Mevsimlere Göre Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

bebek giydirirken dikkat edilmesi gerekenler

Bebek Giyiminin Önemi: Bebekleri Giydirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Bebek giyimi, çocuğunuzun sağlığı için dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biridir. Bebeklerin hassas ve narin bir cilde sahip olmaları, onları çevresel faktörlere karşı çok daha korumasız hâle getirir. Çocuğunuzun isilik, tahriş ve yara problemleri yaşamaması ve gün boyu konfor içerisinde hareket edebilmesi için seçtiğiniz giyim ürünleri büyük önem taşır. Çocuğa kıyafet giydirme konusunda amacınız en değerlinizin rahatça hareket edebilmesini sağlamak olmalıdır. Tüm bunların yanı sıra elbette ki giyim ürünlerinin çocuğun sağlığı için son derece ideal ve güvenilir olması beklenir. Bebek giydirirken dikkat edilmesi gerekenler şöyle özetlenebilir;

  • Yumuşak doku: Tercih ettiğiniz ürünlerin dokusunun yumuşak olması önemlidir. Böylece esneme payı bulunan kıyafetler, çocuklara çok daha rahat bir şekilde giydirilebilir. Ayrıca ürünün pamuksu dokusu, bebeğinizin nazik teni için son derece güvenilirdir. Alerji ve tahriş yapmayan türdeki nefes alabilen yumuşak dokulu giysiler, bebeklerin gün boyu rahat biçimde hareket etmesini sağlar.
  • Kolay temizlenip ütülenebilme: Bebek ve çocuklar, çevrelerindeki nesneleri keşfetmeye çok meraklıdır. Bu da bir bakıma kıyafetlerin sık sık kirlenmesi anlamına gelir. Çocukların her daim temiz bir yedek kıyafeti olabilmesi adına seçtiğiniz kıyafetlerin hızlı temizlenip ütülenebilen özelliklere sahip olması tavsiye edilir.
  • Güvenli tasarım: Bebeğiniz için satın almayı düşündüğünüz kıyafetlerde boncuk ya da düğme gibi yutma ve boğulma riski oluşturan tasarımlardan uzak durmalısınız. Görsel açıdan bu ürünler her ne kadar hoş dursa da çocuğunuz, emme refleksiyle bu materyalleri yerinden söküp yutabilir. Bu da başta soluk borusu olmak üzere bebeğinizin birçok organına zarar verebilir.
  • Doğal kumaş ve kimyasal karşıtı boya: Bebeğinizin sağlığı için pamuk ve modal gibi organik kumaşlar tercih etmeniz tavsiye edilir. Ürünlerin renklerini sadece su bazlı boyalardan kazandığına emin olmalısınız. 

Bebek giydirmek, kolay gibi gözükse de aslında önemli pek çok noktası bulunur. Seçtiğiniz kıyafetten giydirme biçiminize kadar her noktaya gerekli özeni göstermeniz şarttır. Böylece çocuğunuzun sağlığını koruyup ona huzur ve konfor vadedebilirsiniz.

Yenidoğan Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

Yenidoğan bebek giydirmek, özellikle ilk kez çocuk sahibi olan ebeveynler için son derece stresli bir iş olabilir. Çocuğunuza ihtiyacı olan sıcaklığı ve şefkati verdiğinizden emin olmanız gerekir. Seçtiğiniz kıyafetlerin özelliklerini bilmek, bu konuda size büyük oranda yardımcı olur. Yenidoğan bebekler, henüz gerekli fiziksel yeterliliğe sahip olmadığı için oldukça hassastır. Bu da ebeveynlerin hata yapmaktan korkar hâle gelmesine sebebiyet verir. Aslında doğru ürün seçimi ile yenidoğan bebek giydirmek, çok daha kolay bir hâle gelebilir. Bebeğiniz için kıyafet satın alırken giysilerin sağlıklı materyallerden üretildiğine ve fonksiyonel özelliklere sahip olduğuna emin olmanız yeterlidir.


Yenidoğan bebeğin kıyafetleri, ilk olarak teri emen ve cildin hava almasını sağlayan bir yapıya sahip olmalıdır. Hava alan kumaş gözenekleri sayesinde bebeğinizin vücudundaki nem miktarı kontrol altına alınır. Bu sayede çocuğunuzun terlemesinin önüne geçebilirsiniz. Tüylü kumaşlar yerine pamuklu olanları tercih etmelisiniz. Doğal yapısıyla bu tarzdaki kıyafetler, bebeğinizin hassas cildine kusursuz bir uyum sağlar. Son olarak yine seçtiğiniz giysilerde; metal, düğme ya da boncuk gibi materyaller bulunmamalıdır.


Bebek giydirmek için esnek yapılı kıyafetler satın almanız önerilir. Böylece yenidoğanınızın hareketlerini kısıtlamamış olursunuz. Özellikle kalça ekleminin olması gerektiği gibi gelişmesi için bu tarzdaki parçalar son derece büyük önem arz eder. İlk aylarda iç giyim için tulum tercih edebilirsiniz. Ayrıca şapka takmanız ve çorap giydirmeniz de tavsiye edilir. Yenidoğan bebekler, oldukça hassas bir bünyeye sahip olduğu için yetişkinlere göre bir kat daha fazla giydirilmelidir. 

yeni doğan bebek giydirme

Mevsime Göre Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

Bebek giydirmek için dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de elbette ki mevsimlerdir. Dört mevsim boyunca farklı sıcaklıklar yaşandığı için bebeğinizin ihtiyaç duyduğu dengeyi koruyabilmek son derece önemlidir. Hava sıcaklığına göre bebek giyiminde TOG derecesi ön plana çıkar. TOG nedir diye merak eden ebeveynler için en kısa açıklama, bunun bir ısı tutma birimi olduğudur. TOG derecesi yükseldikçe giysiler de sıcak tutmaya daha meyilli bir hâle gelir. Bu derece, özellikle uyku sırasında giydirilen kıyafetlerde sıklıkla karşınıza çıkabilir.

Yazın Bebek Nasıl Giydirilir?

Yazın bebek giyimi sırasında ilk dikkat etmeniz gereken nokta çocuğunuzu üşümemesi için kat kat sarmamaktır. Genel olarak yaz sıcaklarında gündüz tek kat penye kıyafetler yeterlidir. KidZee 0.2 ve 0.5 TOG dereceli parçalar, ince bir penye yapısına sahip olduğu için gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Yaz sıcağında bebeğinizi güneşten korumak da büyük önem arz ettiğinden mutlaka şapka kullanmalısınız. Genel olarak giysiler; açık renkli, bol, pamuklu ve boyasız olmalıdır.

Kışın Bebek Nasıl Giydirilir?

Kışın bebek giyimi hususunda da dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunur. İlk olarak çocukların soğuk havalar nedeniyle üşüyebileceğini düşünüp pek çok kat giydirme düşüncesinden vazgeçilmelidir. Doğru kıyafet, kendi başına bile çocukların ideal vücut sıcaklığını korumasını sağlar. Kalın ve ağır giysiler yerine ince pamuklu parçalar, kış aylarında ısı kaybının en aza inmesine yardımcı olur. Kuş tüyü tulumlar ve bereler de kış aylarının vazgeçilmez parçaları arasında yerini alır.

Oda Sıcaklığına Göre Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

Oda sıcaklığına göre bebek giyimi nasıl olmalıdır sorusunun cevabı da oldukça önemlidir. Ortam ısısına uygun giyim en az mevsime uygun giyim kadar önemlidir. En kıymetlinizin sağlığı için bir ebeveyn olarak ideal oda sıcaklığı nasıl olmalı diye düşünüyor olabilirsiniz. 21-24 derece arası, bebekler için ideal oda sıcaklığı olarak belirtilir. Ortamın çok sıcak olması sürekli uyku getireceğinden bebek yeteri kadar beslenemez. Ortam soğuk olduğunda ise iyi gelişim sağlayamaz. Uygun dereceyi ayarladıktan sonra bebeğinize dereceye uygun ve pamuklu kıyafetler giydirmeniz tavsiye edilir. Böylece cildin sürekli olarak hava almasını ve nem dengesini korumasını sağlayabilirsiniz.


Çocuğunuz konforu için TOG değerlerini genel oda sıcaklığına göre belirlemeniz tavsiye edilir. Bebeğiniz için kıyafet almadan önce evin sıcaklığını ölçebilirsiniz. Daha sonra ise oda sıcaklığına uygun olan TOG değerindeki ürünü satın alabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun uyku sırasında bile ihtiyaç duyduğu sıcaklığı ona sağlamış olursunuz. TOG ve güvenli uyku arasındaki ilişki oldukça önemlidir.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.