Bebeklerde Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Geçer?

pişik nasıl geçer

Pişik Nedir?

Bebeklerin cildi, dış etkenlere karşı oldukça hassastır. Özellikle bez kullanımı, nem ve havasızlığa neden olarak miniklerin cildinde çeşitli lezyonların oluşmasına sebebiyet verebilir. Pişik olarak adlandırılan bu reaksiyon, miniklerde huzursuzluğa neden olur. Bebeklerde pişik oldukça yaygın görülen bir durumdur. İklim koşulları, kıyafetlerin kumaşı, kimyasal içerikli krem kullanımı gibi pek çok faktör pişik nedenidir.


Çocuklarda pişik, kızarıklık ve kaşıntı şeklinde kendini belli eder. Bu durum, kendini henüz ifade edemeyen bebekler için oldukça rahatsız edicidir. Pişik; popo, uyluk, genital bölge, boyun, kol altı ve eklemlerde sık görülür. Müdahale edilmezse sorun ciddi boyutlara ulaşabilir. Bebek cildini her zaman kuru ve serin tutmak pişikle mücadelede önemli bir rol oynar.

Bebeklerde Olan Pişik Çeşitleri

Dış etkenlere karşı korumasız olan bebek cildi, uygun olmayan koşullara karşı hızlı bir şekilde tepki gösterir. Sıcak, nem ve havasızlık kaynaklı yaşanan bu sorun önemli bir cilt rahatsızlığıdır. Bebeklerde pişik pek çok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenlere göre pişiğin farklı çeşitleri bulunur. Bebeklerde pişik çeşitleri ise şu şekilde sıralanır:

  • İmpetigo: Bir cilt enfeksiyonu olan bu rahatsızlık, iltihaplı kabarcıklar şeklinde kendini belli eder. Bez bölgesinde, elde ve yüzde ortaya çıkar.
  • Alerjik Kontakt Dermatit: Cildin yabancı bir maddeye tepki vermesi sonucu oluşur. Özellikle kimyasal içerikli bebek bezleri ve ıslak mendiller, bu alerjik rahatsızlığa sebep verir. Bu türün döküntü, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtileri bulunur.
  • İsilik: Çoğunlukla sıcaktan ortaya çıkar. Bebeği kat kat giydirmek isiliğe neden olur.
  • Maya Mantarı: Özellikle antibiyotik kullanan bebeklerde görülür. Önemli sebepleri arasında sıcak ve nem yer alır.

Bebeklerde pişik, oldukça rahatsız edici bir durumdur. Pişiğin ortaya çıktığı bölge, aşırı hassasiyet gösterdiği için bu durum miniklerin huzurunu kaçırır. Pişik tedavisinde öncelikle hassasiyetin kaynağını çözmek son derece önemlidir.

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebeklerin bakımı ve sağlığı ebeveynler için oldukça önemlidir. Her ne kadar bebeğinizin bakımını en iyi şekilde yapmaya çalışsanız da pişikle bir şekilde karşılaşmanız olasıdır. Sık karşılaşılan bir cilt rahatsızlığı olan pişik, pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bebeklerde pişik oluşumunun yaygın sebepleri arasında şunlar yer alır;


  • Dışkı ve İdrar: İdrar ve dışkıda bulunan bileşenler, bebeklerin cildinde hassasiyete neden olur. Zamanla cildi tahriş eden bu maddeler, bakteri ve mantarların üremesine sebep verir.
  • Sıcak ve Nem: Pişiğin nedenleri arasında cildin uzun süre sıcağa ve neme maruz kalması bulunur. Uzun süre bez değiştirmemek ve sıcak havalarda bebeğin terlemesi gibi durumlar miniklerin cildinde pişiğe neden olur.
  • Alerjik Malzemeler: Bebek ürünlerinin bazıları pişik yapabilir. Sabun, krem, bebek bezi gibi malzemeler hassasiyeti beraberinde getirir. Ayrıca bebeklerde pişik yapan yiyecekler de çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep verir.

Bebeklerde pişik önleme yöntemleri tüm bu faktörleri ortadan kaldırmakla mümkündür. Bez değişimini sıklaştırma bu olumsuz durumlara karşı pratik bir çözümdür. Ayrıca cildin sık sık hava almasını sağlamak da pişik oluşum nedenlerini ortadan kaldırabilir.

pişik nasıl geçer

Pişik Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin hassas cilt yapısı pişik oluşumuna son derece yatkındır. Pişik, hassasiyete ve tahrişe neden olduğu için kolay anlaşılan bir reaksiyondur. Bebeklerde pişik belirtileri arasında ilk olarak kızarıklık yer alır. Pişikli bölge, kızarık ve tahriş olmuş görünür. Ayrıca bölge, hassasiyetten kaynaklı olarak sıcaklaşır. Bölgeye dokunduğunuzda cildin normal ısısına kıyasla daha yüksek bir sıcaklıkla karşılaşıyorsanız pişikten şüphelenebilirsiniz.

Pişik Bebeği Nasıl Etkiler?

Pişik, bebeklerin huzursuz ve huysuz hissetmesine neden olur. Sürekli hareket hâlinde olan eklem bölgelerinde ortaya çıkan pişikler, bebeğin günlük aktivitelerini kısıtlar. Özellikle bebeklerde boyun pişiği, miniklerin kısıtlanmış hissetmesine sebep olur. Boynunu rahat hareket ettiremeyen bebekler hem uyurken hem de oyun oynarken rahatsız hisseder. Pişik, bebeklerde bez değişimi sırasında da oldukça büyük rahatsızlıklara yol açar. Hassaslaşan bölgeyi temizlemek bebeklerin canını yakabilir. Kaşıntı ve acı hissi ise bebeğiniz için bez değiştirmeyi zorlayıcı hâle getirir.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Pişik, gerekli önlemler alındığında tedavi edilen bir cilt reaksiyonudur. Bebeklerin rahat ve huzurlu olması için pişiği geçirmek son derece önemlidir. Bu nedenle ebeveynler için ‘’Pişik nasıl geçer?’’ sorusu merak konusudur. Peki pişiğe ne iyi gelir?

  • Bez kontrolü sık sık yapılmalıdır
  • Bebek bezi bölgesi kimyasal içermeyen ürünlerle temizlenmelidir
  • Hassas bölgeler kuru ve serin tutulmalıdır
  • Kıyafetlerin dar olmaması gerekir
  • Nefes alabilen ve terletmeyen kumaşlardan imal edilen kıyafetler tercih edilmesi önerilir
  • Pişik kremi kullanılmalıdır

Tüm bu faktörlere dikkat ederek pişik oluşumu önlenebilir. Hassaslaşan bölge, gerekli bakım sağlandığında daha hızlı iyileşebilir. Özetle; pişiğin geçmesi için bebeklerin daha narin olan boyun, genital bölge, popo ve koltuk altının her zaman temiz ve kuru kalması gerekir.

Doğal Pişik Geçirme Yöntemleri

Pişik geçirme yöntemlerinin başında cildi temiz tutmak gelir. Temizlik sırasında ise doğal içerikli ürünler kullanmak oldukça etkili bir yöntemdir. Bez değişimi sırasında bol su ile hassas bölgelerin temizliğini sağlayabilirsiniz. Temizlik sonrasında ise nemlendirmeyi ihmal etmemek gerekir. Cildin yumuşamasına ve nemlenmesine yardımcı olmak için zeytinyağı tercih edebilirsiniz. Pişiğe doğal çözüm denilince sık kullanılan ürünlerden biri de Hindistan cevizi yağıdır. Cildin rahatlamasına yardımcı olan bu doğal yağlar, pişiğe iyi gelen doğal yöntemler arasında yer alır.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.