Bebeklerde Kanguru Kullanımı: Bebek Kangurusu Nasıl Kullanılır?

Bebeklerde Kanguru Kullanımı: Bebek Kangurusu Nasıl Kullanılır?

Bebek Taşıma Kangurusu Nedir?

Bebeğini her yere güvenli ve konforlu bir şekilde taşımak isteyen ebeveynler, bu amaç için üretilen kanguruları ilk alınacaklar listesinden eksik etmez. Adını yavrusunu karnındaki kesede gezdiren kangurudan alan bu ürün, ailenizin minik ferdini daha rahat ve güvenli bir şekilde taşımanızı sağlar. İnsanlık tarihine bakıldığında da ebeveynlerin minikleri hep kanguru benzeri taşıma aparatlarıyla gezdirdiği görülür. Geçmişte sadece bir bez parçasından hatta hayvan derisinden yapılan ilkel kangurular, artık daha kapsamlı ürünler hâlini almıştır. Kemerler, klipsler, omurga destekleyici yastıklar ve dahası bu özel amaç için üretilen kanguruları sağlıklı ve pratik kılar. 

Ergonomik tasarımlarıyla miniklere konfor, yetişkinlere ise bebeğini daha rahat taşıma olanağı sunan kanguruların seçiminde bilinmesi gereken pek çok detay vardır. Bebeklerde kanguru kullanımı, doğru ürünü seçmek ve uygun pozisyonu belirlemek gibi koşullar başta olmak üzere onlarca ayrıntıyla konforlu hâle gelir. Sizin için hazırladığımız bu yazı sayesinde kanguru ile bebek taşımaya ilişkin aklınızdaki tüm sorulara cevap bulabilirsiniz. 

Kanguru Kullanmaya Ne Zaman Başlanabilir?

Çocuğunu konforlu bir şekilde taşıma ihtiyacı duyan ebeveynler, kullanan kişiye de oldukça rahat hareket imkânı veren kangurulara oldukça ilgi gösterir. Bebeklerde kanguru kullanımı ne zaman başlar sorusunun cevabı ise doğrudan küçüklerin gelişimsel özellikleriyle alakalıdır. Miniklerin omurga gelişimi açısından kanguru kullanım zamanını doğru belirlemek büyük bir önem taşır. Çoğu anne baba, kanguru kullanımı için 6 hafta veya 6 ay beklemek gerektiğini düşünür. Halk arasında kanguruyu erken dönemde kullanmanın çeşitli kalça ve sırt problemlerine neden olduğuna dair söylentiler, ebeveynlerin bu ürüne mesafeli yaklaşmasına yol açar. Ancak araştırmalara göre durum hiç de sanıldığı gibi değil.

Bilimsel verilere göre bebeğin 3 kiloya erişmesiyle birlikte kanguru kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. Bu anlamda yeni doğan bebeklerde kanguru kullanımı, doğru pozisyon seçildiği müddetçe sorun teşkil etmez. Bazı bilim insanları ise kanguru kullanımına 2. aydan sonra başlamak gerektiğini dile getirir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, miniklerin doğumdan sonraki ilk 3 aya kadar başlarını dik tutamamasıdır. Yenidoğanlar için seçilecek kanguruların mutlaka baş ve boyun destekleyici yastıklara sahip olması gerekir. 

Kanguru kullanım yaşıyla ilgili bilgileri özetlemek gerekirse ürünün 3 kiloya erişmiş bebekler için güvenle tercih edilebileceği söylenebilir. Güvenli kullanım için ebeveynler, bebeklere bacaklar belden aşağı sarkar konumda değil kalçadan kavranmış şekilde pozisyon aldırmalıdır. Bacaklar açık şekilde kalçadan sarılı kangurular, bele olan baskıyı azaltır ve güvenli kullanım sağlar.

Kanguru Kullanımı Ne Zaman Bırakılmalıdır?

Bebeklerde kanguru kullanımını bırakmak için göz önünde bulundurulacak temel faktör, çocukların bedensel gelişimleri ve kilolarıdır. Bu noktada uzmanlar, yaklaşık 18 kg olan bebeklerde kanguru kullanımının bırakılması gerektiğini ifade eder. Bu ağırlık, ortama 4 yaşa tekabül eder. Ancak bu noktada erkek bebeklerin daha hızlı kilo aldıkları da düşünülmelidir. Bu durumda erkek bebeklerde kanguru kullanımını bırakmak için miniklerin 3,5 yaşına gelmesi de beklenebilir. 

Doğru zamanda kanguruyu bırakmak, bebeklerin daha hareketli ve bağımsız olmasını sağlar. Bu sayede küçük adımlar atabilen minikler, taşınmak yerine yürümeye daha kolay alışabilir. Bunun yanı sıra 18 - 20 kg gibi bir ağırlığı yetişkinlerin uzun süre boyunca taşımaları, ebeveynlerin omurga sağlığına da zarar verebilir. Bu nedenle kanguru bağlamaya doğru zamanda başlayıp ürünü bir süre sonra bırakmak faydalı olacaktır.

Bebek Taşıma Kangurusu Nasıl Kullanılır?

Ebeveynler, kanguruyu kullanmadan evvel bu ürün için hazırlanan kılavuzları mutlaka okumalıdır. Bu işlemden sonra kanguruyu ilk olarak bele doğru bir şekilde yerleştirmek gerekir. Klipslerin yardımıyla kanguru kemerini dilediğiniz ölçüye ayarlayarak belinize oturtabilirsiniz. Kemeri takarken özellikle emniyet lastiklerini geçirme aşamasına dikkat etmeniz gerekir. Bu lastikler, kontrol dışında gerçekleşen açılma riskine karşı kemeri sabitleyerek istenmeyen kazaları engeller. 

İkinci aşamada ise kangurunun kollarını ayarlayabilirsiniz. Bu ayarlamayı da yaptıktan sonra çocuğunuzu kangurunun üzerine oturtmanız mümkündür. Minik yavrunuz tam olarak kanguruya yerleşmedikçe bir eliniz, her zaman onun üzerinde olmalıdır. Son olarak bebeğinizin kollarını da boşluklardan geçirdikten sonra tüm klipsleri bağlayabilirsiniz. Bebeğinizi taşırken boyun desteğine ihtiyaç duyuyorsanız bu alandaki kemerleri de kullanabilirsiniz. 

Bazı kanguru modellerinde kapüşon detayı da bulunur.  Bu detay da kemerlerle aktif hâle getirilebilir. Kapüşon, soğuk havalarda bebeğinizi korumanızı sağlar. Yine güneşli havalarda minikleri sıcaktan korumak için bu aparat kullanılabilir. Ayrıca kapüşon, emzirme esnasında da kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olur.

Bebeğinizin Yaşına Göre Kanguru ile Taşıma Pozisyonları

Kanguru kullanım şekilleri, bebeğinizin yaşına ve fiziksel durumuna göre değişiklik gösterir. Özellikle yeni doğan bebekler için önde içe dönük taşıma pozisyonu tercih edilir. Bu pozisyon, 0-4 aylık bebekler için idealdir. Bu zaman aralığı, bebeklerin dışarıdan çok anne babasına ihtiyaç duyduğu ve onların kokusunu özlediği bir dönemdir. Ayrıca önde içe dönük taşıma, bu aylarda annelerin de sürekli olarak bebeklerini kontrol edebilmesini sağlar.  

Önde dışa dönük taşıma ise daha büyük bebekler için idealdir. Dikkati yavaş yavaş etrafa kayan bebekler, yüzleri öne dönük olduğunda dışarıda vakit geçirirken daha uslu durabilir. Çevredeki uyaranlara daha hassas olan 4-6 aylık küçükler, bu pozisyonda oldukça rahat eder. Ancak dışa dönük taşıma için bebeklerin başlarını dik tutabilme yetisine sahip olması gerekir. 

Sırtta taşıma da bebeğiniz yavaş yavaş büyürken tercih edebileceğiniz bir pozisyondur. Özellikle 6. ayın ardından iyice ağırlaşan minikleri bel kaslarıyla taşımak zorlaşabilir. Bu durumda kanguruyu sırtınıza takmanız daha rahat hareket etmenizi sağlar. 

Tüm bu pozisyonların yanı sıra miniklerin sadece oturtularak taşındığı kanguru modellerinden de bahsetmek gerekir. Yeni yürümeye başlayan bebekler, çok hareketli olacakları için sık sık kangurudan inmek isteyebilir. Bel çantasına benzeyen ve miniklerin kalça üzerine oturtulduğu bu ürünler, kemerlerden bağımsız olarak kullanılır. Dolayısıyla söz konusu kangurularda ellerinizle sürekli çocuğunuzun beline destek vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. 

bebek kangurusu nasıl kullanılır

Kanguru Kullanmanın Faydaları ve Zararları

Kanguru, yüzyıllardır pratik ve konforlu bir taşıma biçimi olarak kullanılır. Minikleri zahmetsiz şekilde taşımaya yarayan bu aparat, anne babaların işini oldukça kolaylaştırır. Bebeklerde kanguru kullanımının faydalarını şöyle sıralamak mümkündür:

  • Bebek arabası ve puset kullanmanın mümkün olmadığı zamanlarda kanguru rahatlıkla tercih edilebilir. 
  • Kanguru, bebek ve ebeveynler arasındaki tensel temasın sürmesini sağlar. Bu da bebekleri güvende hissettirir. 
  • Kanguru sayesinde anne babalar, minikleri her daim gözlemleyebilir. 
  • Kanguru, bebekleri kucakta taşımanın en güvenli yollarından biridir. 
  • Bu taşıma biçiminde bebeğin ağırlığı hissedilmez ve anne babaların işi kolaylaşır. 

Uzmanlar, bebekleri kanguruyla taşımanın herhangi bir zararının bulunmadığını ifade eder. Fakat bu, birtakım şartlara bağlıdır. Dikkatsiz kullanımda kangurunun ortaya çıkarabileceği zararlar şöyle listelenebilir.

  • Yenidoğan kangurularında boyun desteğinin olmaması, bebeklerin iskelet gelişimini olumsuz etkiler.
  • Omuz askıları destekli olmayan kangurular, ebeveynler için de sağlık sorunu yaratır.
  • Bebeklerin başları, anatomik özellikleri gereği yenidoğan çağında vücuduna göre daha ağırdır. Bu dönemde kullanılacak kanguruların baş desteği de olmalıdır. Baş desteğinin olmaması, ortopedik rahatsızlıklara yol açabilir.
  • Kemerleri ayarlanmayan kangurular, çocukları sıkabilir ve dolayısıyla belli bir süre sonra kullanım dışı kalır. 

Verimli bir kullanım imkânı tanıyan kanguru, doğru pozisyonda ayarlandığı sürece herhangi bir soruna yol açmaz. Bu noktada ebeveynlerin dikkatli davranması son derece önemlidir. Tüm bu unsurlar göz önünde bulundurulduğunda kangurunun verebileceği muhtemel zararlar önlenmiş olur. 

Kanguru Seçimi Nasıl Yapılır?

Kanguru seçerken miniklerin yaşına ve kilosuna dikkat etmek gerekir. Ayrıca alınacak kanguruların ayarlanabilir kemer ve klipslere sahip olması da son derece önemli. Kanguru seçiminde tüm klipsler, metal parçalar ve kemer kısımları güvenlik açısından kontrol edilmelidir. Kanguru alırken pamuklu ve yıkanabilir özelliğe sahip kumaşlardan üretilenleri seçmek de hijyen ve cilt sağlığı noktasında işinizi kolaylaştırır. Kanguru, bebeğiniz dünyaya “Merhaba!” dediği andan itibaren kullanabileceğiniz bir eşyadır. Siz de bu unsurlara dikkat ederek hem kendiniz hem de bebeğiniz için uygun bir kanguru seçebilirsiniz. Ailenizin minik ferdinin sağlığı ve huzuru için temin edebileceğiniz diğer ürünleri merak ediyorsanız bebek ihtiyaçları listesine de göz atabilirsiniz. 


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.