Bebeklerde ve Çocuklarda Terleme Neden Olur?

Bebeklerde ve Çocuklarda Terleme Neden Olur?

Ebeveynler, en değerlilerinin günün her anında rahat etmesini ister. Fakat kimi zaman oda sıcaklığı ve hava koşullarına uygun kıyafetlerin seçilmemesi gibi sebeplerden dolayı bebeklerde terleme sorunu olabilir. Eğer sıklıkla karşılaşılan bu durumun altında herhangi bir rahatsızlık yatmıyorsa çocuklarda terlemenin atılacak birkaç adımla giderilebileceği söylenebilir. Arzu ederseniz miniklerin uykularını ve huzurunu kaçıran ilgili problemin nedenlerini öğrenebilir, bu doğrultuda alabileceğiniz önlemler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 

Bebek ve Çocuklar Neden Terler?

Yapılan fiziksel aktivitelere ve diğer etkenlere bağlı olarak vücut ısısı değişir. Bu ısının fazla artması durumunda ter bezleri çalışmaya başlar ve dengeyi korur. Bebeklerde terleme de bu sürecin parçasıdır. Yani tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi miniklerin vücut ısısını ideal derecelerde tutmaya yarayan doğal bir reaksiyondur. Aslında bu durum, çocuğunuzun terleme fonksiyonlarının düzenli çalıştığını gösterir. Minik bedenlerinde nemliliğin yetişkinlere kıyasla daha çok hissedilmesi ise yüzey alanına düşen ter bezi sayısının fazla olmasından kaynaklanır. 

Çocuklarda terleme, her ne kadar normal bir süreç olsa da kimi zaman bazı yanlış seçimlerin göstergesidir. Örneğin gün içinde ve uyku saatinde uygun kıyafetlerin tercih edilmemesi, miniklerin aşırı terlemesine neden olabilir. Bu noktada ebeveynlerin oda sıcaklığına göre bebek giyimine dikkat etmesi önemli. En değerliniz, terleme ve üşüme gibi sorunlara sebebiyet vermeyen kıyafetlerle daima rahat edebilir. Diğer taraftan anne babaların terlemenin zamanı, sıklığı ve derecesi gibi hususları da gözlem altında tutması gerekir. Böylece miniklerde aşırı terleme sorununu ve buna yol açan etkenleri belirlemek de mümkün olur. 

Uykuda Terleme

En değerlinizin gece saatlerinde düşen vücut ısısından dolayı üşümesinden endişelenmeniz son derece doğaldır. Bu doğrultuda çocuğunuzu daima sıcak tutacak kıyafetler tercih etmeniz gerekir. Ancak üşümeye karşı önlem almak için istemeden bebeğinizi aşırı terletecek seçimler yapabilirsiniz. Durum böyle olunca çocuklarda gece terlemesi, ebeveynlerin en sık karşılaştığı durumlar arasında yer alır. Aşırı kalın kıyafetlerin giydirilmesi ve mevsime uygun olmayan örtülerin kullanılması gibi etkenlerin sonucunda meydana gelebilir. 

Bebeklerde uykuda terlemenin bir diğer nedeni de oda sıcaklığının ideal seviyelerde olmamasıdır. Miniklerin huzurlu ve konforlu bir gece geçirmesi için bu değerin 21 ila 24 santigrat derece arasında olması öneriliyor. Söz konusu aralığın altında en değerlinizin üşümesi ve uykusunun bölünmesi son derece muhtemel. 24 santigrat derecenin üzerinde ise çocuklarda terleme sorunuyla karşı karşıya kalınabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı hava şartlarını ve diğer durumları göz önünde bulundurarak oda sıcaklığını dengede tutmanızda fayda vardır. 

Emerken Terleme

Beslenme sürecini en değerliniz için konforlu ve verimli hâle getirmek için es geçmemeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Emzirme sırasında bebeğinizi doğru uzaklıkta ve pozisyonda tutmanız da bunlardan biri. Minikler, gereğinden fazla geride ya da yakında tutulduğunda beslenmek için ekstra çaba sarf eder. Bu durumun belirtileri arasında bebeğin kafasının terlemesi gösterilebilir. Emzirme sırasında bebeğinizi yastıkla ve kolunuzla destekleyerek bu problemin üstesinden gelebilirsiniz. 

Bebeklerde emerken terlemenin nedenleri arasında anne ve çocuk arasındaki yakın temas da yer alır. Yani miniklerin ve annenin tenlerinin birbirine uzun süre değmesiyle terleme artabilir. Buna bir de yaz aylarındaki hava sıcaklığı eklendiğinde en değerlinizin bunalması doğaldır. Emzirme esnasında bebeklerde terlemeyi azaltmak için nefes alan kumaşlardan üretilen kıyafetlerden yararlanabilirsiniz. Hava geçirgenliği yüksek olan bu giysiler hem ebeveynlerin hem de miniklerin rahat etmesine katkı sağlar. Böylelikle terlemenin etkilerini kayda değer bir şekilde azaltır.

El ve Ayak Terlemesi

Bebeklerde ter bezleri, 4.aydan itibaren aktif olarak çalışmaya başlar. İlgili dönemden önce miniklere vücut ısısını dengede tutmak için eldiven ve çorap giydirilmesi önerilir. 4.ayın ardından bahsi geçen unsurların bebeğinizde el ve ayak terlemesine neden olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Mevsime göre çorap seçimi gibi önlemlerle bu problemi aşmanız mümkündür. Ancak bebeklerde ayak terlemesinin bazı rahatsızlıklardan kaynaklanabileceği de bilinenler arasında. 

D vitamini eksikliği, çocuklarda el ve ayak terlemesinin sebeplerinden biridir. Sinir sisteminin ve kasların çalışmasını etkileyen bu vitaminin yetersiz olması durumunda aşırı terleme sorunu ortaya çıkabilir. Benzer şekilde kansızlığın ve metabolizmadaki rahatsızlıkların da ayak terlemesine neden olduğu biliniyor. Bu bilgiler ışığında ebeveynlerin çocuklarında gördükleri bölgesel terleme konusunda vakit kaybetmeden doktorlara danışması önerilir. 

Ateş Sonrası Terleme

En değerlinizin vücut ısısı, bazen enfeksiyon gibi sorunlardan dolayı normal derecesinin üstüne çıkabilir. Bebeğinizin çeşitli rahatsızlıklara verdiği bir reaksiyon olarak ateşinin yükselmesi normaldir. Neyse ki miniklerin ter bezleri, vücut ısısını dengede tutmak için görevini yerine getirir. Bebeklerde ateş sonrası terleme de bu durumun bir sonucudur. Yani çocuğunuz, terlemenin yardımıyla hâlsiz ve huzursuz hissetmesine neden olan etkilerden kurtulur. Fakat en değerlinizin ateşi düşse dahi başka bir rahatsızlığının olması durumuna karşı doktorlardan destek almanızda fayda vardır. 

Kafa Terlemesi

Çocuklarda terlemenin en sık görüldüğü yerlerden biri de kafa bölgesidir. Bu bölümdeki terlemeye birden fazla faktörün neden olduğu biliniyor. Bunlardan ilki, D vitamini ve demir eksikliğidir. Bahsi geçen bileşenlerin yetersiz olması durumunda en değerlinizin kafasının normale kıyasla daha fazla terlediğini gözlemleyebilirsiniz. Bebeklerde kafa terlemesi nedenleri arasında miniklerin kabızlık gibi sorunlardan dolayı zorlanması da yer alır. Sindirimde güçlük çeken çocuklar, bu süreçte ekstra efor sarf eder. Buna bağlı olarak hem kafa hem de vücudun diğer kısımlarında daha fazla terleme olması muhtemeldir. 

Soğuk Terleme

Vücudun doğal bir savunma mekanizması olan terleme, kimi zaman farklı belirtileri de beraberinde getirir. Bunlar arasında vücut ısısının olması gereken değerlerin altına düşmesi gösterilebilir. Soğuk terleme, özellikle gün içinde kurduğu oyunlarla özgürce koşup eğlenen çocuklarda sıklıkla görülür. Fiziksel aktivite neticesinde artan vücut sıcaklığı, ter bezlerinin yardımıyla dengelenir. Ancak bu duruma bazı rahatsızlıkların da neden olabileceği biliniyor. Bebeklerde soğuk terlemeye yol açan hususlardan bazıları ise şöyle:

  • Burun tıkanıklığı 
  • Soğuk algınlığı
  • Geniz eti büyüklüğü
  • Enfeksiyon
  • Alerji
  • Hipoglisemi

Sayılanlar arasında yer alan hipoglisemi, miniklerin ilk 1 aylık dönemde kan şekerinin düşmesinden kaynaklanır. Söz konusu noktaların dışında emzirme pozisyonu, oda sıcaklığı, kalın kıyafetler ve terlemeyi oluşturan diğer nedenler de bu probleme yol açabilir. Bu noktada ebeveynlerin soğuk terlemenin meydana geldiği bölgeye de dikkat etmesi gerekir. Örneğin alın kısmında yaşanan bölgesel bir terlemenin varlığı hâlinde uzmanlara başvurmanız tavsiye edilir. 

Aşırı Terleme

Çocuklarda terleme, vücudun normal reaksiyonlarından biri olsa da aşırıya kaçması durumunda bazı rahatsızlıkların varlığına işaret eder. Hiperhidroz olarak da adlandırılan aşırı terleme, bebeklerde ve çocuklarda sık rastlanan sorunlar arasında. Bu rahatsızlığın nedeni ise ter bezlerinin gereğinden çok çalışmasıdır. Bebeklerde terleme nedenleri olarak şunlar da gösterilebilir:

  • Baharatlı ve gazlı içeceklerin tüketilmesi
  • Kaygı ve stres gibi negatif duygular
  • Aşırı fiziksel aktivite
  • Yüksek hava sıcaklığı
  • Hormonal dengesizlik
  • Enfeksiyon

Farklı faktörlerden kaynaklanabilen bu durumun belirtilerine özellikle ayak tabanı, avuç içi, koltuk altı ve yüz bölgesinde rastlanır. Lokal aşırı terlemenin en önemli etkenlerinden biri, vücuttaki fonksiyonları düzenleyen sempatik sinir sistemindeki sorunlardır. Çocuklarda aşırı terlemenin bölgesel belirtiler göstermesinin yanı sıra tüm vücudu etkileyebildiği de biliniyor. 

bebeklerde terleme nedenleri

Bebeklerin Çok Terlemesi Normal midir?

Miniklerin terlemesi, vücut ısısını dengede tutan sistemlerin sorunsuz bir şekilde çalıştığını gösterir. Fakat kimi zaman bu durumunun etkisinin çeşitli sebeplere bağlı olarak arttığını gözlemleyebilirsiniz. Örneğin emzirme sırasında minik bedeninden güç alan bebeğiniz, diğer anlarına kıyasla daha fazla terleyebilir. Benzer şekilde uyku saatlerinde battaniyenin altında bunalan en değerlinizin terlemesi de artacaktır. Bu noktada bebeklerde hangi terleme düzeyinin normal olduğunu ayırt etmek önemlidir. 

Bebeğinizin ayak, el ve baş kısmında diğer bölgelere göre daha fazla nemlilik meydana gelebilir. Bu durumun temelinde bahsi geçen alanlarda ter bezlerinin yoğunlaşması yer alır. Ayrıca mevsim koşullarına göre çocuklarda çok terlemenin nedenleri ve sıklığı da değişebilir. Sıcak yaz günlerinde elbette miniklerin daha fazla terlediği görülür. Tüm bunlar, terlemenin olağan kabul edilebileceği durumlardır. Sayılan faktörlerin dışında gelişen belirtileri ise düzenli olarak takip etmek ve bu konuda gerekli önlemleri almak önemlidir.

Aşırı Terleme Hangi Durumlar Tehlikeli Olabilir?

Ebeveynlerin bebeklerde terlemeye yol açan detayları öğrenmesi gerekir. Çünkü bu süreçte karşılaşacağınız bazı belirtiler, en değerlinizin sağlığı hakkında uyarıcı nitelikte olabilir. Zira vitamin eksikliğinin ve metabolizma rahatsızlıklarının çocuklarda terlemeye yol açtığı bilinenler arasındadır. Aşağıda çocuğun çok terlemesinin riskli olduğu bazı durumları görebilirsiniz:

  • En değerliniz hipoglisemi yani kansızlık nedeniyle normalden fazla terleyebilir. 
  • Aşırı terleme, kalp ve damardaki kronik rahatsızlıkların belirtisi olabilir. 
  • Geniz eti büyük olan miniklerin solunum sistemindeki sorunlardan dolayı daha çok terlediği görülür.
  • Sindirim sisteminde bozulmalar olan çocuklarda aşırı terleme sorununa rastlanabilir.

Söz konusu durumlarda vakit kaybetmeden doktorlara danışmak önemlidir. Bu sayede minikleri huzursuz eden aşırı terleme problemine hangi etkenlerin yol açtığını belirlemek mümkün hâle gelir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde riskli olabilecek durumlar için de erken önlem alınır. 

Bebek ve Çocuklarda Terlemeyi Önlemek için Ne Yapılabilir?

Anne ve babalar, çocuklarda terlemeyi önlemek için bazı hususları göz önünde bulundurabilir. Örneğin miniklere pamuklu kumaşlardan üretilen kıyafetler giydirerek terlemenin etkilerini azaltmak mümkün. Hava geçirgenliği olan bu malzemeler, bebeklerin hassas cildine son derece uygundur. Terlemeye bağlı olarak meydana gelen koku ve isilik gibi sorunları önler. Böylece en değerlinizin hem gün içinde hem de uyku saatlerinde rahat etmesine yardımcı olur. Bebeklerde terlemeyi önlemek için alınacak önlemler arasında şunlar da yer alır:

  • Aşırı terlemeye sebebiyet veren baharatlı gıdalardan kaçınmak
  • Miniklere tavsiye edilen sıklıkta banyo yaptırmak
  • Oda sıcaklığını 24 santigrat derecenin altında tutmak
  • Mevsime göre battaniye ve örtü tercih etmek
  • En değerlinizin yeterli miktarda sıvı almasına dikkat etmek

Bebeklerde terleme problemi, özellikle gece saatlerinde daha fazla olabilir. Çocuğun uykuda terlemesine karşı alınabilecek bazı önlemlerle bu sorunun üstesinden gelinebilir. KidZee TOG değerli uyku tulumu, oda sıcaklığını hapseden yapısıyla âdeta ebeveynlerin yardımına koşar. Termal yalıtım sağladığı için en değerlinizin vücut ısısını daima ideal derecelerde tutar. Üstelik bu ürünler, farklı TOG değerleriyle her türlü hava koşulunda rahatlıkla tercih edilir. Çocuğunuzun battaniyesiz uyumasını mümkün kılan bu uyku tulumlarıyla terleme ve üşüme gibi problemleri geride bırakabilirsiniz. 

Terlemeyle İlgili Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bebeklerde aşırı terleme durumunda bazı belirtileri göz ardı etmemeniz önemlidir. En değerlinizin vücudunda meydana gelen değişimleri anbean izlemeniz gerekir. Bebeklerde terleme sorununa eşlik eden şu hususların varlığı hâlinde vakit kaybetmeden doktora gitmeniz önerilir:

  • Ellerde ve ayaklarda nemlilik
  • Yüksek ateş
  • Tende solgunluk
  • Nefes hırıltısı
  • Uyku problemleri
  • Kilo kaybı
  • İsilik 

Sayılan belirtilerin yanı sıra çocuğunuzda huzursuzluk ve ağlama nöbetleri gibi semptomlar da gözlemleyebilirsiniz. Bu durumlar, beraberinde uyku düzeninin bozulması ve gün içinde enerji düşüklüğü gibi sorunları getirebilir. Hem ebeveynlerin hem de miniklerin yaşamını zorlaştıran bu problemleri aşmak için aşırı terlemeye bağlı semptomları düzenli olarak takip etmek ve buna yönelik önlemler almak mühimdir. Eğer bu doğrultuda attığınız adımlara rağmen belirtilerde bir azalma olmuyorsa uzmanlardan destek alabilirsiniz. 


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.