Bebek Kakası Renkleri Size Ne Anlatır? Bebek Kakası Türleri ve Anlamları

bebek kakası renkleri ve anlamları

Aylığına Göre Bebekler Hangi Sıklıkla Kaka Yapar?

Sindirim sistemi, bebek sağlığının en önemli dinamiklerinden biridir. Besinlerin kana karışacak kadar küçük parçalara ayrılmasını sağlayan bu sistem, bebeğinizin sağlık durumu hakkında bilgi verir. Büyüme sürecinde sindirim sistemi gelişiminin devam etmesi bebek kakasında değişiklikleri beraberinde getirir. Ebeveynler için bu noktada ‘’Bebek kakası nasıl olmalı?’’ sorusu merak konusudur. Dışkılama sıklığı bebeklerin; kaç aylık olduğuna, beslenme düzenine ve şekline bağlı olarak değişiklik gösterir. Bebeklerin kaka yapma sıklığı ise şu şekildedir:


  • 1-5 Günlük Bebekler: Bebeğin ilk kakası mekonyum olarak adlandırılır. Yenidoğan bebek kakası, miniğin anne karnındayken bağırsaklarında biriken maddeyi dışarı atmasıdır. Bebeğin kaç günlük olduğu dışkılama sıklığını etkiler. Bir günlük miniklerde 1, iki günlüklerde 2, üç günlüklerde 3, beş günlüklerde günde 5 kez dışkılama görülmesi normaldir. 
  • 1-6 Hafta Arası Bebekler: Bu süreçte bebeklerin bağırsak emilimi gelişim aşamasındadır. Bundan dolayı dışkı genelde sıvı bir formda çıkar. Dışkılama sıklığı, mama veya anne sütü kullanımına göre değişiklik gösterir. 
  • 1,5-6 Ay Arası Bebekler: Bebeklerin bağırsakları bu dönemde daha hızlı bir şekilde çalışmaya başlar. Emilim ve sindirim hızının yükselmesi dışkılama sıklığının da azalmasına neden olur. 
  • 6-12 Ay Arası Bebekler: Bebeklerin ek gıdaya geçişi; dışkının boyutunu, şeklini ve sıklığını değiştirir. Bebek kakası daha yoğun ve büyük bir forma ulaşır. Genelde günde 1 ila 3 defa arası dışkılama görülür. 
  • 1-3 Yaş Arası Bebekler: Bebeğin günlük dışkılama sayısı genelde 1 ila 3 arasında olur. Bu dönemde beslenme şekli kaka yapma sıklığını etkiler. 

Bebek kakası, miniklerin gelişiminin takip edilmesi açısından önem taşır. Kaka yapma sıklığı ve dışkının formu size bebeğiniz hakkında birçok bilgi verir.   

Bebek Kakasının Rengi Neye Bağlı Olarak Değişir?

Bebekler, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak farklı şekillerde dışkılar. Bebek kakasının rengi ve formu, özellikle ek gıdaya geçene kadarki süreçte değişiklik gösterir. Bu değişim, sindirim sisteminin hareketlerinin bir sonucudur. Bebek kakası rengi hem beslenmeyle hem de bebeğin sağlık durumu ile ilişkilidir. Peki bebek kakası renkleri ve anlamları nelerdir? 


Küçükler, anne sütü veya mamayla beslendiklerinde dışkı renginde farklılıklar görülür. Bağırsak hareketleri, kakanın rengini önemli ölçüde etkiler. Sindirim sisteminin gelişiminin devam etmesi ise dönem dönem dışkının farklı renklerde olmasına sebep verir. Anne sütüyle beslenen miniklerde sıvı ve açık kahverengi tonlarında dışkılama gözlemlenir. Ek gıdaya geçen bebeklerin kakası ise yedikleri besinlerle alakalıdır. Örneğin bebek ıspanak yediyse yeşil, havuç yediyse turuncu kaka yapması normal karşılanır. 

Normal Bebek Kakası Nasıl Olmalı?

Bebeklerin sağlıklı gelişimi açısından kaka takibinin yapılması son derece önemlidir. Sıvı, katı, pütürlü, mukuslu bebek kakası türleri farklı dönemlerde ortaya çıkar. Normal bebek kakası, miniklerin kaç günlük veya kaç aylık olduğuna bağlı olarak tanımlanır. ‘’Normal bebek kakası rengi nasıl olmalı?’’ sorusu ebeveynlerin cevap aradığı konulardan biridir. İlk 6 aylık süreçte emilim ve sindirim sisteminin hızla gelişmesi kaka sıklığını ve rengini etkiler. Anne sütüyle beslenen bebeklerin kakasında her geçen gün su oranı biraz daha azalır. Bu da daha yoğun kıvamlı bir kaka ile karşılaşacağınız anlamına gelir. Rengi ise kahverengine dönük bronzdur. 


Mamayla beslenen miniklerde normal kaka rengi, anne sütü tüketenlere göre daha farklıdır. Mamanın içeriği; kaka rengi, kokusu ve formu üzerinde etkilidir. Ek gıdayla beslenen bebeklerin dışkısı açık kahveye dönüktür. Kakada hafif yeşil renkler görmek normal karşılanır. 6 ile 12 aylık bebeklerde ise kaka bebeğin beslenme düzenine göre değişiklik gösterir. Yoğun kıvamlı ve kokulu dışkı bu yaş grubundaki bebekler için normal karşılanır. 

bebek kakası renkleri

Bebek Kaka Rengi Ne Anlatıyor?

Ebeveynler için bebeğin alt bezini açtıktan sonra farklı bir kaka rengi ile karşılaşmak endişe verici olabilir. Böyle bir duruma karşı bebek kakası rengi hakkında bilgi sahibi olmak anne ve babalar için yönlendiricidir. Bebeklerde kaka rengi, miniğin sağlığı ve gelişimiyle ilgili pek çok bilgi verir. Yeşil, sarı, kırmızı, beyaz, kahverengi ve kırmızı olabilen bebek kakası çoğunlukla normal karşılansa da bazı durumlarda doktora danışmak gerekir. Çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olan bu durum, kakanın rengiyle birlikte formuna bakmakla anlaşılır. Örneğin sarılık olan bebek kakası, beyaz renkte olabilir. Beyaz renkte kaka görmek ciddi hastalık belirtilerine işaret edebilir.


Kaka rengi ve formu, bebeklerin sağlığı açısından gözlemlenmelidir. İshal veya kabızlık gibi durumlar, çoğu zaman sindirim sistemiyle ilgili sorunları akıllara getirir. Bebeklerde özellikle 3 yaşa kadar çeşitli alerjilerin ortaya çıkması sık karşılaşılan bir durumdur. Sütün içerisinde bulunan laktoz, bazı durumlarda alerjiye neden olur ve bu durum sindirim sistemi hassasiyetlerini beraberinde getirir. Alerjik bebek kakası, jel formunda ve kırmızı renkte olur. Belirtinin şiddeti, miniklerin genel sağlık durumlarına göre farklılık gösterir. Laktoz intoleransı bebek kakası, sindirimin gerektiği şekilde olmamasından kaynaklı olarak daha sıvı bir formdadır. 

Yeşil Bebek Kakası

Yeşil bebek kakası, miniklerde sıkça karşılaşılan durumlardan biridir. Ebeveynler ‘’Bebeklerin kakası neden yeşil olur?’’ sorusunun cevabını merak eder. Yeşil dışkı, çoğunlukla beslenmeye ilgili olarak ortaya çıkar. Bu noktada rengin tonu da durumun daha net anlaşılması için belirleyici rol oynar. Özellikle demir takviyesi alan veya bu mineral bakımından zengin mamalarla beslenen miniklerde koyu yeşil tonda dışkı gözlemlenebilir. Ayrıca ek gıdaya geçiş döneminde ıspanak, bezelye gibi yeşil sebzeler de bu kaka rengine neden olur.

Siyah Bebek Kakası

Siyah bebek kakası, çoğunlukla doğumdan hemen sonra gözlemlenir. Mekonyum isimli ilk dışkı, koyu ve siyah renktedir. Bu koyu renk, 24 saat içerisinde düzelmeye başlar. Yoğun ve yapışkan kıvamlı olan bu kaka, mukus ve ölü deri hücrelerden oluşur. Anne sütü veya mama tüketimi ise bu kaka renginin normale dönmesini sağlar. 

Sarı-Turuncu Bebek Kakası

Bebeklerde sık görülen kaka renklerinden biri de sarı ve turuncudur. Sarı bebek kakası, çoğunlukla hardal veya altın sarısı renk tonlarındadır. Özellikle sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde bu kaka rengi sık görülür. Bu bebek kakası, hafif sulu ve tanecikli yapıdadır. Turuncu bebek kakası ise devam sütü ve formül mama ile beslenen miniklerde ortaya çıkar. Bu kaka rengi, besinlerin içeriklerinden kaynaklı görülür. Dışkının rengi koyu sarı, turuncu ve kahverengi tonlarındadır. Kakanın kıvamı ise yoğundur. 

Beyaz-Gri Bebek Kakası

Beyaz ve gri bebek kakası, beslenmeden kaynaklı ortaya çıkan bir durumdur. Beslenme düzeninde görülen değişiklikler kaka rengini etkiler. Süt ağırlıklı beslenen bebeklerde beyaz gri kaka görülme olasılığı yüksektir. Bu kaka türünün ortaya çıkmasına neden olabilen bir diğer faktör ise karaciğer ve safra kesesi sorunlarıdır. Özellikle bebeğin kakasında görülen beyaz pütürler, kolik işareti olabilir. Yine gri renkli dışkı da aynı sebepten oluşabilir. Bu gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir. 

Yoğunluğuna Göre Bebek Kakaları

Bebek kakası, bazı durumlara bağlı olarak farklı yoğunluklara sahiptir. Kakanın renginin yanı sıra yoğunluğuna da dikkat etmek gerekir. Sıvı, katı, yoğun, mukuslu, kanlı kaka türleri bulunur. İshal bebek kakası, cıvık formuyla dikkat çeker. İshal olan bebeklerde ateş, kusma ve gaz gibi durumlar gözlemlenir. Kabız bebek kakası ise koyu rengi ve katı formuyla kendini belli eder. Bebeğin dışkılarken zorlanması da kabız işaretidir. 


Bebeklerin dışkı yoğunlukları çoğunlukla sindirim sisteminin çalışma biçimiyle ilişkilidir. Örneğin mukuslu bebek kakası, anne sütünü fazla alan bebeklerde görülebilir. Ayrıca bağırsak enfeksiyonu ve diş çıkarma gibi durumlar mukuslu kakaya neden olur. Anne ve babaların merak ettiği sorulardan biri de bebeklerin kakası ne zaman katılaşır konusudur. Bebek kakası ilk 6 ay anne sütüyle beslenmeden kaynaklı sıvı formdadır. Ek gıdaya geçişle birlikte kaka formunda katılaşma görülür. Özellikle 1 yaşından sonra katı beslenmenin başlamasıyla miniklerin dışkısı yetişkinlerle benzer form kazanır. 


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.