Bebeklerde İsilik: İsilik Nedir ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde İsilik: İsilik Nedir ve Nasıl Geçer?

İsilik Nedir?

İsilik, tıpta miliaria ismiyle bilinen ve özellikle sıcak yaz aylarında görülen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla küçük yaştaki çocuklarda ve bebeklerde görülen bu cilt problemi, kırmızı veya pembe renkte kabartılar şeklinde ortaya çıkar. Su çiçeği ve kızamık gibi döküntülü hastalıklarla karıştırıldığı için ebeveynlerin paniğe kapılmasına neden olan isilik, korkulacak bir duruma da işaret etmez. Ancak neden olduğu kaşıntı ve rahatsızlık, ebeveynlerin ve küçüklerin zor zamanlar geçirmesine yol açabilir. Sıcak hava ve aşırı terleme gibi unsurların yol açtığı isilik için çözüm arayan ebeveynler, bu sorunu birkaç küçük değişiklikle kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Bebeğinizin sağlığını korumak için isilik hakkında bilmeniz gereken önemli detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İsilik Tipleri Nelerdir?

Cilt yüzeyinde hava almayı ve terlemeyi sağlayan milyonlarca gözenek bulunur. Bu yapıların tıkanmasıyla meydana gelen rahatsızlığa ise isilik denir. İsiliğin tıpta bilinen 4 farklı tipi bulunur.

  • Miliaria Kristalina: Cilt gözeneklerinin yüzeysel olarak tıkandığı isilik türüdür. Genellikle hem az belirtili hem de hafif seyreden bu türde bebeğinizin cildinde 1 ila 2 mm çapında ince duvarlı su kesesi görünümlü pullanmalara rastlayabilirsiniz. Kristalina tipi isilikte oluşan su keseleri, çiy damlasına da benzer. Bu su topları, bir miktar sıvı barındırır ve oldukça kolay şekilde patlar. Bebeklerde isilik, yaygın olarak Kristalina tipinde görülür. 

  • Miliaria Rubra: Cilt üzerinde kırmızıya yakın pembemsi bir tonda su dolu keseciklerin gözlemlendiği isilik türüdür. Rubra, cildin dış kısmının en altında yer alan ter bezlerinin tıkanması sonucunda meydana gelir. Bebeğinizin cildini gözlemleyerek Rubra tipi isliği kolayca ayırt edebilirsiniz. Bu rahatsızlıkta cilt yüzeyinde iğne uçlu veziküller ve kırmızı konik papüller görülebilir. 
    • Miliaria Profunda: Cildin orta katmanında terleme sonucunda oluşan tıkanmalardır. Batma hissiyle kendini gösteren Profunda, rahatsız edici olabilir. Nadiren rastlanan bu isilik tipinde ciltte kırmızı renge yakın şişlikler görülür. Ancak ağrı ve batma hissi diğer türlere nazaran daha şiddetlidir.
  • Miliaria Püstülosa: Bu tip isilik, diğerlerine göre çok daha ciddi belirtilere sahiptir. Cilt yüzeyinde içi irin dolu kabarcıklar görülür. Kimi zaman bu kabarcıklar, cilt altında da gelişebilir. Deri altındaki kabartıları dokunarak hissetmek mümkündür. Miliaria Püstülosa’ya sıklıkla bakteriyel enfeksiyonlar da eşlik eder. 

  • Kristalina ve Rubra gibi türler, cilt üzerindeki isilik belirtileri incelenerek tespit edilebilir. Ancak Profunda ve Püstülosa gibi daha az rastlanan türler için çeşitli testler gerekli olabilir. Bu belirtileri taşıyan bir isilik rahatsızlığı gördüğünüzde vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız önerilir.  

    İsilik Belirtileri Nelerdir?

    Bebeklerde isilik belirtileri kolaylıkla fark edilebilir. Bu rahatsızlığın tipik özelliği aynı zamanda da en yaygın belirtisi cilt yüzeyinde oluşan kırmızı veya pembe renkli yaralar ya da içi su dolu kabarcıklardır. Farklı türlerde bu kabarcıkların görüntüsü ve boyutu değişiklik gösterebilir. Yine hastalığın türüne bağlı olarak kabarcıklar ağrılı veya irinle dolu da olabilir. Rahatsızlığın türüne göre döküntülere eşlik edebilecek belirtiler arasında şunlar yer alır:

    • Şiddetli kaşıntı
    • Ağrı ve batma hissi
    • Uyuşma ve karıncalanma
    • Şiş ve ağrılı yumrular

    Yaygın rastlanan isilik türlerinde içi su dolu kabarcıklar ve kaşıntı, hastalığın kolayca teşhis edilmesini sağlar. Ancak bebekler, kaşıntı ve rahatsızlığı ifade edemedikleri için şiddetli ağlama da çocuğunuzun bir sorunu olduğunu anlamanıza imkân tanıyabilir. Özellikle havaların ısındığı yaz aylarında çocuğunuzu giydirirken onun vücudunu dikkatli bir şekilde kontrol ederek bu hastalığı kolaylıkla tespit edebilirsiniz. 

    İsilik, nadiren ciddi bir sağlık sorununa dönüşür. Bu rahatsızlık, genellikle hafif seyreder ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Fakat bebeğinizde döküntülerin yanı sıra iltihaplanma, ateş, titreme ve şiddetli ağrı gibi belirtiler de gözlemlemeye başlarsanız vakit kaybetmeden bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekir. Bu gibi ciddi sorunlar gözlemlemeseniz bile birkaç gün içinde iyileşmeyen isilik için uzman bir doktora başvurmanız yararlı olabilir.  

    Bebeklerde İsilik Neden Olur?

    Bebeklerde isilik nedenleri, ebeveynlerin merak ettiği konuların arasında yer alır. Bu hastalığı önlemek için nedenleri iyi şekilde anlamak da büyük önem taşır. Bebeklerin cilt yapısı, yetişkinlere göre çok daha hassastır. Bu durum, çocukları isilik için riskli gruplar arasına taşısa da her zaman doğrudan rahatsızlık nedeni olarak sayılamayabilir. İsiliğin yaygın nedeni ise sıcak havaya bağlı şiddetli terlemedir. Ciltteki gözenekler, tere bağlı olarak tıkanabilir. Bu durum da ter bezlerinin şişmesine ve ciltte döküntüler görülmesine yol açar. Cilt yapıları daha hassas olduğu için küçük bebeklerde ve özellikle açık tenli çocuklarda bu rahatsızlık çok daha sık görülür. Ayrıca ateşli hastalıklardan sonra da isilik görülme riski yüksektir. 

    İsiliğin bir diğer sebebi ise giysi tercihidir. Kimi zaman bebeğinizin üşümesini önlemek için onu kat kat giydirebilirsiniz. Ancak bu durumun bebeğin terlemesine ve cildinin havasız kalmasına yol açtığını da unutmamalısınız. Ayrıca bebeklerin hassas ciltlerine uygun olmayan dar ve sentetik giysiler de isiliğe sebep olabilir. 

    Bebeğinizi yeteri kadar yıkamamanız da isilik oluşumunu tetikleyebilir. Sıcak su, gözeneklerin açılmasını sağlayarak cildi rahatlatır. Özellikle hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında banyo zamanlarını aksatmak, bebeklerde bu gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bebek bezinin yeterli sıklıkla değiştirilmemesi de isiliğin bir diğer önemli sebebidir. Bez içerisinde uzun süre kapalı kalan ciltte tahriş ve isilik sorunu gözlemlenebilir. 

    İsiliğin Sık Görüldüğü Bölgeler

    İsilik, vücudun hemen hemen her kısmında görülebilir. Ancak cildin havasız kaldığı kısımlarda bu rahatsızlığa daha sık rastlanır. Özellikle giysilerle örtülen karın, sırt, göğüs ve bacak gibi bölümlerde isilik görülme ihtimali vücudun diğer kısımlarına göre daha yüksektir. Ayrıca küçük bebeklerde vücudun kıvrımlı ve boğumlu kısımlarında da isiliğe rastlanabilir. Bebeklerde yüzde isilik meydana gelmesi de sıkça rastlanan bir diğer durumdur. Ayrıca boyun ve göğüs bölgesinde de bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Genellikle giysilerin sürtünmesi ve tahriş sebebiyle oluşan bu tip isiliği fark etmek oldukça kolaydır. 

    İsilik Nasıl Geçer?

    Belirtiler teşhis edildikten sonra bebeklerde isilik nasıl geçer ve bu rahatsızlığın tedavisi nasıl olmalıdır konusu da oldukça önem arz eder. Belirtileri erken tespit ettiyseniz isiliğin tedavisi için endişe etmenize gerek yok. Sorunlu bölgelerin yeterli şekilde havalanmasını sağlamak, vücudu temiz ve serin tutmak, bu rahatsızlığın kendiliğinden iyileşmesi için yeterli olacak. Bebeğe ılık duş aldırmak ve isiliğin görüldüğü bölgelere soğuk kompres uygulamak gibi basit yöntemlerle döküntüler ve kaşıntılar da kolaylıkla giderilebilir. Ayrıca mevsime göre bebek giydirmek konusunda pamuklu ve terletmeyen kıyafetleri tercih etmek de isiliğin 3-4 gün içinde yok olmasını sağlar. Ancak daha şiddetli ve yaygın isilik şikâyetleri için bu uygulamalar yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda doktor tavsiyesiyle özel isilik kremleri kullanabilirsiniz.

    Bebeklerde İsiliği Önlemek için Neler Yapılabilir?

    Bilinçli ebeveynler, bebeklerinin cildinde isilik oluşmasını birkaç küçük uygulamayla önleyebilir. Bu rahatsızlığın oluşmasını önlemek için bebeğinizin hijyenine özen göstermeniz büyük önem taşır. Özellikle havaların ısındığı yaz aylarında bebeğinize düzenli bir şekilde ılık duş aldırmanız onun hassas cildini rahatlatarak isiliğin görülme ihtimalini azaltır. Çocuğunuzun bezini sık aralıklarla kontrol etmeniz ve onun cildinin uzun süre ıslak kalmasına engel olmanız da isiliği engellemenize yardımcı olur. 

    Bebeklerde isilik oluşmasını önlemek için onları mevsime uygun şekilde giydirmek de oldukça önemli. Farklı ortam koşullarında bebeğinizin vücut sıcaklığını ve cilt sağlığını koruyan KidZee’nin özel bebek uyku tulumu modellerini inceleyebilirsiniz. TOG ölçü birimli kumaşlardan üretilen bu sağlıklı giysiler, çocuğunuz için yaz kış ideal uyku sıcaklığını sağlar. Bebeğinizin isilik olmasını engellemek ve kaliteli uykular çekmesini sağlamak için KidZee’nin koleksiyonunu inceleyebilirsiniz.


    Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

    Bir yorum bırak

    Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.