Bebek Yıkamak: Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

ilk bebek banyosu

Bebeğin İlk Banyosu: Yenidoğan Bebek Ne Zaman Yıkanabilir?

Ailenize yeni katılan minik ferdin her zaman temiz ve bakımlı olmasını istemeniz son derece doğaldır. Banyo yaptırmak bebeğinizin daha iyi hissetmesine, uykuya kolayca dalmasına ve sağlıkla büyümesine yardımcı olan önemli bir eylemdir. Bu nedenle yenidoğan bebek banyosunun ne zaman, nasıl ve ne sıklıkla yapılması gerektiği her zaman merak konusu olmuştur. 


Kültürel ritüeller bebek banyosunu bazı zaman dilimleri içerisine sıkıştırsa da bu anlamda bilimsel verileri baz almak gerekir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebeklerin doğumdan itibaren en erken 24 saat sonra yıkanmasını önerir. Fakat bazı sebepler bebeklerin daha erken yıkanmasını gerektirebilir. Bu durumda da süre en erken altıncı saat olarak belirtilir. 

Bebekler Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?

Banyo süreci, bebeğinizin gelişimine dair hassas bir konu olduğu için aklınızda birçok soru olabilir. Bu konuda bilgi edinmek isteyen ebeveynlerdenseniz "Bebeklere ne sıklıkla banyo yaptırılmalı?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Sağlık otoriteleri bu konuya dair nihai kararı anne babalara bıraksa da bebeklerin haftada 3 kez yıkanmasını tavsiye eder. Elbette olağan dışı durumlar bu sürenin haricinde tutulur. 


Bebek banyosu sıklığı mevsimsel koşullara göre de değişiklik gösterebilir. Bebekler, yetişkinler gibi yoğun bir biçimde terlemez. Bu durumda özellikle yaz aylarında yetişkinlerin her gün yıkanmaya ihtiyaç duyması durumu bebekler için geçerli değildir. Üstelik bebeklerin sık yıkanması hassas ciltlerine zarar verebilir. Cilt kuruluğu ve döküntü başta olmak üzere pek çok dermatolojik sıkıntıya neden olabilecek aşırı yıkama, miniklere faydadan çok zarar verebilir. Bu nedenle bebeklerde banyo sıklığını ilk yıl haftada üç ile sınırlamak yerinde olacaktır.


Olağan dışı süreçlerde bebeklerin banyosu kasıtlı olarak geciktirilebilir. Bu durumda anne babalar bebeklerine banyo yaptırmadıkları zamanlarda onların cilt yapısına uygun birtakım gereçlerle bakımlarını gerçekleştirir. El, yüz ve boyun bölgesinin bebekler için özel üretilen materyallerle silinmesi bu bakımların başında gelir. Sözünü ettiğimiz günlük temizlik, bebeklerin huzuru ve konforu için oldukça önemlidir. Böylece bebeklerin yıkanma gereksinimi de azalmış olur.

Bebeğiniz için bir uyku rutini oluşturmaya ihtiyacınız varsa ılık bir banyonun getireceği rahatlama hissinden yararlanmayı deneyebilirsiniz. Bu aşamada “Banyo yapmak bebeklerin uyumasına yardımcı olur mu?” sorusu aklınıza takılabilir. Her gün belli bir saat diliminde doğru sıcaklıkta ayarlanmış banyo suyuyla bebeğinize duş aldırabilirsiniz. Ardından nemlendirici ürünlerle masaj yaparak bebeğinizin uykuya hazırlamanız mümkün olur. Banyo ve masajın getirdiği rahatlama hissiyle bebeğiniz mışıl mışıl bir uykuya dalar.

Bebeğinize Banyo Yaptırmak için Nelere İhtiyacınız Var?

Bebeğinizi ne zaman ve ne sıklıkla yıkayacağınız kadar ne tür malzemeler kullanmanız gerektiği de önemlidir. Bilindiği gibi bebek cildi son derece hassas bir yapıya sahiptir. Bu sebeple onları yıkarken hassas cilt yapılarına uygun malzemeleri seçmek gerekir. Bebek banyosu için gerekli malzemeleri sizler için listeledik:


  • Bebek küveti: Bu gereç, evin hemen hemen her noktasında konumlandırabileceğiniz, içine bebeğinizin küçük bedeninin rahatlıkla sığabileceği bir üründür. Bebeğinizi yıkarken ikinci bir kişiden yardım almıyorsanız küvet filesi kullanarak bebeğinizin konforunu ve güvenliğini koruyabilirsiniz.
  • Havlu: Bebeğinizi yıkadıktan sonra minik bedeninin üşümemesi için fazla bekletmeden onu hızlıca kurulamanız gerekir. Suyu kolayca emen ince havlular kullanarak bebeğinizi kısa sürede giydirebilirsiniz.
  • Sabun: Bebek sabunları veya şampuanları klasik ürünlere göre daha hassas yapıdadır. Bu ürünler bebek tenini nemlendirir ve cildin kurumasını önler.
  • Banyo termometresi: Bebek yıkama suyunun sıcaklığı miniklerin hasta olmaması için oldukça önemlidir. Banyo termometresi de su sıcaklığını ayarlama noktasında size yardım eder.

Tüm bu ekipmanların dışında pişik kremi, pamuklu giysiler, temiz bez ve nemlendirici ürünler banyo sonrasında işinize yarayacak malzemelerdir. Bebeğinizin cildini koruyan bu ürünler, onun sağlıklı gelişimine de katkı sağlar.

bebek banyosunda dikkat edilmesi gerekenler

Bebek Nasıl Yıkanır?

Yeni ebeveynlerin en çok merak ettiği konuların başında bebek banyosu nasıl yaptırılır sorusu gelir. Bebek yıkama teknikleri miniklerin kaç aylık olduğuna göre değişir. Örneğin yenidoğan bebeklerde göbek bağı düşene kadar sünger banyosu adı verilen bir yöntem uygulanır. Göbek bağı düştükten sonra ise bebekler bol suyla yıkanabilir. Banyo sırasında atmanız gereken ilk adım miniği yıkayacağınız alana sırt üstü yatırmaktır. Özellikle yenidoğanlarda sadece yıkanacak bölgenin açılması, bebeğin bedeninin kalan alanlarının kapalı tutulması vücut ısısını korur. 


Yenidoğan bebeklerin göz kapakları, eklemleri, kırışıklıklarının arası atlanmadan tüm bedeninin güzelce silinmesi tavsiye edilir. Göbek bağı düşmüş bebeklerin sabun ve yumuşak bir lif ile yıkanması uygundur. Tüm bedene su dökülerek yapılacak bu yıkama miniklerin daha temiz olmasını ve ferahlamalarını sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta baş bölgesinin sadece 1 kez yıkanmasıdır. Bu bölgeyi birden fazla kez yıkadığınızda sebum dengesinin bozulabileceğini aklınızda bulundurabilirsiniz.

Bebeği Yıkarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebek yıkarken dikkat edilecek temel nokta su ve ortam sıcaklığıdır. Bebeklerin yıkanmasında tercih edilecek su sıcaklığı yaklaşık 37-38 C’dir. Bazı anne babalar bebeklerini sıcak suyla yıkadıklarında daha temiz olacaklarına inanır. Bu kanı minik bedenlerin hassas ciltlerine ciddi zararlar verebilir. Ayrıca sıcak su bebeğinizi huzursuz edebileceği gibi banyodan korkmasına da yol açabilir. Bebekleri yıkarken şu noktalara da dikkat edebilirsiniz: 


  • Bebeğinizin hassas cilt yapısına uygun malzemeler kullanmanız gerekir. Yetişkinler için üretilen şampuan ve sabunlar bebeğinizin cildinde kuruluğa neden olabilir.
  • Yıkama işlemini olabildiğince hızlı tamamlamak önemlidir. Gereğinden uzun süre bebeğinizi yıkamaya çalışmanız hem korkup huzursuzlanmasına hem de nazik cilt yapısının zarar görmesine yol açabilir.
  • Baş bölgesine baskı uygulamamak göz önünde bulundurmanız gereken hassas bir olgudur. 
  • Ebeveynlerin bebeklerini yıkamadan önce banyo ortamını hazırlamaları gerekir. Özellikle kış mevsiminde banyonun 26-27 derecelik sıcaklık aralığında bulunmasına özen gösterebilirsiniz.

Banyodan çıkan minikler, siz kıyafetlerini seçene kadar üşüyebilir. Bu nedenle bebeğinizi yıkandıktan sonra ona giydireceğiniz kıyafetleri ve bezleri önceden hazır etmeniz de yararlı olacaktır.

Bebeklerde Banyo Korkusu Nasıl Aşılır?

Yanlış yıkama yöntemleri, uygun malzeme kullanılmaması gibi durumlar bebeklerde banyo korkusuna yol açabilir. Bu durumu aşmak için ebeveynlerin sabırlı ve kararlı olması önemlidir. Banyo yapmaya direnen bebeklerin kesinlikle zorlanmaması ve sakin oldukları bir zaman diliminin beklenmesi gerekir. Miniklerin banyo esnasında eğleneceklerini düşünmeleri de bu korkuyu yenmelerini sağlar. Bu anlamda küvete miniklerin ilgisini çekecek oyuncaklar koymak faydalı olur. 


Bebeklerin banyo korkusunu tetikleyen temel nedenlerden biri de göz yakan ürünlerdir. Göz yakmayan sabun ve şampuanları seçmek bu korkunun aşılmasında hatta hiç yaşanmamasında etkilidir. Bebekleri yemekten sonra yıkamak kusmalarına ve çeşitli sindirim problemleri yaşamalarına neden olabilir. Bu yüzden banyo için yemekten hemen sonra bir zaman dilimi seçmemek de önemlidir.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.