Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Anne karnındaki 9 aylık sürenin sonunda dünyaya gözlerini açan bebeklerin ilk günleri oldukça mühimdir. Doğumdan sonraki ilk 28 gün, bebeğinizin yenidoğan dönemi olarak adlandırılır. Anne karnında sıcak bir ortamda tüm ihtiyaçları karşılanan minikler, doğumdan itibaren dış dünyayla uyum süreci içerisine girer. Kısacası yavrunuzun ilk günlerinin dünyayı tanımaya ve adapte olmaya çalışmakla geçirdiğini söyleyebiliriz. 

Minik bebeğinizin nefes almayı öğrenme ile başlayan serüvenini dış dünyaya uyum sağlama süreci takip eder. Son derece narin bir yapıya sahip olan yeni doğan bebeklerin gelişmekte olan sindirim sistemi bu adaptasyon sürecinin önemli bir parçasıdır. Miniklerin ilk zamanlarda beslenirken hava yutması ise son derece normal. Ancak bu durum, minik yavrunuzun midesinde ve bağırsaklarında basınç oluşmasına ve buna bağlı olarak sindirim sorunları yaşamasına yol açabilir. 

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı, genellikle doğumdan sonraki 2. ve 3. haftalarda belirgin hâle gelir. Kasılma ve ağlama nöbetleri şeklinde görülen gaz sancıları, yavrularının mutlu ve sağlıklı olması için elinden geleni yapan ebeveynleri endişelendirebilir. Ancak bebeğinizin gelişiminin bir parçası olan bu süreç, herhangi bir sağlık sorununun habercisi de değil elbette. Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı; beslenirken, emzik emerken ve ağlarken hava yutmaya bağlı olarak gerçekleşebilen doğal bir durumdur. 

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı belirtileri şayet uzun süre boyunca devam ediyor ve miniğin yatıştırılması kolay olmuyorsa bu durum farklı bir soruna işaret ediyor da olabilir. Yenidoğanların yaklaşık yüzde 20’sinde rastlanan kolik bebek sendromu, şiddetli ağlama nöbetleri ile ilerleyen sancılı bir dönemdir. Bebeklerde kolik her ne kadar ciddi bir sağlık sorununa işaret etmiyor olsa da miniklerin beslenme ve uyku düzeni üzerinde olumsuz bir etkisi olduğundan söz edilebilir. Eğer bebeğinizin girdiği ağlama krizleri haftada 2-3 defayı aşıyorsa çocuğunuzun muhakkak gerekli sağlık taramalarından geçmesini sağlamalısınız. 

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısı, miniklerin dünyaya gözlerini açmasından kısa süre sonra başlayan bir süreçtir. 3 haftalık bebek gaz sancısı, genellikle şiddetli ağlama ve huzursuzluk şeklinde kendini belli eder. Bu dönem hem ebeveynler hem de minikler için sancılı geçebilir. Zira yeni doğan bebekler, ilk dönemlerinde kısıtlı hareket edebildiği için ağrıların nispeten daha şiddetli olması muhtemel. Minik yavrunuz kendiliğinden karnının üstüne dönmeye başladığında ise rahat bir nefes alabilirsiniz. Miniklerin kazandığı bu hareket becerisi, gaz sancısının kendiliğinden hafiflemesine yardımcı olabilir. 

Şişkin ve sert bir karın, 1 aylık bebekte gaz sancısı belirtilerinin başında gelir. Gaz sorunu yaşayan bebeğin karnı aç olsa dahi yaşadığı rahatsızlık nedeniyle beslenmesi zorlaşabilir. Eğer minik yavrunuz her zamanki emzirme saatinizde beslenmeye isteksiz davranıyorsa gaz sancısı çekiyor olabilir. 40 günlük bebekte gaz sancısı da yine buna benzer şekilde seyreder. Yavrunuz sanki kendini rahatlatmaya çalışıyormuş gibi dizlerini karnına çekerek ağlıyorsa gaz nedeniyle rahatsızlık yaşıyor olabilir. 

Bebeklerde gaz sancısı belirtileri günün her vaktinde görülebilse de özellikle akşam saatlerinde ciddi bir artış gözlemlenir. Ayrıca yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerin daha az gaz sancısı çektiğinden söz etmek de mümkün. Bebeklerde gaz sancısını artırabilecek bazı nedenler ise şu şekilde sıralanabilir: 

  • Bebeğin hareket kabiliyeti kısıtlanacak şekilde kundaklanması
  • Bebeğin uzun süre ıslak bezle kalması
  • Düzensiz beslenme
  • Erkenden ek gıdaya geçilmesi
  • Bebeğin az ya da fazla su tüketmesi

Minik yavrunuz 3-4 aylık olduğunda gaz problemi büyük bir ihtimalle kendiliğinden geçecektir. Ancak genellikle 4. aydan itibaren katı gıdaya geçildiği için gaz sancısı problemi yeniden gündeme gelebilir. 6 aylık bir bebek, gaz sancısı yaşamaya devam ediyorsa bu sorunu tetikleyen gıdaları azaltmak ya da beslenme rutininden tamamen çıkarmak daha faydalı olacaktır.  

bebeklerde gaz sancısı belirtileri

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Bebeğinizin gaz sancısını büyük bir sorun olmaktan çıkarmanın yollarını arıyorsanız rahat bir nefes alabilirsiniz. Minik yavrunuzun yaşam kalitesini artırmak için sadece birkaç küçük değişiklik yetebilir. Miniklerin sindirimle ilgili yaşadığı problemlerin ciddi bir kısmı annenin beslenme şekli ile bağlantılıdır. Örneğin lahana, brokoli, karnabahar gibi gaz yapan sebzelerin ya da barbunya gibi lif oranı yüksek besinlerin kontrollü olarak tüketilmesi gerekir. Bu gıdaları tüketmediğinizde en değerlinizin daha rahat hissettiğini gözlemliyorsanız bebeğe gaz yapan bu tür yiyeceklerden uzak durmakta fayda var. 

Bebeklerde gaz sancısı için bitkisel çözümlerden yararlanmanız da mümkün. Kimyon, zencefil, nane ve anason gibi aromatik ürünler miniklerin gaz sancısını geçirmek için birebir. Ancak 6 aylığa kadar olan bebeklerin beslenme rutininde yalnızca anne sütünün bulunması gerektiğini unutmayınız. Dolayısıyla bu bitkilerin çayını çok az miktarlarda içmeye özen göstererek bebeğinizin daha az gaz sorunu yaşamasına yardımcı olabilirsiniz. 

Gaz Sancısını Azaltmak ve Bebeği Rahatlatmak için Neler Yapılabilir?

Bebeklerde gaz sancısı için yapılabilecek hareketler denince akla ilk olarak dizleri karna doğru itme, yüzüstü yatırma ve sırt ovma gibi yöntemler gelir. Bu teknikleri uygulamanıza rağmen sonuç alamıyorsanız bebek masajı yapmayı deneyebilirsiniz. Minik yavunuzun sancısını gidermek ve onun mutlu hissetmesine yardımcı olmak için bebek yağı gibi küçüklerin hassas cildine zarar vermeyecek ürünleri tercih etmelisiniz. 

Bebeklerde Gaz Sancısına İyi Gelen Masaj Hareketleri

Miniklerin temel besin kaynağı olan süt, içeriğindeki laktoz sebebiyle midede gaz birikmesine ve şişkinliğe yol açabilir. Bebeklerde gaz masajı, kısa sürede olumlu sonuçlar verdiği için pek çok ebeveyn tarafından tercih edilir. Uygulama sırasında iki elinizi bebeğinizin karnının alt ve üst kısmına yerleştirdikten sonra yavaş hareketlerle ovalayın. Sonraki aşamada bebeğin ayakları tutularak karın bölgesine doğru götürülebilir. Son olarak bebek yüzüstü yatırılır, çocuğun sırt ve bel bölgesi hafifçe ovalanır. Bebeğiniz gaz sorunu yaşadığında bu basit masaj tekniklerini kullanarak müdahale edebilirsiniz. 

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Biter?

Ailenizin en minik üyesi dünyaya geldiği andan itibaren dönem dönem gaz sancısı yaşayabilir. Bu durum, genellikle ilk üç ayda daha yoğun ve şiddetli olarak yaşanır. 6 ila 9 aylık bebeklerin gaz oluşumuna bağlı olarak yaşadığı sancılar nispeten daha hafiftir. Yavrunuz 1 yaşına geldiğinde ise gaz sancıları tamamen biteceğini söyleyebiliriz. Anvak bu süreç, hepsi birbirinden özel tüm bebeklerde aynı şekilde ilerlemeyebilir. Dolayısıyla bu dönemde sabırlı, dikkatli ve özverili hareket ederek çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. 

Bebeklerin Gaz Çıkartmasına Yardımcı Olmak için Neler Yapabilirsiniz?

Bebeğinizin gaz sebebiyle yaşadığı rahatsızlığı gidermek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunur. Şiddetli gaz sancılarını gidererek minik yavrunuzun daha rahat ve mutlu hissetmesini sağlayacak ipuçları şunlardır: 

  • Bebeğinizi beslerken onun konumuna dikkat edin. Minik yavrunuzu emzirirken veya onu biberonla beslerken başını midesinden daha yukarıda tutmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Bebeğiniz beslenirken onu bu pozisyonda tutarak mamanın doğrudan mideye ulaşmasını ve havanın yukarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Bebeğinizin gazını çıkarın. Gaz sancısını beslenme sırasında ya da sonrasında birkaç basit hareketle gidermeniz mümkündür. Bebeklerde gaz çıkarma yöntemlerinin başında ise masaj gelir. Yavrunuzun midesinin alt kısmından yukarı doğru hafifçe ovarak gaz çıkarmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Ilık bir banyo yaptırın. Dilerseniz bebeğinizin karnına ılık bir havlu koyarak ya da yavrunuza banyo yaptırarak gaz çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Doğru bebek emzirme teknikleri ile gaz nedeniyle oluşan ağrıları minimum seviyeye indirmeniz mümkün. Bunun yanı sıra bebeğini emziren annelerin beslenmelerine özen göstermesi de es geçilmemesi gereken bir diğer unsur. Bebeğinizi emzirdiğiniz süre boyunca kafein içeren ve gazlı içeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. 


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.