İlk Adım Ayakkabısı Seçimi: Bebekleriniz İçin Doğru Ayakkabı Nasıl Olmalı?

İlk Adım Ayakkabısı Seçimi: Bebekleriniz İçin Doğru Ayakkabı Nasıl Olmalı?

Bebekler Ne Zaman Ayakkabı Giyebilirler?

Bebeğinizin ilk adımlarına şahit olmak ve artık büyüdüğünü görmek harika bir histir. Bu özel anı iple çeken ebeveynler, miniklerin ilk adımlarını sevimli ayakkabılar ile taçlandırmak ister. Bu heves, oldukça doğal bir durumdur. Ancak elbette ki öncelik, çocuğunuzun ayak sağlığıdır. Sağlıklı şekilde ilk adımlarını atan bebekler için ayakkabı seçiminin ne zaman olması gerektiği mutlaka dikkat etmeniz gereken bir noktadır. Bebeklerde ayakkabı seçimi, ürünün özelliklerinin yanı sıra giyilmesi önerilen zamana göre yapılmalıdır.


Normal şekilde gelişim gösteren bebekler, ilk 12 ay boyunca ayakkabı giymeyebilir. 1 yaşından önce bebeklerin ayakkabı giymemesi uzmanlar tarafından da tavsiye edilir. İlk aylarda bebekler, tamamen refleks sebebiyle yere basarlar. Bu eylem, yürümeden ziyade miniklerin tamamen içgüdüsel olarak sergiledikleri bir davranıştır. Bebekler, yürümeyi öğrenene kadar bu refleksi tekrarlar. Bu da ortalama olarak 12 ila 15. aya kadar devam edebilir.

12. aya kadar önemli olan bebeği yürütmek değil ayağının yere basmasına alıştırmaktır. Yeri kavramaya alışan bebeklerin ayak kasları çok daha kuvvetli olur ve böylece çocuğunuzu yürümeye hazırlarsınız. Kaymaz özellikteki çoraplar bu dönemde yardımcınız olabilir. 12. aydan sonra bebekler dışarıya çıkmaya daha hazır bir hâle gelir. 12 aylık bebek gelişimi tamamlandıktan sonra siz de yavrunuz için en iyi ayakkabıyı seçebilirsiniz. Bebeklerde ayakkabı seçimi sırasında aceleci olmamanız ve görünümden ziyade rahatlığa önem vermeniz gerekir. Güçlü bir postür için bebeklerde ilk ayakkabı seçimi büyük önem taşır.

Bebek Ayak Numarası Nasıl Belirlenir?

Bebeklerde ayakkabı seçimi yaparken ilk olarak satın almayı düşündüğünüz ürünün çocuğunuza tam olarak uyum sağlayacağından emin olmalısınız. Dar ya da bol gelen ürünler, miniklerin gelişimine engel olabilir. Böyle bir problem yaşamamak için ayak numarasına doğru karar vermelisiniz. Ayakkabı numarasını belirlemek, aslında oldukça kolaydır. Numara, topukla en uzun parmak arasındaki mesafe bulunarak hesaplanır. Ölçümü elde ettikten sonra beden tablosunu inceleyebilir veya spesifik olarak bir ayakkabı düşünüyorsanız ürünün dil kısmına ve tabanına bakabilirsiniz.


Genel olarak tüm bebek ayakkabılarının dil kısmının iç tarafında numarası ve santimetre cinsinden uzunluğu yazar. Elde ettiğiniz ölçümü bu uzunluğu baz alarak değerlendirebilirsiniz. Bazı ilk adım ayakkabılarının topuk ve parmak kısmında işaretler bulunur. Bu tabanı bebeğinizin ayağına koyarak işaretlerin doğru yerlere denk gelip gelmediğini kolayca anlayabilirsiniz. Böylece bebeklerde ayakkabı seçimi sırasında doğru ürünü hızlı ve güvenilir bir şekilde bulabilirsiniz.


Bebeklerde ayakkabı seçimi için beden tablosu incelemek de ikinci bir seçenektir. Ayağın boyutuna ve markaya göre değişiklik gösterebilen ürünler olsa da tablo, size genel bir bilgi verebilir. Buna göre:

  • 0 ila 6 ay arasındaki bebeklerin ayak uzunluğu 11 cm’dir. Ayakkabı numarası ise 17-18 olarak belirtilir.
  • Sonraki 6 ayda ayak yaklaşık olarak 1 cm uzar ve 19-20 numara ayakkabılar tercih edilir.
  • 12-18 ay arasında ayak uzunluğu 14 cm olur. İdeal numaralar ise 21-22’dir.
  • 18-27 aylık bebekler 15 cm ayak uzunluğuna ulaşır ve 23-24 numara ayakkabı giyerler.
  • 2-3 yaşındaki çocuklar içinse ayak uzunluğu 16,5 cm, numara da 27-28’dir.

Bebeklerde ayakkabı seçimi için verilen bu bilgiler, genel ve yüzeysel ortalamaların bir sonucu olarak elde edilir. Çocuğunuzun gelişimine göre tercih etmeniz gereken ayakkabı numarası değişiklik gösterebilir.

bebek ayakkabısı seçimi

Sağlıklı Atılan İlk Adımlar: Bebek Ayakkabısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İlk adım bebek ayakkabısı alırken pek çok noktaya dikkat etmeniz gerekir. Bebeklerde ayakkabı seçimi sırasında çocuğunuza yüksek seviyede destek olan ürünleri tercih etmeniz tavsiye edilir. Kaymaz tabanlı, esnek ancak dayanıklı ve hafif yapılı ayakkabılar, ilk adımlar için son derece idealdir. Ürün seçimi sırasında çocuğunuzun ilk adımlarını attığı mevsim de çok önemlidir. Bu tarihler yaz aylarına denk geliyorsa bebeğinizin ayağının hava almasını sağlamak için sandalet tarzı ayakkabılar satın almak isteyebilirsiniz. Fakat yaz sıcaklarında çocuğunuzun yürürken takılıp düşmemesi ve ayağına zarar vermemesi için tercihinizi önü kapalı modellerden yana kullanabilirsiniz. Ayakkabıların önü yerine yan kısımları açık olmalıdır. Ayrıca ürünler, bilekleri de mutlaka desteklemelidir. Tüm bunların haricinde sağlık için bebeklerde ayakkabı seçimi nefes alabilen modellerden yana yapılmalıdır. Bu da sentetik materyallerden kaçınmanız anlamına gelir. İlk adımların sağlıklı bir şekilde atılabilmesi için kaliteli ürünler tercih etmelisiniz.

Yapacağınız Yanlış Bebek Ayakkabısı Seçimi Hangi Sonuçları Doğurur?

Bebekler için ayakkabı seçimi, dikkatle ilgilenmeniz ve öğrenmeniz gereken bir konudur. Seçeceğiniz ürünün çocuğunuzun tüm hayatı boyunca duruşunu ve adımlarını etkileyen bir faktör olacağını unutmamalısınız. Bebek ayak sağlığı için destekli ayakkabı modellerinden seçimler yapmak oldukça önemlidir. Ayakkabı tabanında bulunan destek, ayağın içe veya dışa basmasını engellemenin yanı sıra parmakların da daha düzgün bir şekil almasını sağlar. Bebeklerde ayakkabı seçimi desteksiz modellerden yana yapıldığında sonuç, çocuğunuzun gelişimi açısından sıkıntılara sebep olabilir.


Bebeğinizde içe ya da dışa basma sorunu varsa gerekli önlemi almadığınız takdirde problem ilerler. Ayakkabının ön tarafında yeterli boşluk bulunmuyorsa tırnak batması gibi sorunlar gözlemlenebilir. Aynı ürünü sürekli olarak giydirmek de gelişimi engelleyen unsurların başında gelir. Bebeğinize dönüşümlü şekilde ayakkabı giydirmediğiniz takdirde adım atarken yapısal bozukluklar meydana gelebilir. Tüm bu sorunlar, uzun vadede çocuğunuzun fizyoterapist desteğine ihtiyaç duymasına sebep olur. Yanlış bir seçim yapmamak adına bebeğinizi bir ortopedi uzmanına gösterebilir ve ayak tabanı hakkında bilgiler alabilirsiniz. Daha sonra ise çocuğunuzun ayak sağlığı için en uygun olan ürünleri gönül rahatlığı içerisinde satın alabilirsiniz.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.