Anne Sütü Nasıl Sağılır? Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır?

anne sütü nasıl sağılır

Bebeğin ihtiyacı olan besin kaynaklarını içerisinde bulunduran anne sütü, miniğinizin gelişimi için çok önemlidir. Anneler, bebekleri yanındayken onları her zaman emzirerek beslemek isterler. Ancak bu durum, çeşitli nedenlerle her an mümkün olmayabilir. Çalışmak, uygun bir ortam bulamamak, göğüs ucunun yara olması veya bebeğin emmeyi reddetmesi gibi durumlar, bu süreci zora sokabilir. İşte bu gibi durumlarda anne sütünün sağılıp saklanabilmesi sayesinde hayat kurtarıcı bir besin olduğunu bilmelisiniz. Sütün devamlılığını sağlayan bu yöntem hem anne hem de bebek için oldukça faydalıdır. Her ebeveynin bilmesi gereken anne sütü saklama ve sağma konusu hakkında tüm merak ettiklerinizi bu yazı içerisinde bulabilirsiniz.

Anne Sütü Neden Sağılır?

Anne sütü, bebeğinizle aranızda özel bağ oluşturmanızı sağlayan mucizevi bir besindir. Tüm bebekler için en doğal ve yararlı beslenme olan anne sütü, miniğinizin hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Üstelik bebek emzirme, sadece çocuğunuz değil sizin için de çok faydalıdır. Kemik yoğunluğunu arttırarak yumurtalık ve göğüs kanseri riskini azaltan emzirme eyleminin anneyle bebek arasında mutlaka gerçekleşmesi gerekir. İlk 6 ay boyunca özel bir durum oluşmadıkça bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesi şarttır. Sabır ve tekrar gerektiren emzirme sürecinde kimi zaman anne sütü sağma ve saklama yöntemlerine başvurmanız gerekebilir. Bazı durumlarda anne sütünün sağılması bir ihtiyaç hâline gelir. Bu durumlar şöyledir:

  • Tıkanık ve şişmiş memeyi rahatlatmak
  • Çökük meme başından emmeyi öğreninceye kadar bebeğin beslenmesini sağlamak
  • Memeden hoşlanmayan bebek emmeye alışıncaya dek beslenmesine yardımcı olmak
  • Anne veya bebek hastaysa sütün boş yere akmasını önlemek
  • Anne çalışıyorsa mesai saatlerindeyken bile bebek için beslenmenin devamlılığını sağlamak

Yukarıda listelenenlerin yanı sıra bazı durumlarda bebek huysuz bir ruh hâline bürünerek emmeyi reddedebilir. Söz konusu huysuzluk, özellikle bebeklerde diş çıkarma döneminde meydana gelir. Bu dönemde bebeğiniz memeyi reddediyorsa anne sütü saklama yöntemi işe yarayabilir. Biberon sayesinde miniğiniz hem beslenmiş hem de diş etlerini kaşımış olur.

Anne Sütünü Sağmanın Faydaları Nelerdir?

Anne sütünü sağmak, bebeğinizin sağlığı için oldukça faydalı bir durumdur. Kimi anneler bebeği emzirmediğinde rahatsız hisseder. Elbette ki miniğinizin beslenirken teninize temas etmesi çok özel ve mutlaka gerçekleştirilmesi gereken bir durum. Ancak kimi zaman süt sağmak, gerekli ve birçok durumda da avantajlıdır. Örneğin, fazla gelen sütü sağarak çocuğunuzun alması gereken besini boşa akmasını engellemiş olursunuz. Bu durum aynı zamanda sütten dolmuş ve tıkanmış göğsünüzün de rahatlamasını sağlar.

Özellikle ilk çocuklarda yaşanan tecrübe eksikliği, bebeğin prematüre olması ve miniğin ağzının henüz memeyi kavrayamaması gibi durumlar, emzirme sürecini bir hayli zorlaştırır. Çocuğunuzu emmeye alıştırırken aç kalmasını da önlemek için sütünüzü sağabilirsiniz. Henüz ememeyen bebeklerin ideal beslenme biçimine devam edebilmesi için anne sütü sağmayı öğrenmek şarttır. Bu anlamda anne sütünü sağmak hem bebeğiniz hem de sizin için son derece yararlıdır. Bebeğinize yanında olamadığınız anlarda bile en doğru ve taze besin olan anne sütünü verebilmek için sağma ve saklama işlemini mutlaka öğrenmeniz gerekir.

Süt Sağma Teknikleri: Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Daha önce hiç süt sağmamış anneler, bu durumla nasıl başa çıkacağını bilemeyebilir. Bebeğinizin her zaman kaliteli besinleri alması için anne sütünü nasıl sağacağınızı öğrenebilirsiniz. Anne sütünü sağabilmek için deneyebileceğiniz birden fazla yöntem bulunur. Aşağıda detaylıca açıklanan yöntemleri okuduktan sonra sizin için en uygun anne sütü sağma tekniğini deneyebilirsiniz. 

Elle Sağma

Elle anne sütü sağmak için bu işlemlere aracılık eden hiçbir gerece ihtiyaç duymazsınız. Tekniği doğru şekilde uyguladığınızda kolay ve acısız bir biçimde elinizle sütünüzü sağabilirsiniz. El yardımıyla süt sağmak için şu adımları dikkatlice takip etmelisiniz:

  • Rahat edeceğiniz bir yere oturup sırtınızı geriye yaslayın.
  • Göğsünüzdeki kahverengi bölgeye kadar dıştan uç kısma doğru hafif hareketlerle masaj yapın.
  • Başparmağınızı meme ucunun üstüne gelecek şekilde yerleştirin. İşaret parmağınız ise meme ucunun altında kalsın. Geri kalan parmaklarla memeyi desteklemeyi de ihmal etmeyin.
  • Süt sağarken hedef noktanız memenin kahverengi ucunun gerisinde kalan kısımdır. Buradaki süt keselerini elinizle de hissedebilirsiniz. Diğer elinizle bu bölgedeki süt keselerine masaj yapın ve bastırın.
  • Memenin etrafında C şekli olacak şekilde tuttuğunuz elinizin parmaklarını göğüs ucuna doğru hafif şekilde sıkın.
  • Elin konumunu bozmadan sıkma işlemini bırakın. Birkaç tekrardan sonra süt akışı sağlanacaktır.
  • Süt akışı kesildiğinde aynı bölgenin farklı noktalarını hedef alarak ritmik şekilde sıkma işlemine devam edebilirsiniz.

Yukarıda adımları verilen hareketleri tekrarlayarak süt sağma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ardından aynı işlemleri diğer memenize de uygulayarak elle sağma yöntemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Pompa ile Sağma

Pompa ile anne sütü sağma, el tekniğine göre çok daha pratiktir. Dolayısıyla takip etmeniz gereken adımlar da elle sağma yöntemine göre daha kısadır. Üstelik süt pompalarının ek bir kabı da bulunur. Böylece elle denediğiniz teknikteki gibi bir kaba ihtiyacınız bulunmaz. Pompayla süt sağarken sırasıyla şu adımları uygulamanız gerekir:

  • Rahat bir yere oturun ve sırtınızı yaslayın.
  • Memenizdeki kahverengi kısma kadar dıştan uca doğru hafifçe masaj yapın.
  • Meme ucunuzu süt pompasının tam ortasına yerleştirin.
  • Pistonu tıpkı bebeğinizin emdiği gibi ritmik şekilde sıkıp bırakın.

Manuel pompayla yukarıdaki adımları takip ederek kolayca süt sağabilirsiniz. Ayrıca elektrikli pompalar yardımıyla da süt sağabilirsiniz. Manuel pompayla arasındaki fark piston bulunmamasıdır. Elektrikli pompanın ritmini ayarlayarak sağma işlemini hızlı veya yavaş biçimde tamamlayabilirsiniz.

sağılan anne sütü nasıl saklanır

Sütünüzü Sağmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Emziren annenin süt sağmaya başlamadan önce dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar, sütün daha kaliteli ve hijyenik olmasını sağlar. Sağma işlemine geçmeden önce sütü akıtacağınız kabın temiz olmasına özen göstermelisiniz. Bunun için kabı sıcak sudan geçirerek hijyenik hâle getirebilirsiniz. Ayrıca süt sağmadan önce sıcak duş almak akışı hızlandırır. Bunun yerine sıcak havluyu da göğsünüze yerleştirebilirsiniz.

Göğsünüze uygulayacağınız sıcaklık, süt akışını hızlandırarak sürecin daha verimli geçmesini sağlar. Ayrıca anne sütü saklama sırasında da dikkat etmeniz gerekenler bulunur. Sabah sağdığınız sütü, bebeğinize yine gündüz saatlerinde vermeniz gerekir. Gece sağdığınız sütle de miniğinizi akşam saatlerinde besleyebilirsiniz. Yavrunuzun beslenme kalitesini düşürmemek için anne sütü sağma ve saklama koşullarına özen göstermelisiniz.

Anne Sütünü Saklama Koşulları: Sağılan Süt Nasıl Saklanır?

Anne sütü saklamak için üç farklı yol bulunur. Sütü oda ısısında, buzdolabında veya buzlukta saklayabilirsiniz. Anne sütü saklama koşulları, tercih ettiğiniz yönteme göre değişiklik gösterir. Saklama yöntemine göre sütü bekletebileceğiniz süreler de farklıdır. Örneğin buzlukta anne sütü saklamak, kullanmak için çözdüreceğiniz için diğer yollara göre daha dikkatli davranmanız gereken bir yöntemdir.

Anne Sütünü Saklama Süreleri

Anne sütü saklama süresi, sağdıktan sonra nerede muhafaza ettiğinize bağlı olarak değişiklik gösterir. Sağdığınız anne sütünü 19 ila 26°C, yani oda sıcaklığında saklıyorsanız bebeğinizin 3 saat içerisinde beslenmesini sağlamalısınız. Anne sütü saklamak için buzdolabını tercih ediyorsanız bu doğal besini 3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz. İlgili süre dondurucuda ise 3 aya kadar uzar. Gördüğünüz gibi anne sütü saklama derecelerine göre muhafaza süreleri değişir. Tüm bunların yanı sıra, anne sütü sağma süresinin de her göğüs için 12-15 dakika arasında sürmesi gerektiğini bilmelisiniz.

Anne Sütünü Saklamak Sütün Yararını Azaltır mı?

Anne sütü saklama işlemi 3 aya kadar uzayabilir. Ancak en doğrusu, sütü üzerinden çok geçmeden çocuğunuzun tüketmesini sağlamaktır. Bazı araştırmalar, uzun süre muhafaza edilen anne sütünün içerisindeki C vitamininin gittikçe azaldığını gösterir. Ayrıca 2 günden fazla buzdolabında duran sütün bakteri öldürücü özelliğinin de azaldığı bir gerçektir. 

Sağılan anne sütünü saklamak, muhafaza süresine göre besin kalitesini düşürebilir. Bu anlamda çok uzun bir süre boyunca anne sütünü saklamamanız bebeğiniz için daha faydalıdır. Aksi takdirde lipit kalitesi düşen süt, bebeğinizi hastalıklara karşı koruyamaz ve çocuğunuz risklere daha açık bir hâle gelir. Sakladığınız sütün çocuğunuza faydalı olup olmadığını bebek kakası renklerine bakarak da anlayabilirsiniz. Kaka renkleri, miniğinizin genel sağlık durumu hakkında önemli bilgiler verir.

Sağılmış Anne Sütü Bebeğe Nasıl Verilir?

Sağılan anne sütünün bebeğe biberon yerine kaşıkla verilmesi önerilir. Özellikle 6 aydan küçük bebekler, biberonla süt içtiklerinde memeyi reddetme eğilimi gösterirler. Böyle bir sorunla karşılaşmamak ve biberon alışkanlığı oluşturmamak için çok küçük bebeklerde kaşık kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kaşık yerine geniş ağızlı bir bardak veya fincan da kullanabilirsiniz. Garip gelse de yenidoğanlar bile dillerini kullanarak bardaktan sıvı tüketebilme yeteneğine sahiptir. 

Bir ebeveyn olarak hiç şüphe yok ki bebeğiniz için en iyisini düşünüyor ve beslenmesi kadar uykusuna da önem veriyorsunuz. TOG değerli uyku tulumu, bebeğinizin en iyi şekilde dinlenmesine yardımcı olarak gelişim için beslenmeyi destekler. Kaliteli beslenme ve uyku, her miniğin hakkıdır.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.