Bebeklere Müzik Dinletmek: Müziğin Bebeklerin Gelişimine Etkisi Nedir?

Bebeklere Müzik Dinletmek: Müziğin Bebeklerin Gelişimine Etkisi Nedir?

Bebeklere Müzik Dinletmeli misiniz?

“Müzik ruhun gıdasıdır.” sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Yüzlerce yıldır sanatın ve müzik eserlerinin insan doğası üzerindeki etkilerinin araştırılması ile ortaya çıkan sonuçlar, bu sözle âdeta özetlenir. Müzik, yetişkinler kadar bebeklerin de yaşamında olumlu etkilere kapı aralar. Müzikal uyaranlara tepki verme ve sesleri algılama konusunda bebeklerin yetişkinler gibi davrandıkları keşfedilmiştir. Hatta bebeklerin anne karnındayken 6. ve 7. aylarda dışarıdan gelen seslere tepki verdiği de bilimsel bir gerçektir. Hatta müzik; miniklere zihinsel, ruhsal ve sosyal anlamda sayısız fayda sağlar. Pek çok bilim insanı, sağlıklı bir gelişim için belirli aralıklarla gebelikte bebeğe müzik dinletmek gerektiğini ifade eder.

Müzik Bebeklerin Gelişim Sürecini Nasıl Etkiler?

Müzik ve bebekler arasındaki ilişki, onlarca yıldır araştırılan bir konudur. Pek çok deney ve gözlem, miniklerin anne karnından itibaren çevredeki seslere duyarlı olduğunu kanıtlar. Hatta bazı çalışmalar, miniklerin anne karnında duydukları sesleri doğduktan sonra da tanıdıklarını gösterir. Ses hafızası olarak ifade edilen bu durum, çocukların gelişimine olumlu katkı sağlar. Müzik; ruhun, bedenin ve insani ilişkilerin gelişmesinde oldukça etkilidir. Bu sayede bebeklere müzik dinletmek de onların ileriki yaşamlarında daha duyarlı ve başarılı bireyler olmasına katkıda bulunur. 

Elbette bu noktada bebeklere nasıl müziklerin dinletileceği, bu etkinliğin zaman aralıkları ve süreleri de önemli birer detaydır. Küçüklerle ilgili her koşulda olduğu gibi bebeklere müzik dinletmek konusunda da duyarlı ve dikkatli davranmak gerekir. Doğru seçimler yapıldığı sürece müzik dinlemenin bebeklere etkileri üç başlık altında çerçevelendirilebilir. 

Zihinsel ve Duygusal Gelişim

Müzik parçaları, farklı ses ve ritimlerden oluşur. Bu da bebeklerin dikkatini kısa sürede çekmeyi başarır. Bebeklerin müziğe dikkat kesilmesi, beyin gelişimi üzerinde olumlu etki yapar. Özellikle matematiksel işlemlerin gerçekleştirildiği beyin lobu, müzikle birlikte daha da aktif çalışmaya başlar. Müzik dinleyen bebeklerin algılama, dikkat, odaklanma ve daha birçok zihinsel becerisi daha hızlı bir şekilde gelişir. 

Bebeklerde müzik dinlemenin fayda sağladığı alanlardan bir diğeri ise duygusal gelişimdir. Özellikle sakin ritimli müzik parçaları, doğum öncesinden itibaren çocukların duygusal gelişimlerine katkı sağlar. Bebeklere müzik dinletmek; onları daha sakin, empati kurabilen, duygusal zekâsı gelişmiş bireyler hâline getirebilir. Hatta bazı çalışmalar, doğumdan önce düşük ritimli müzikler dinleyen bebeklerin dünyaya gelince de sakinliklerini koruduğunu ortaya koyar.

Fiziksel Gelişime Etkisi

Bebekler belli aylardan itibaren duydukları müzik ritimlerine eşlik etmeye başlar. Özellikle el ve ayak hareketleri, miniklerin verdiği tepkileri net olarak görebilmenizi sağlar. 6 - 7 aylık olduktan sonra kendi başına oturabilen bebekler, müzik parçalarını duydukları andan itibaren sağa sola veya öne arkaya hareket etmeye başlar. Hatta bir süre sonra el çırparak müziğe eşlik edebilir. 

10. ve 12. aylarda ise bebeklerin müziğe eşlik etme biçimi değişir. Bu dönemde ayağa kalkmayı başaran minikler; zıplama, çömelme, ayakları indirip kaldırma, elleri oynatma gibi hareketlerle müziğe ayak uydurur. Bu ilk dans figürleri, bebeklerin minik bedenlerini daha aktif ve hareketli hâle getirir. Bu dönemden itibaren küçüklere müzik dinletmek onların motor becerilerinin gelişmesini de sağlar.

Sosyal Gelişime Etkisi

Bebeklere müzik dinletmek, onları sosyal anlamda da geliştirir. Dans ederek, sesleri ve ritimleri tanıyarak büyüyen bir bebek, ileriki dönemlerde insanlarla daha kolay ilişki kurabilir. Empati becerisi yüksek ve özgüven sahibi olması istenen çocukların müzikle büyümesi oldukça önemlidir. Ayrıca müziğe aşina bebeklerin daha sonra bu sanat dalına meyilli olması da muhtemeldir. 

Şarkı söylemek, dans etmek veya bir enstrüman çalmak çocukların yaşamına müzikle girecek zenginliklerden sadece birkaçı. Üstelik bu aktiviteler, çocuğu topluluk önünde konuşma ve kendini ifade etme noktasında da son derece güçlü kılar. Kendine güvenen bireyler, insanlarla sağlam iletişim kurabilir. Özetlemek gerekirse doğru seçilen müzik parçaları, her yönüyle bebeklerin gelişimine olumlu etkilerde bulunur. 

çocuklara müzik dinletmek

Bebeklere Nasıl Müzikler Dinletilmelidir?

Bebekler, anne karnından itibaren sesleri algılarken büyüdükçe bu uyaranlara anlamlar da yükleyebilir. Doğumdan itibaren bebeklerin anne babasının seslerinden anlamlar çıkardığı dahi gözlemlenir. Birçok bebek; belli bir dönemden sonra anne babasının sesinden onların üzgün, kızgın, mutlu veya mutsuz olduklarını anlayabilme kabiliyetini kazanır. Bu da bebeklerin dinledikleri müzik türlerinden ne denli kolay etkilendiğini gösterir. Bu sebeple ebeveynlerin miniklere ne tür müzikler dinlettiğine dikkat etmesi gerekir. 

Klasik müzik, miniklerin bilişsel gelişimine katkı sağlamasıyla tüm ebeveynlerin merak konuları arasında yer alır. Bebeğe klasik müzik dinletmek de bu anlamda yapılabilecek en iyi seçimlerden biri. Ayrıca klasik müzik; bebeklerin estetik algısı gelişmiş, duyarlı, özgüvenli ve yaratıcı bireyler olmasını da sağlar. Klasik müziğin bebekler üzerindeki etkisi ses ve dil gelişimiyle de fark edilir. Bu müzik türüyle büyüyen bir bebeğin konuşmalara ve seslere duyarlılık düzeyi yüksektir. 

Klasik müziğe ek olarak kültürümüzde büyük bir yere sahip olan ninniler de çocuk gelişiminde önemli bir etkendir. Özellikle anne sesiyle duyulan ninni; miniklerin yalnız olmadığını hissetmeleri, dillerini öğrenmeleri ve uykuya hızlıca dalmaları açısından oldukça faydalıdır. Üstelik ninni ve tekerlemelerin çocukların sosyal becerilerini artırmasının yanı sıra anneyle olan bağı güçlendirdiği de bilinir.

Bebeklere Müzik Dinletmenin Faydaları Nelerdir?

Bebeklere müzik dinletmek olumlu etkilerini anne karnından itibaren göstermeye başlar. Hamile bireylerin de ruh sağlığına iyi gelen bu aktivite, çocukla anne arasındaki bağı kuvvetlendirir. Anne karnındaki veya yeni doğan bebeğe müzik dinletmek şöyle faydalar sağlar:

  • Müzik, bebeklerin çevresel duyarlılığını artırır.
  • Bebeklere müzik dinletmek, estetik algının gelişmesini sağlar. 
  • Bebek, müzik sayesinde çevresiyle arasında bir bağ kurar.
  • Müzik dinlemek, bebeklerin konuşma dönemine daha kolay girmesine etki eder. 
  • Özgüven ve empati konusunda bebeklere gelişme kaydettirir.
  • Güçlü kas sistemine ve motor becerilere sahip olmaya katkı sağlar.

Tüm bunlara ek olarak müziğin güvenli bir uyku ortamı oluşturmada da son derece etkili olduğu söylenebilir. Rahat hissettiği bir ortamda uyuyan bebekler, sağlıklı gelişim gösterir. Güvenli uyku ortamı oluşturmanın detaylarına değindiğimiz yazımızı da okuyarak bebeğiniz için huzurlu bir yaşam alanı yaratabilirsiniz.

Anne Karnında Bebeğe Müzik Dinletmek

Müziğin anne karnındaki bebeğe etkisi de yadsınamaz bilimsel bir gerçek. Özellikle kalp ritminin düzenlenmesi noktasında müziğin etkili sonuçlar doğurduğu bilinir. Kalp ritminin düzenlenmesi ise bebeklerin daha çok oksijen almasına ve kök hücrelerin daha nitelikli olmasına katkı sağlar. Bunun yanı sıra pek çok araştırma, anne karnında müzik dinleyen bebeklerin doğduktan sonra uykuya geçişte zorlanmadıklarını ve sık sık uyanma gibi problemler çekmediklerini ortaya koyar. 

Ek olarak anne karnında müzik dinleyen bebekler, karakteristik anlamda daha sakin olabilir. Bu aktivite, miniklerin doğduktan sonra ağlama krizlerine girmesini ve huzursuz olmasını engellemeye yardımcıdır. Pek çok uzman, anne karnından itibaren belli sürelerde bebeklere klasik müzik başta olmak üzere çeşitli ezgiler dinletmenin gerektiğini ifade eder. 

Bebeklere Uyurken Müzik Dinletmek

Bebekler uyurken onlara müzik dinletmek, küçüklerin uyku süresini artırmak için denenebilecek etkili yöntemlerden biri. Elbette uyku esnasında dinlenen müziklerin daha sakin ve enstrümantal ezgiler olmasına da özen göstermek gerekir. Üstelik uyurken müzik dinleme alışkanlığı, bebeklerin ortam seslerine aşırı duyarlılık göstermesini engeller. Bu da çocukların evdeki en ufak bir tıkırtıdan korkarak uyanmasını engellerken uzun süreli ve huzurlu bir uyku çekmesine yardımcı olur. Ayrıca bu süreç boyunca müzik dinlemek, bebeklerin uyku periyotlarını da düzenler. Bebek uyku düzeni isimli yazımızı inceleyerek çocuğunuz için ideal olan uyuma süresini kolayca öğrenebilirsiniz.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.