Huzurlu Uykuların Kahramanı: Bebek Uyku Arkadaşı Nedir?

uyku-arkadasi

Uyku Arkadaşı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Ebeveynlerin genel olarak en çok zorlandığı dönemlerden biri, bebeklerine uyku alışkanlığı kazandırma sürecidir. Siz de bebeğinizin kendiliğinden kolayca uykuya dalması için birçok yöntem denemiş olabilirsiniz. Aslında çocukları zorlanmadan uyutmanın püf noktası, onların kendilerini güvende hissetmesini sağlamaktır. Uyku arkadaşı kullanımı bu noktada son derece faydalıdır. Uyku arkadaşı nedir diye soruyorsanız bu tür ürünlerin miniklere güven duygusu aşıladığını ve bu sayede uykuya dalmayı kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. Bebeklere 0-5 yaş arası döneminde uyku zamanının geldiğini hatırlatan bu oyuncaklar, yastık olarak da kullanıma uygundur.


Bebek, uyku arkadaşını dördüncü aydan itibaren kullanabilir. Çünkü ilk üç ay çocukların anneyle temas hâlinde olması gerekir. Dördüncü aya girdikten sonra bebeklerde uyku düzenini oturtmak için bu ürünleri kullanmaya başlayabilirsiniz. Böylece bebeğinizin arkadaşına alışarak zamanla çok daha kolay şekilde uykuya dalması mümkün olur. Bu noktada şu soru aklınıza takılabilir: Uyku arkadaşı gerekli mi? 

Uyku arkadaşı kullanımı bir gereklilik olmasa da ebeveyn deneyimleri ve uzman görüşleri bu tür bir nesnenin uyuma sürecini kolaylaştırdığı yönündedir. Çünkü bebek, bu ürünü diğer oyuncaklardan ayırt edebilir. Uyku arkadaşını diğer oyuncaklardan ayrı tutmanız da çocuğunuzun ürüne alışmasını kolaylaştırır.

Uyku Arkadaşı Seçimi: Uyku Arkadaşı Nasıl Olmalı?

Peki bebeğiniz için “Uyku saati geldi!” anlamı taşıyan bu özel oyuncağı hangi kriterlere göre seçmelisiniz? Öncelikle çocuğunuzun onu bir hatırlatıcı ve uyku simgesi olarak göreceğini unutmamalısınız. Seçiminiz çocuğunuzu gerçekten güvende hissettirmelidir. Ürünün cildi tahriş etmeyen yapıda olması, çocuğa uyku arkadaşı seçerken dikkat etmeniz gereken başlıca unsurlardan biridir. Bununla birlikte uyku arkadaşının yumuşak bir yüzeye sahip olmasına da özen göstermelisiniz.

Uyku arkadaşı kullanımına geçmeden önce doğru tercihi yapmak en önemli noktadır. Yıkanabilir bir ürün seçmek zaman içinde hijyenin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek riskleri ortadan kaldırır. Uyku arkadaşının kopma ihtimali olan aksesuarlar barındırmamasına da dikkat etmelisiniz. Zira bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştıracak olan bu nesne, her bakımdan sağlıklı ve güvenilir olmalıdır.

Uyku Arkadaşı Seçiminde Yapılan Hatalar Nelerdir?

Bebeklerin, anne babaların odalarından kendi yataklarına geçiş süreci her iki taraf için de zorlayıcıdır. Ancak uyku arkadaşı kullanımı bu ara dönemi oldukça kolaylaştırır. Bahsedilen ürün grubunu sadece bebekler değil, kreş döneminde olup uyumakta zorlanan çocuklar için de tercih edebilirsiniz. Ancak uyku arkadaşı seçerken titiz olmanız son derece önemlidir. Çocuğunuzla sürekli temas hâlinde olacak bu ürünün kalitesi çok önemlidir. Uyku arkadaşı seçimi konusunda düşebileceğiniz hatalardan kaçınmak için aşağıda listelediğimiz konulara özen göstermelisiniz.

  • Uygun fiyatlı olduğu için bebek cildine zarar verebilecek kumaşa sahip nesneler seçmek 
  • Düğmeli ya da fermuarlı modelleri tercih etmek
  • Bebeği rahatsız edebilecek tüylü bir oyuncağı almak
  • Seçtiğiniz uyku arkadaşının kopma ihtimali bulunan aksesuarlarının olması 
  • Yıkanamayan ve sert yüzeyli bir ürün seçmek

Uyku arkadaşı kullanımının en önemli noktası tabii ki bebeğiniz için güvenli ve sağlıklı olmasıdır. Bu bakımdan yukarıdaki hatalara düşmemeye özen göstermelisiniz. Ne yazık ki pek çok ebeveyn uyku arkadaşının sıradan bir oyuncak gibi seçilebileceğini düşünür. Ancak unutmamak gerekir ki bebeğin sağlığı ve güvenliği de en az hızlı uyuması kadar önemlidir.

uyku arkadaşının faydaları

Bebeklerlere Uyku Arkadaşı Nasıl Alıştırılır?

Bebeği uyku arkadaşına alıştırma süreci en başta bir miktar zorlayıcı olabilir. Çocuğun ilk denemede bu nesneyi benimsemeni beklemek doğru olmaz. Ancak bu süreci hızlandırmanın elbette bazı yolları vardır. Örneğin sizin kokunuzu hissetmesi için uyku arkadaşını ilk zamanlarda kıyafetlerinize sürebilirsiniz. Böylece bebeğiniz uyku arkadaşından sizin kokunuzu alarak kolayca sakinleşir; bir bakıma kendini konfor alanında hissetmeye devam eder.

Bu nesnenin görüldüğü anda bebeğinize uykuyu hatırlatması oldukça önemlidir. Dolayısıyla uyku arkadaşı kullanımına bebeğinizi daha kolay adapte etmenin bir başka yolu, ürünü yataktan çıkarmamak olabilir. Bu sayede bebeğiniz, sürekli yatağında olan uyku arkadaşının diğer oyuncaklardan bir farkı olduğunu hızlıca anlar. Elbette bu nesneyi bebeğe uyku saatleri dışında vermemek de alışma sürecini hızlandırabilir.

Uyku Arkadaşı Ne Zaman Kullanılmalı?

Bebeklere uyku arkadaşı ne zaman verilir sorusunun cevabı, bu tip ürünlere dair en çok merak edilen detaylardan biridir. Uzmanlar, bu ürünlerin dördüncü aydan itibaren kullanılmasını tavsiye eder. Çünkü herhangi bir cismin dört aylıktan küçük bebeklerin yüzüne yakın tutulması önerilmez. Ancak bu sürenin sonunda bebeğinizin bir uyku arkadaşına ihtiyaç duyduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Elinde herhangi bir nesne tutmak, çocuğunuzu sakinleştiriyorsa bir uyku arkadaşı satın alma vakti gelmiş demektir.

Henüz çocuğunuza uyku arkadaşı kullanımını öğretmediyseniz geç kalmış sayılmazsınız. Zira uyku eğitimine yardımcı olacak bu ürünü beş yaşına kadar kullanmanız mümkündür. Bu sayede uyku arkadaşı kullanımı, kreşe giden çocuklar için de faydalı olabilir. Kreşte ya da evden başka bir ortamda uyumakta zorlanan minikler bu ürün sayesinde huzurlu ve tatlı rüyalar görebilir.

Uyku Arkadaşının Faydaları Nelerdir?

Uyku eğitimi süreci hem ebeveynler hem de bebekler için zorlu olabilir. Çocuğun anne ve babadan ayrılmak istememesinin en büyük nedeni kendisini güvende hissetmemesidir. Bu noktada uyku arkadaşı kullanımı, bebeği rahatlatacağı gibi ebeveynlerin yaşam kalitesini de yükseltir. Söz konusu ürünler sayesinde çocuğunuzu uyutmak için saatler harcamanıza gereken kalmaz. Üstelik emzikli uyku arkadaşı kullananların kendilerini anne kucağındaymış gibi güvende hissetmesi çok daha olasıdır. 

Uyku arkadaşının faydalarından bir diğeri ise bebeğin kendini sakinleştirebilmesidir. Uyku arkadaşı kullanımı sayesinde çocuğunuza tek başına uyuma yetisi kazandırmanız sandığınızdan daha kolay olabilir. Bu ürün sayesinde bebeğiniz, uyandığı zaman siz yanınızda olmasanız bile arkadaşını görerek yeniden uykuya dalabilir. Böylece hem siz hem de bebeğiniz kesintisiz ve dinlendirici uykunun tadını rahatça çıkarırsınız. Kısacası kaliteli bebek uykusunun püf noktası güven hissidir. Siz de çocuğunuzun güvenle uykuya geçmesi için bu ürünleri tercih edebilirsiniz.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.