçkırığını geçirebilirsiniz. 
  • Bebeğiniz hıçkırık sebebiyle giderek huzursuzlanıyorsa dikkatini başka yöne çekecek bir aktivite bulmaya çalışın. Sevdiği oyuncağıyla oynamasını sağlamak ya da birlikte değişik aktiviteler yapmak bu noktada işinizi kolaylaştırabilir. 
  • Minik bebeğinize emzik verin. Böylelikle yapacağı emme hareketi, bebeğin diyaframını rahatlatarak hıçkırığının geçmesine yardımcı olur. 
  • Havanın soğuk olması bebeklerde hıçkırığı artırabilir. Yavrunuz hıçkırmaya başladığında bulunduğunuz ortam serin ise daha sıcak bir yere geçmek miniği rahatlatacaktır.
  • Bebek hıçkırıkları her zaman beslenmenin ardından gelişmez. Yavrunuz aniden de hıçkırmaya başlayabilir. Böyle durumlarda emzik emmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin diyaframı gevşemeye ve hıçkırık nöbeti hafiflemeye başlar. 
  • Bebeğinizin tek seferde çok fazla süt içmesini önlemenizi tavsiye ederiz. Yavrunuza az miktarda su içirerek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak yeni doğan bebeklere su verilmemesi gerektiğini unutmayınız. 

Hıçkırık bir reflekstir; hâliyle kesin olarak bir çözümü olmadığından bahsedebiliriz. Bu pratik yöntemlerle bebeklerde hıçkırık azaltılabilir, miniklerin daha huzurlu hissetmesi sağlanabilir. Ayrıca bebeğinizi hıçkırık tutmasını önleyecek bazı yöntemler sayesinde bu durumu yavrunuz için bir sorun olmaktan çıkarabilirsiniz. 

Bebeklerde Hıçkırık Tutması Nasıl Engellenir?

Bebeklerde hıçkırık tutmasını engellemek için genellikle beslenme alışkanlıklarına özen göstermek gerekir. Çocuğunuzu besledikten sonra muhakkak gazını çıkarmalısınız. Eğer yavrunuzu beslerken biberon kullanıyorsanız ağız ve diş yapısına uygun başlıklar tercih etmeye dikkat ediniz. Bu sayede bebeğiniz beslenirken hava yutmasını önlemeniz mümkün olur. 

Bebeğinizi emziriyorsanız yavrunuz kadar kendi beslenmenize de özen göstermeniz gerekir. Bunun için gaz oluşumuna yol açabilecek besinler tüketmekten kaçınmalısınız. Halk arasında hıçkırık tutan bebeğe limonlu su içirme gibi son derece yanlış bilgiler mevcut. Ancak bu tür uygulamalar bebeklerin sağlığı açısından birtakım problemlere yol açabilir. Dolayısıyla kendi beslenme rutininizi düzenlemek ya da yavrunuzun gazını çıkarmak gibi sağlıklı yöntemlerin dışında herhangi bir uygulama ile bebeğinizi hıçkırığını geçirmeye çalışmayınız. 


Posturi vechi Posturi noi

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți că observațiile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.