Çizgi Film İzlemenin Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Çizgi Film İzlemenin Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Çocukların izlemekten büyük bir keyif aldığı çizgi filmler, onların hayal dünyalarını süsleyen kurgularıyla oldukça ilgi çekicidir. Küçüklerin eğlenceli dünyasına hitap eden bu yapımlar, çocukları deyim yerindeyse doyasıya eğlendirir. Farklı yaş gruplarına özel olarak hazırlanan çizgi filmler hem eğlendirici hem de öğretici yönleriyle ön plana çıkar. Hâl böyle olunca çizgi film izlemek çocuklar için âdeta bambaşka bir dünyanın kapılarının aralanması anlamına gelir. Ancak bu noktada annelere ve babalara küçüklerin izlediği içerikleri belirleme konusunda önemli görevler düşer. Duygusal ve fiziksel gelişimleri sürekli olarak devam eden çocuğunuz için doğru içerikleri seçmeniz son derece mühim. Çizgi filmlerin çocuklar üzerindeki etkisiyle ilgili tüm merak edilenleri sizler için detaylı bir şekilde anlattık.

Çizgi Filmlerin Çocuk Gelişimine Faydaları Nelerdir?

Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri üzerinde çizgi filmlerin büyük bir role sahip olduğu yadsınamaz bir gerçek. Küçüklerin tam da hayal dünyasını hedefleyen bu içerikler; onların zihinsel, ruhsal ve hatta fiziksel gelişimlerinde son derece etkili. Bu bağlamda çocuklar ilgi alanları ve dikkatleri doğrultusunda çizgi filmlerden farklı şeyler öğrenir. Her yaş grubuna özel olarak tasarlanan bu içerikler faydalarıyla çocuklar üzerinde etki bırakır. Çizgi film izlemenin faydalarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çizgi filmler; eğitici içerikleri sayesinde çocukların diş fırçalama, sağlıklı beslenme, oyun oynama gibi rutinlere daha istekli katılmasını sağlar.
  • Eğlenceli içerikler, çocukların çeşitli kavramları öğrenmesine yardımcı olarak onların bilişsel gelişimlerine katkıda bulunur.
  • Çizgi filmler çocukların hayal dünyasına hitap ettiğinden küçüklerin yaratıcılıklarının gelişmesine yardımcı olur.
  • Çocukların konuşma, düşünme ve iletişim kurma gibi becerileri çizgi filmler sayesinde gelişir.

Çizgi film izlemek çocukların dil ve konuşma yeteneklerine önemli ölçüde katkı sağlayan yapımlar olarak karşımıza çıkar. Görsel ve işitsel açıdan çocukları etkisi altına almayı başaran bu içerikler, küçüklerin motor becerilerinin gelişmesi noktasında da öne çıkar. Çocuklarda motor gelişimi açısından faydalı olduğu kabul edilen çizgi filmler, miniklerin dünyayı ve yaşamı anlamasına destek sunar. 

Çizgi Filmler Çocukların Davranışlarını Nasıl Etkiler?

Çizgi film izlemek çocukların gündelik yaşamda sergiledikleri tutumları ve davranışları etkileme gücüne sahip olabilir. Renkli görselleri sayesinde çocukların ilgisini çekmeyi başaran bu yapımlar, onların arkadaşları ve aileleri ile olan ilişkisi üzerinde etki gösterir. Yapımlarda sunulan arkadaşlık ilişkileri, küçüklerin kendi çevrelerine karşı tavırlarını şekillendirebilir. Bir çizgi filmde gördüklerini kendi hayatına yansıtan çocuklar, yapımlarda anlatılan olumlu duyguların etkisi altına girerler. Minikler; oyuncaklarını paylaşma, oyun oynama veya akranlarıyla iletişim kurma gibi farklı davranışlarını çizgi filmleri örnek alarak hayata geçirebilirler.


Çizgi filmlerin çocuklar üzerindeki etkisi küçüklerin hayatta karşılarına çıkan zorluklarla başa çıkma konusunda kendini gösterir. Örneğin çocukların tanımadıkları kişilere karşı nasıl davranacaklarına ilişkin çeşitli ipuçları çizgi filmler aracılığıyla verilir. Bu noktada yapımların konusu ve içeriği küçüklerin davranışlarının şekillenmesi konusunda belirleyicidir. Eğitici, öğretici, eğlendirici gibi farklı alanlarda tasarlanan çizgi filmlerin, çocuk gelişiminde son derece faydalı araçlar olduğunu bilmelisiniz.

Çizgi Filmlerin Çocuklar Üzerinde Negatif Etkileri Var mıdır?

Çocukların keyifli vakit geçirmek için başvurdukları yollardan biri çizgi film izlemektir. Bu yapımlar, çocuklar için çoğunlukla faydalı olsa da küçükler bazı durumlarda söz konusu içeriklerden negatif etkilenebilir. Çizgi filmlerin çocuklar üzerinde yarattığı negatif etki, küçüklerin gerçek hayat deneyimleriyle zıtlık oluşturmasından kaynaklanıyor. Çocuklar, tamamen soyut konuların işlendiği çizgi filmleri izlemeleri nedeniyle fiziksel dünyadaki gerçeklerden uzaklaşmaya başlayabilir. Bahsi geçen içeriklerin çocuklar üzerindeki negatif etkilerinden bazılarına şöyle sıralamamız mümkün:

  • Şiddet gibi olumsuz mesajlar içeren çizgi filmler çocukların zamanla düşünce tarzının değişmesine neden olabilir. Bu durum çocuğun tavırlarının agresifleşmesi ile sonuçlanabilir.
  • Gerçek hayattan uzak süper kahraman çizgi filmleri çocukların saldırgan davranışlar sergilemesini beraberinde getirebilir.
  • Dil, din, ırk ve cinsiyet gibi kalıplara yoğunlaşan çizgi diziler; çocukların arkadaşlarına, öğretmenlerine ve ailelerine karşı istenmeyen bir bakış açısına sahip olmalarına sebebiyet verebilir. 

Çizgi filmlerin pozitif ve negatif etkilerini göz önünde bulundurarak çocuklara uygun içerikleri seçme görevi ebeveynlere düşer. Olumsuz mesajlar içeren yapımlar, bilişsel ve fiziksel gelişimleri devam eden küçüklerin negatif yönde etkilenmesine neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına dijital ekranları sürekli kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Çocuklara Kaç Yaşından İtibaren Çizgi Film İzletilmelidir?

Eğitici, öğretici ve eğlendirici içerikleriyle çocukların hayatına dâhil olan çizgi filmler, küçüklerin kendilerini tanıyabilmeleri adına önemli kazanımlar sağlar. Farklı içerikleriyle dikkat çeken bu çizgi filmlerinin çocuklara kaç yaşından itibaren izletilmesi gerektiği ise hemen hemen her anne ve baba için merak konusudur. Bu noktada birçok uzman çocuklara 2 yaşından önce çizgi film izletilmemesi gerektiği konusunda hemfikir. 

Dünyayla henüz tanışan 2 yaşından küçük bebeklerin beyin gelişimleri açısından bu dönemde dijital ekranlardan uzak tutulması son derece önemli. 0-3 yaş arasında beyin gelişiminin en hızlı dönemde olması bu durumun en önemli sebebi. Görsel, işitsel ve duyusal açıdan öğrenmeye açık olan bebeklerin tam da bu çağlarda fiziksel aktivitelere katılması gerekiyor. Televizyon ve çizgi film izlemek ise çocukların pasifleşmesine neden olabilir. Bu durumdan kaynaklı olarak çocukların çizgi film izlemek için ideal dönemi 3 ile 6 yaş arası olarak kabul edilir. Tüm bu detayları göz önünde bulundurarak siz de 3 yaşından sonra çocuğunuzun kısa süreli olarak çizgi film seyretmesine izin verebilirsiniz.

çizgi film izlemenin faydaları

Çizgi Film İzleme Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Çocuklar için eğitici çizgi filmler seçmek konusunda hassas davranan anneler ve babalar, küçüklerin ne kadar süre bu yapımları izlemesi gerektiği konusunda kararsız kalabilirler. Çocukların çizgi film izleme süresi yaş aralığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu bağlamda 3 ila 8 yaş arasında olan çocukların 20 dakikayı geçmemek kaydıyla günde 2 kez çizgi film izlemesinde herhangi bir sakınca görülmez. Özellikle çocukların okul öncesi eğitici çizgi filmleri aşırıya kaçmadan seyretmesi onların eğitim hayatında daha aktif olmasına katkıda bulunur. 8 yaşından büyük çocuklara önerilen çizgi film izleme süresi ise günde 1 saattir. Ancak bu çizgi film izlemek için verilen sürenin birkaç dilime bölünmesi önemli. Gün içinde 20 ile 30 dakika gibi kısa aralıklar belirleyerek çocuğunuza çizgi film izlemek için doğru anlar yaratabilirsiniz.

Çocuklara Çizgi Film Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocukların hayatının önemli bir parçası hâline gelen çizgi filmler farklı içerikleriyle küçükleri kendine hayran bırakır. Eğitici, öğretici veya eğlendirici konularda hazırlanan bu yapımlar ebeveynler tarafından özenle seçilir. Çocukları için her zaman en iyisini arzu eden annelerin ve babaların çizgi film seçimi konusunda dikkatli tercihler yapması bu noktada son derece önemli. İşte çocuğunuz için çizgi film seçerken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar:

  • Çizgi filmlerin çocuklara uygun olmayan kelimeler, söylemler ve yorumlar içermemesi gerekir. 
  • Şiddet öğeleri içeren çocuk yapımlarından uzak durulmalı.
  • Cinsel içeriklere sahip olan çizgi filmler tercih edilmemeli.
  • Çocukların renkleri, sayıları, kavramları daha kolay öğrenmelerini sağlayan çizgi filmler seçilmeli.
  • Çizgi film seçimi sırasında çocukların yaş grubuna uygun tercihler yapılmalı.

Eğitici çizgi film serileri, küçüklerin eğlenirken öğrenmesine önemli ölçüde katkı sağlar. Bu bağlamda hazırlanan içerikler çocukların farklı yaş gruplarına hitap eder. Bebekler için eğitici çizgi filmler ile daha büyük çocuklara uygun olan yapımlar konu, görsellik ve işitsellik bakımından birbirinden ayrılır. Çocukların gördüklerinden ve duyduklarından yetişkinlere kıyasla daha hızlı etkilendiğini göz önünde bulundurarak onlara uygun içerikleri belirlemeye özen gösterebilirsiniz.

Yaşlara Göre Çizgi Film Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Çocuklara özel olarak hazırlanan kurgularıyla öne çıkan çizgi filmler, farklı yaş gruplarına uygun içeriklere sahiptir. Üstelik renkli ve eğlenceli bir dünyanın kapılarını aralayan çizgi filmler, çocukların yaş grubuna uygun olarak seçildiğinde onların hayal gücünü geliştirmeye yardımcı olur. 

Çocukların yaşına bağlı olarak animasyon veya çizgi film seçerken bazı hususları dikkate almak son derece önemli. Bu bağlamda ilk olarak önemsemeniz gereken 8 yaşından küçük çocuklara gerçeklikten uzak konulara sahip çizgi filmleri izletmemektir. Soyut düşünme yeteneği henüz gelişmeyen küçük çocuklar, gerçeklikten uzak içerikler nedeniyle realiteden uzaklaşabilir. Bunun yerine kavramları öğreten ve motor becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan çizgi filmleri 3 ila 8 yaş arası çocuklara izletebilirsiniz. 8 yaşından büyük çocuklar için ise hem yaratıcı hem de eğitici animasyonlar son derece uygun. Çizgi film seçimini yapımların konusuna ve temasına dikkat ederek daha doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

Çocukların Keyifle İzleyeceği Eğitici Çizgi Film Önerileri

Çocukların keyifli ve eğlenceli vakit geçirmesine yardımcı olan birbirinden güzel sayısız çizgi film mevcut. Dijital platformlarda, televizyon kanallarında veya sinemalarda gösterime giren bu eserler, yaratıcı içerikleri sayesinde çocuklara âdeta masalsı bir dünya yaratır. Ancak görsellikleriyle küçükleri kendine hayran bırakan bu yapımlar mevzubahis olduğunda aileler çocukları için hangi çizgi filmi tercih edecekleri konusunda kararsız kalabilir. İşte çocukların hem eğlenerek hem de öğrenerek izleyebileceği pedagogların önerdiği çizgi filmlerden bazıları:

  • Şirinler
  • Caillou
  • Pepee
  • Charlie ve Lola
  • Arı Maya
  • Trotro
  • Mickey Fare’nin Kulüp Evi
  • Winnie the Pooh
  • Niloya
  • Kaşif Dora

Sürükleyici senaryolarıyla ve rengârenk görselleriyle öne çıkan çizgi filmler, çocukların keyif dolu anlar yaşatır. Küçüklerin hayal dünyasını harekete geçiren bu eğlenceli içerikler, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri üzerinde etkilidir. Çocuğunuz için birbirinden zengin konularıyla dikkat çeken çizgi filmleri tercih ederek onların hem verimli hem de keyifli vakit geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.