Bebek ve Çocuklarda Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Bebek ve Çocuklarda Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Yaşamın kaynağı olan su, tüm canlılar için sağlıklı bir hayatın anahtarıdır. Vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasından cilt sağlığının korunmasına kadar pek çok alanda önemli bir rol üstlenen su, bedenimizin en çok ihtiyaç duyduğu maddelerden biridir. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerin ve çocukların da günlük hayatta yeterli miktarda su tüketmesi hayati önem taşır. Çocukların günlük su tüketim miktarı ise yaş, kilo, boy ve genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Çocuklarda ve bebeklerde su tüketimiyle ilgili merak edilenleri sizin için detaylı bir şekilde anlattık.

Su Tüketmek Neden Önemlidir?

Dünya üzerindeki tüm canlıların, yaşamlarını sürdürebilmesi için oksijene ve suya ihtiyacı vardır. Hayatın kaynağını oluşturan bu iki temel unsur, biyolojik yaşamın devamlılığını sağlar. Vücudumuzun yaklaşık %70’ini su oluşturur. Bu oran, suyun hayatımızdaki rolünü gösteren önemli kanıtlardan biridir. Günlük su tüketimi ile vücuda alınan su, metabolizma tarafından belirli bir denge içerisinde kullanılır ve geri atılır. Vücutta bulunan sıvı hacminin korunması ise günlük su tüketimi miktarı ile doğrudan ilişkilidir. 

Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde su tüketimiyle ilgili bilincin geliştirilmesi sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir. Vücuttaki sıvı dengesinin bozulması sonucunda çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalma olasılığımız artış gösterir. Metabolizmanın ihtiyaç duyduğu su miktarının karşılanmaması, hayat kalitesini de büyük oranda düşürür. Yeterli ve kaliteli su tüketimi sayesinde vücudumuza ihtiyaç duyduğu desteği sağlamamız mümkündür. Bu noktada çocukların ve bebeklerin su içmesi açısından ebeveynlere büyük görev düşer. Suyun sağlıklı bir hayat için gerekli olduğunu kendiniz kavrayarak çocuğunuza bu alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren kazandırmalısınız.

Bebeklerde Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Biyolojik yaşamın kaynağı olan su, bütün canlılar için hayati bir öneme sahiptir. Bu durum minik bebekler için de fazlasıyla geçerlidir. Ancak bebeklerin su ile ilişkisi yetişkinlerden biraz farklıdır. Bebeklerin ilk 6 aylık dönemdeki günlük su ihtiyaçları, anne sütü aracılığıyla verimli bir şekilde karşılanır. Miniklerin temel besin kaynağı olan anne sütünün %87’si sudan oluşur. Bu mucizevi gıdadaki yüksek su oranı, bebeğin sıvı alım ihtiyacının tamamını karşılar. Söz konusu durumdan ötürü bebeklerde su tüketimi, miniklerin ilk 6 ayını doldurmasıyla başlar.

Bebekler Ne Zaman Su İçmeye Başlar?

Çocukları için her zaman en iyisini isteyen anneler ve babalar için miniklerin beslenmesi son derece önemlidir. Bu anlamda bebeklerde su tüketimine ne zaman başlanması gerektiği her ebeveynin merak ettiği konuların başında gelir. Bebeklerin su ihtiyacı ilk aylarda sadece anne sütüyle karşılanır. 6. aydan sonra ise miniklere ek gıda verilebilir. Bebeklerde su tüketimi de ek gıdaya geçilen dönemle başlar. 6. ayın doldurulmasının ardından mama tüketimine başlandığından bebeğinizin su ihtiyacı artış gösterir. Bu dönemde bebeğinize mama yedirdikten sonra az miktarda su vermeye başlayabilirsiniz. Ancak bu noktada suyun miktarına dikkat etmek önemlidir. Özellikle ilk 6 ile 12 ay arasında bebeklerin çok su içmesi önerilmez. 

Bebeklerde su tüketimi, miniklerin 1 yaşını doldurmasıyla artış gösterir. 12 aylık sürece giren bebeklere rahatlıkla su içirmek mümkündür. 1 yaş itibarıyla çocuğunuza gönül rahatlığıyla su içirmeye başlayabilirsiniz. Şimdi bebeklere nasıl ve ne kadar su içirilmesi gerektiğine ayrıntılı bir şekilde göz atabiliriz.

Bebeklere Su Nasıl ve Ne Kadar Verilmelidir?

Bebekler için temel besin öğeleri arasında yer alan su, miniklerin sağlıklı gelişimi açısından önemli bir rol üstlenir. Vücut ısısının düzenlenmesi ve vücudun sıvı dengesinin korunması için bebeklerin günlük su ihtiyacının karşılanması gerekir. Bebeklerin gündelik yaşamda ihtiyaç duyduğu sıvı miktarı; miniklerin beslenme düzenine, yaşına ve kilosuna göre değişiklik gösterir. 6. ayını doldurarak ek gıda tüketmeye başlayan bebeklere mamanın ardından içirmeniz gereken su miktarı 50-60 ml arasında değişiklik gösterir. Bu oran bebeğin ishal ve kabızlık gibi sağlık sorunları yaşayıp yaşamadığına göre artabilir veya azalabilir.

Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde vücudunun ihtiyaç duyduğu sıvı miktarı artış göstermeye başlar. 12 ay ve üzeri yaşlardaki bebeklerin tüketmesi gereken günlük su miktarı 700-800 ml’ye kadar çıkar. 1 ile 3 yaş arasındaki bebeklerin sıvı alım miktarı ise 1-3 l arasında değişir. Miniklere miktarın yanı sıra suyu veriş şekliniz de önem teşkil eder. Özellikle küçük bebeklerde su tüketimi konusuna hassasiyetle yaklaşmak gerekir. Bebeğinize verdiğiniz suyun temiz ve mineral bakımından zengin olmasına özen göstermelisiniz. Bu noktada miniklerin vücudunun yüksek oranda sodyum mineralini tolere edemeyeceğini bilmeniz önemlidir. Çocuğunuzun metabolik bir problem yaşamaması adına onun tüketmesi için sodyum oranı düşük suları tercih edebilirsiniz. Ayrıca suyun alkali derecesini ifade eden pH değeri de bebeğiniz için gözetmeniz gereken konulardan biridir. Bebeklerin içebileceği suyun pH değeri 7,5 ile 8,5 arasında olmalıdır.

Çocuklarda Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda su tüketimi, fiziksel ve zihinsel gelişim açısından son derece önemlidir. Çocukların vücudundaki sıvı oranı %75 civarındadır. Küçüklerin vücudu, yetişkinlere kıyasla yüksek su oranına sahip olduğundan çocukların günlük alması gereken sıvı miktarı daha fazladır. Ayrıca miniklerin cildindeki su kaybı da yetişkinlere kıyasla oransal açıdan yüksektir. Hâl böyle olunca çocuklarda su tüketimi konusu önem kazanır. 

Çocuklarda su tüketimi; fiziksel aktivite, yaş, genel sağlık durumu ve kilo gibi unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterir. 1 ila 5 yaş arası çocukların günde her 2-3 saatte bir su içmesi tavsiye edilir. Ancak çocukların, bu saat aralığının dışında her istediğinde su tüketmesi en ideal olanıdır. 

bebeklerde su içme alışkanlığı

Yaşına Göre Çocukların Günlük Su İhtiyacı Ne Kadardır?

Çocuğun günlük su ihtiyacı yetişkinlerde olduğu gibi dış etkenlere ve fiziksel koşullara bağlı olarak değişebilir. Bu noktada boy, yaş, kilo, cinsiyet, genel sağlık durumu ve gündelik aktivite sıklığı gibi etkenler devreye girer. Tüm bu hususlar dikkate alındığında çocuklarda su tüketiminin tamamen bireysel yaşam tarzına bağlı olduğunu söylemek mümkündür. Ancak bu bağlamda çocukların genel olarak tüketmesi gereken su miktarını şöyle sıralayabiliriz:

  • 6-12 ay arası: 30 ila 100 ml
  • 1-3 yaş grubu: 1-3 l
  • 4-8 yaş grubu: 1-4 l
  • 9-13 yaş grubu: 1-2 l

Çocuklar, yaşları gereği günün büyük bir bölümünde hareket hâlindedirler. Oyun oynayan ve gün boyu koşturan minikler, fazla miktarda sıvı kaybettiği için günlük olarak aldıkları su miktarı da artış gösterebilir. Burada yetersiz tüketimde olduğu gibi çocuğun fazla su içmesinin de zehirlenme gibi sorunlara yol açacağının bilinmesi gerekir. Söz konusu durumu engellemek için çocuklarda su tüketiminin takip edilmesi önem teşkil eder.

Çocuğunuzun Az Su Tükettiğini Nasıl Anlarsınız?

Çocuklarda su tüketiminin yeterli olup olmadığı çeşitli belirtilere bakılarak anlaşılabilir. Bu işaretlerden ilki tuvalete gitme sıklığının azalmasıdır. Yeterli miktarda su tüketen çocuklar ortalama 2-3 saate bir tuvalete giderler. Az su içen çocuklarda ise bu saat aralığı daha uzun olabilir. Tuvalete gitme saatlerinin yanı sıra idrarının durumunu kontrol etmeniz de çocuğunuzun yeterli su içip içmediğini anlamanızın bir yoludur. İdrar açık renkliyse ve kokusuzsa çocuğun ideal oranda su içtiğini söylemek mümkündür. 

Çocuklarda yetersiz sıvı alımı çeşitli fiziksel ve zihinsel etkilerle kendini belli edebilir. Özellikle miniklerin günlük hayatta enerjisinde düşüklük gözlemliyorsanız bir uzmana danışmalı ve aynı zamanda çocuğunuzun su tüketimini de gözden geçirmelisiniz. Çünkü günlük alınması gereken miktarın altına düşen su tüketimi, çocukların performansını önemli ölçüde etkiler. 

Çocuğunuza Su İçme Alışkanlığını Nasıl Kazandırırsınız?

Düzenli ve ideal miktarda su içmek bütün canlılar için sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralar. Özellikle gelişim çağında olan çocukların küçük yaşlardan itibaren su içme alışkanlığı kazanması bu sağlıklı hayatın temelini oluşturur. Bu bağlamda erken yaşlarda kazanılan alışkanlıkların tüm yaşamı etkilediğini göz önünde bulundurarak harekete geçebilirsiniz. İşte çocuklarda ve bebeklerde su içme alışkanlığını kazandırmak için izleyebileceğiniz adımlar:

  • Su içmenin sağlığa olan faydalarını anlaşılır bir şekilde izah edin.
  • Sevdikleri çizgi film veya animasyon karakterleriyle süslenen bardaklar alın.
  • Oyun aralarında su içmesi gerektiğini hatırlatın.
  • Suyun lezzetini artırmak için meyvelerden faydalanın.
  • Suyu renkli pipetlerle içmesini sağlayın.
  • Dışarıya her çıktığınızda yanınızda mutlaka su bulundurun.

Çocuklarda su tüketimini alışkanlık hâline getirmenin önemli yollarından biri de onlara örnek olmaktır. Eğer çocuğunuza su içmesini söyleyip kendiniz bu konuda harekete geçmiyorsanız miniklerin bu alışkanlığı kazanması zorlaşacaktır. Bu noktada çocuğunuzla su içerek onlara doğru bir rol model olmayı başarabilirsiniz.

Su Tüketiminin Çocuk Gelişimine Faydaları Nelerdir?

Çocukların sağlıklı ve düzenli gelişiminde suyun önemini artık hemen hemen herkes biliyor. Vücut fonksiyonlarının doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan suyun, çocuk gelişimine faydası bir hayli fazla. İşte suyun faydaları:

  • Vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Metabolizmadaki toksik maddelerin vücuttan dışarı atılmasına katkı sağlar.
  • Vücuda alınan besinlerdeki yararlı maddeleri hücrelere taşır.
  • Metabolik faaliyetlerin dengeli bir şekilde sürdürülmesini sağlar.

Suyun çocuk gelişimindeki öneminin farkında olarak minikleri bu konuda yönlendirmeniz son derece önemlidir. Su bakımından yetersiz bir beslenme düzeni, miniklerin gelecekteki yaşam kalitelerini de büyük oranda etkiler. Su tüketiminin bebek ve çocuk gelişimine faydalarını göz önünde bulundurarak miniklerin yeterli miktarda sıvı almasını sağlamalısınız.

Bebek ve Çocuklarda Yetersiz Su Tüketiminin Sonuçları

Bebeklerde ve çocuklarda yetersiz sıvı alımı, çeşitli fiziksel semptomlarla kendini belli eder. Hem beslenmede hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasında kilit bir rol oynayan su, vücuda yeterli miktarda alınmadığında çocuklarda enerjisizliğe sebebiyet verir. Hâlsizlik, uyuklama ve dikkat eksikliği gibi durumlar da yine ideal miktarda su tüketiminin sağlanmadığı zamanlarda ortaya çıkar. Yetersiz su tüketiminin bebeklerde ve çocuklarda yarattığı sonuçlardan biri de ağız ve burun gibi önemli organlarda kuruluk görülmesidir. Bahsi geçen bu olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak adına çocuğunuzun yeterli miktarda su içmesine özen göstermelisiniz.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.