Çocuklarda Horlama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Horlama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Horlama, uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkar. Çocuk, genç veya yetişkin ayırt etmeksizin herkeste görülme ihtimali olan bu rahatsızlık, uyku sırasında verimli bir şekilde dinlenmeye engel olabilir. Günümüzde çocuklarda sıkça karşılaşılan horlama sorunu, kısa sürede tedavi edilmezse daha büyük solunum sıkıntılarını beraberinde getirebilir. 

Çocuk gelişimi üzerinde etkili bir rol oynayan horlama aynı zamanda önemli sağlık problemlerinin de habercisi olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşan her anne ve baba söz konusu durumla ilgili çözüm arayışına girer. Çocuklarda horlamanın nedenlerinden tedavisine kadar tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Horlama Nedir?

Bebeklerin ve çocukların sağlıklı zihinsel ve fiziksel gelişimleri açısından uyku anlarının huzurlu geçmesi önem teşkil eder. Sağlıklı bebek uykusu bu noktada miniklerin daha verimli bir şekilde gelişmesine katkı sağlar. Ancak uyku anlarının kesintisiz ve konforlu olması her zaman mümkün değildir. Bu noktada bebeklerde ve çocuklarda horlama sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. 

Horlama; uyku sırasında üst solunum yollarından geçen havanın tıkanması sonucu ortaya çıkan sesler olarak tanımlanır. Uyku sırasında çıkarılan bu ses, solunum yolunda gelişen tıkanıklıkların habercisidir. Bebeklerde horlama, uyku bozukluklarını beraberinde getirebilir. Uyku sırasında salgılanan büyüme hormonunun etkisinin azalmasına neden olan bu durum, miniklerin sağlıklı gelişimi açısından sorunlara yol açar. Ayrıca horlama, çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha ağır ve kalıcı problemleri de beraberinde getirebilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak adına çocuklarda horlamayla ilgili çözüm yollarının en kısa sürede bulunması son derece önemlidir. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Horlama Neden Olur?

Bebeklerde ve çocuklarda horlama nedenleri, ebeveynlerin merak ettiği konuların başında gelir. Yetişkinlerde ve çocuklarda görülen horlamanın temel sebebi ise burun tıkanmasıdır. Solunum problemlerine yol açan bu durum, yutak bölgesindeki dokuların gevşemesine veya şişmesine sebebiyet verir. Solunum yolunun kısmen kapanmasını beraberinde getiren bu durum ise hâliyle horlamayla sonuçlanır. Çocuklarda ve bebeklerde horlamanın sebeplerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları: Üşütme, soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıklar çocukların solunum yollarının tıkanmasına neden olur. Burun tıkanıklıklarının ortaya çıktığı böyle dönemlerde uyku sırasında hırıltı ve horlama sesleri duyulabilir.
  • Geniz eti ve bademcik büyümesi: Geniz etinin bulunması veya bademciklerin büyümesi çocuklarda solunumun sekteye uğramasına yol açar. Vücudun hava kanallarının tıkanmasına neden olan bu durum horlamayı beraberinde getirir.
  • Obezite: Aşırı kilo alımı dokulardaki yağ miktarını artırdığından hava kanallarının daralmasına neden olur. Solunum yollarındaki bu tıkanıklık ise çocuklarda horlamaya sebebiyet verebilir.
  • Alerjik rinit: Burun akıntısı ve hapşırma ile kendini belli eden alerjik rinit, solunum yollarında tıkanıklık yaratır. Bu tıkanıklığın sonucunda ise çocuklarda uyku sırasında horlama görülebilir.

Çocuklarda ve bebeklerde horlamanın sebeplerinin ortaya çıkarılması bu sorunun çözümünde önemli bir rol oynar. Özellikle alerjik horlama gibi kalıcı problemlerin kronikleşmeden tedavi edilmesi çocuğun ileriki yaşlarında farklı sorunlarla karşılaşmaması adına hassasiyet gerektirir.

Horlamanın Çocuk Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Çocukların horlaması, küçüklerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Solunumu ve uyku kalitesini önemli ölçüde etkileyen horlama problemi farklı sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir. Çocuklarda horlamanın sağlık üzerindeki etkileri arasında ise şunlar yer alır:

  • Solunum güçlükleri nedeniyle vücudun normal fonksiyonları bozulabilir.
  • Hiperaktivite problemi ortaya çıkabilir.
  • Horlama sırasında nefes alabilmek için ağız solunumu yapmaktan kaynaklı olarak diş sağlığı tehlikeye girebilir.
  • Kulak enfeksiyonuna neden olabilir.
  • Diş ve çene yapısının sağlıklı gelişiminde sorunlar ortaya çıkabilir.

Çocuklarda horlama solunum güçlüğüne neden olduğundan miniklerin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Özellikle gece uykusunu verimli ve yeterli bir şekilde alamayan çocuklarda, sinüzit gibi rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Bu tip sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için hangi önlemleri alabileceğinize şimdi yakından bakabiliriz.

Çocuklarda Horlamayı Önlemek için Ne Yapabilirsiniz?

Çocuk ve bebek horlaması her ebeveyni endişelendiren konuların başında gelir. Bu noktada horlayan çocukları rahatlatmak ve söz konusu problemin ortaya çıkmasını önlemek için deneyebileceğiniz yöntemler bulunur. Çocuğun horlamasını önlemek için yapabilecekleriniz ise şunlardır:

  • Bebeğinizin veya çocuğunuzun doğru yatış pozisyonunda uyumasını sağlamalısınız. Sırt üstü yerine yan yatış pozisyonunu tercih etmek solunum yolunun tıkanmasını engellemeye yardımcı olur.
  • Özel horlama yastıkları edinebilirsiniz. Uyku sırasında çocuğunuza yastık ilavesi yaparak solunum yollarının açılmasını ve havanın vücuda daha rahat girmesini sağlayabilirsiniz.
  • Uykudan önce bebeğinizin yattığı ortamı havalandırabilirsiniz. Temiz havanın bulunduğu bir ortamda uyumak bebeklerde ve çocuklarda horlamanın önüne geçebilir. 
  • Uyku öncesinde bebeğinizin burnunu temizleyerek daha rahat solunum yapmasını sağlayabilirsiniz.

Horlama problemiyle karşı karşıya olan çocukları rahatlatmak için yukarıda sıraladığımız birtakım yöntemleri denemeniz mümkündür. Horlamanın azalmadığı ve sürekli ilerlediği durumlarda ise mutlaka bir doktora danışmanızda fayda vardır. Bu bağlamda horlamanın ne zaman tehlikeli bir hâl alabileceğini bilmeniz de son derece önemlidir. 

Çocuklarda Horlama Ne Zaman Tehlikeli Hâle Gelir?

Çocuklarda horlama geçici veya kalıcı bir durum olarak karşınıza çıkabilir. Geçici durumlar belli bir süre sonra soruna neden olmayacağından çoğu zaman önemsenmez. Özellikle yenidoğan bebeklerde horlama yaygın görülen geçici bir durumdur. Bebekler, ilk 6 ay düzensiz solunum yaptıkları için horlama durumunun ortaya çıkması yaygındır. Ancak horlama bazı durumlarda tehlikeli bir hâl alabilir. Şu durumlarla karşılaşıyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda vardır:

  • Çocuğun veya bebeğin boyun bölgesinin kasılması.
  • Yutkunma sırasında güçlük çekilmesi.
  • Nefesin aniden kesilmesi ve bebeğin morarması.
  • Kusar gibi davranarak öğürme.

Çocuklarda horlama sorununun çözümü için küçükleri doğru ve dikkatli bir şekilde gözlemlemenizde fayda vardır. Özellikle uzun süre geçmeyen horlama problemi için doktora gitmek yararlıdır. Horlamanın farklı sağlık sorunlarına zemin hazırlamasına müsade etmeden söz konusu problemin çözümü için tedavi yöntemlerine yoğunlaşabilirsiniz.

Horlama Sorunu Çocuklarda Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda horlama tedavisi için öncelikle bu duruma yol açan nedenlerin tespit edilmesi gerekir. Ayrıntılı bir doktor muayenesi sonucunda bebeklerde ve çocuklarda horlamaya neden olan sorunlar ortaya çıkarılabilir. Horlamaya neden olan sorunların başında ise çocuğun geniz etine sahip olması gelir. Solunum yollarını tıkayan geniz eti, miniklerin yeterli miktarda oksijen almasını engelleyerek horlamaya yol açar. Bu sorunla ilgili yapılan doktor muayenesi sonucunda hekiminiz geniz etinin küçültülmesine veya alınmasına karar verebilir. 

Çocuğun gece horlaması söz konusu durumun alerjik bir problemden kaynaklandığını işaret edebilir. Nefes almada güçlüklere yol açan alerjiler, miniklerin gece uykusunda tıkanmasına ve horlamasına neden olur. Bu noktada yine doktor muayenesi sonucunda alerjiye yönelik tedaviler uygulanır. Alerji krizlerinin azalmasıyla horlama sorunu ortadan kaldırabilir. Bunlara ek olarak üst solunum enfeksiyonlarından kaynaklanan horlama, ilgili hastalıkların tedavi edilmesi ile iyileştirilebilir. Grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı doktor tedavisine uyarak horlama sorununun çözülmesini sağlayabilirsiniz.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.