
Her geçen gün biraz daha büyüyen en değerliniz, belirli bir aydan sonra emekleme ve yürüme gibi fiziksel aktiviteleri de deneyimlemeye başlar. Bu dönemde dengesini kurmak için sizden ya da yaşam alanlarınızdaki eşyalardan destek alır. Ebeveynler, bebeklerinin daha rahat hareket edebilmesi için yürüteç gibi araçlardan yararlanabilir. Ancak renkleri ve üzerindeki eğlenceli unsurlarla miniklerin ilgisini çeken yürüteçlerin bazı riskleri de var. Bebeklerde yürüteç kullanımına dair detayları öğrenerek biricik yavrunuzun gelişim sürecine katkı sağlayabilirsiniz.
Bebeklerin Gelişimini Desteklemek için Yürüteç Kullanılmalı mıdır?
Kasları ve motor becerileri günden güne gelişen bebekler, belirli bir aydan sonra yürümeye çalışır. Genetik faktörlere ve diğer etkenlere göre değişmekle beraber bebeklerin genelde 11. aydan itibaren yürümeye başladığı gözlemleniyor. Düşe kalka ilk adımlarını atan bebekler, zamanla daha hızlı ve dengeli bir şekilde yürür. Bebeklerin yürüme sürecinde ebeveynlerin de üstüne düşen bazı görevler bulunuyor. Miniklerin gelişimini desteklemek için uygun araçların ve yöntemlerin seçilmesi, bu sorumlulukların başında gelir. Yürüteç yaygın kullanılan adıyla örümcek, bu dönemde tercih edilebilecek unsurlardan biri.
Tekerlekler ve oturma bölümünden oluşan yürüteçler, bebeklerin kolay adım atmasını destekler. İstediği yöne ilerleyebileceği bir araç olduğu için hem faydalı hem de eğlenceli zaman geçirmesini sağlar. Yürüteçlerin üzerinde yer alan renkli ve sesli oyuncaklarla da en değerlinizin keyifli anlar yaşaması mümkün. Fakat bebeklerde yürüteç kullanımı çeşitli riskleri de bünyesinde barındırıyor. Ebeveynlerin bu zararları da göz önünde bulundurması ve doğru yürüteç kullanımına dair detaylara özen göstermesi önemli.
Bebeklerde Yürüteç Nasıl Kullanılmalıdır?
Bebeklerde yürüteç kullanımına başlamadan önce birtakım ayrıntıları dikkate almakta yarar var. Sürece yürütecin teknik ayarlarını biricik yavrunuzun fiziksel koşullarına uygun olacak şekilde yaparak başlayabilirsiniz. Bebeğinizin bu araçla yürürken ayak tabanının zeminle doğrudan temas etmemesi önerilir. Dolayısıyla yürütecin boyunu miniklerin yalnızca ayak parmak uçları yere değecek biçimde belirlemek mühim. Böylece en değerlinizin omurga ve ayak gibi fiziksel bölümlerinin zarar görmesi de önlenebilir.
Bebeğiniz yürüteçte zaman geçirirken farklı yönlere doğru hareket etmek ister. Bunun için gerekli olan gücü ise zeminden ve ayaklarından alacaktır. Düz bir zeminde ilerlemesi daha kolay ve güvenli olur. Ayrıca minik yavrunuzun yürütece kemerler aracılığıyla bağlanması da son derece önemli. Bir nevi emniyet desteği sağlayan bu bölümler, bebeğinizin yürüteçten kaymasını önler. Bu sayede en değerliniz bol bol hareket etse dahi dengesini koruyabilir ve dilediği yöne zorlanmadan gidebilir.
Her Bebek için Yürüteç Kullanılabilir mi?
Yürüteç, ilk adımlarını atmaya hazırlanan bebekler için tercih ediliyor. Bu noktada ebeveynlerin göz ardı etmemesi gereken bazı hususlar mevcut. Yenidoğanlar, yeterince gelişmeyen kaslarından dolayı kafasını ve boynunu dik tutamaz. Dolayısıyla oturma ve yürüme gibi fiziksel aktiviteleri gerçekleştirmeleri mümkün olmaz. Henüz başını dik tutamayan bu yaş grubundaki bebeklerde yürüteç kullanılması önerilmiyor. Ayrıca artık destek almadan yürümeye başlayan minikler için de bu araca gerek kalmaz.
Bebeklerde Yürüteç Kullanmaya Ne Zaman Başlanmalıdır?
Minik yavrunuzun gelişimi için en doğru kararları verirken aylara göre değişen büyüme belirtilerini göz önünde tutabilirsiniz. Bebeklerde kanguru kullanımı gibi süreçlerde küçüklerin gelişim aşamaları dikkate alınır. Örneğin kanguruya yenidoğan evresinde başlanır ve minikler 4 yaşına ulaşana kadar devam edilebilir. Bebeklerde yürüteç kullanımının ise 4 ile 16 ay arasındaki dönemde olması tavsiye ediliyor.
4.aydan itibaren bebeklerin hareket kabiliyetlerinin önemli ölçüde arttığı bilinenler arasında. Bu yaş grubundaki minikler; oturma, başını dik tutabilme ve sağa sola dönme gibi hareketleri yapabilir. Öte yandan uzmanların büyük bir çoğunluğu, 8.ayın ideal yürüteç kullanımı zamanı olacağını belirtir. Bebeğinizin fiziksel gelişimini riske atmamak adına yürütece başlamak için 8 aylık dönemi beklemenizde fayda var.
Bebek Yürüteci Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?
Bebeklerde yürüteç kullanımı için tavsiye edilen bazı süreler bulunuyor. Miniklere bağımsız hareket etme ve denge kurma gibi faydalar sağlayan bu aracın günde 15 dakikadan fazla kullanılmaması tavsiye edilir. Bebeğiniz büyüdükçe söz konusu zamanda da değişiklik olabilir. Bu doğrultuda 8.aydan itibaren yaklaşık 1 saatlik yürüteç kullanımının uygun olacağı söyleniyor. 12 aylık bebek gelişimi incelendiğinde ise miniklerin büyük bir çoğunluğunun ilk adımlarını atmaya başladığı görülür. 14. ve 15. aylarda yürümenin daha dengeli hâle geldiği gözlemlenir. En değerlinizin yürüme sürecini yakından takip ederek bu süreyi zamanla kademeli olarak azaltabilirsiniz.
Yürüteç Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Ebeveynler hem kendileri hem de bebeklerinin hayatını kolaylaştırmak için yürüteç gibi çeşitli araçlardan yararlanır. Yürütecin faydaları arasında bebeklerin gelişim sürecini desteklemesi gibi hususlar gösterilebilir. Ayrıca bu araç, bebeklerin gün içinde enerjisini atmasına ve keyifli zaman geçirmesine yardımcı oluyor. Böylece minikler, ebeveynlerinden bağımsız bir şekilde hareket etmeyi de öğreniyor. Yürüteçlerin üzerinde yer alan figürler, bebeklerin bilişsel gelişimine fayda sağlar. Anne babalar ise minik yavruları yürüteçteyken günlük işlerini tamamlama ve kendilerine vakit ayırma şansı bulur. Bebeğiniz gözetiminiz altında yürüteçte zaman geçirirken siz de bir süre dinlenebilirsiniz.
Yürüteç Bebeklere Zararlı mıdır?
Bebekler için yürüteç kullanmak, faydaları kadar taşıdığı risklerle de biliniyor. Kız ve erkek bebeklerde yürüteç kullanımının denge kurmada güçlüğün yanı sıra ayak deformasyonu gibi sorunlara da sebebiyet verdiği belirtilir. Aşağıda uzmanlar tarafından belirtilen yürütecin zararlarından bazılarını görebilirsiniz:
- Minikler, yürümeyi öğrenirken dengede ve dik durma gibi becerilerini de geliştirir. Yürüteç kullanımı, bu sürecin gecikmesine ve yanlış ilerlemesine neden olabilir.
- Yürütecin verdiği destekle adım atmak, bebeklerin karın ve sırt kaslarının gelişimini azaltabilir.
- Yürüteç içinde sağa ve sola eğimli bir şekilde uzun süre duran bebeklerin omurgasında eğrilik hatta ilerleyen dönemde skolyoz gibi problemler yaşanabilir.
- En değerliniz yürüteçteyken parmak uçlarının üzerinde hareket eder. Bu durum, desteksiz yürüme sırasında söz konusu alışkanlığın giderilmesini zorlaştırabilir.
- Bebeğiniz yürüteçte olduğu süreç boyunca belden aşağısını görmez. Bunun etkisiyle bacak ve vücut koordinasyonu bozulabilir.
- Yürüteçteyken hareket alanları kısıtlı olduğu için bebeklerin psikolojileri olumsuz etkilenebilir.
Yürüteçlerin bebeklerin adım atma sürecini hızlandırdığı yönünde yanlış bir kanı bulunuyor. Miniklerin gelişim süreci incelendiğinde; oturma, emekleme, dönme ve yürüme gibi aşamaların genelde belirli dönemlerde gerçekleştiği gözlemlenir. Yani en değerliniz söz konusu evrelerin her birini olması gerektiği zamanda tamamlayacaktır. Bu nedenle biricik yavrunuzun daha sağlam ve dengeli adımlar atması için yürüteç kullanımı şart değil. Bunun yerine ellerinden tutarak yürümeye teşvik etmenin ve zarar görmeyeceği şekilde düşüp kalkmasına imkân vermenin daha uygun bir yöntem olduğu söylenebilir.
Bebeğiniz Yürüteçteyken Alabileceğiniz Önlemler Nelerdir?
Bebeklerde yürüteç kullanımı sırasında ebeveynlerin oldukça dikkatli davranması gerekiyor. Miniklerde yaşanan kafa travmalarının büyük bir bölümünün yürüteç kazalarından meydana geldiği bilinir. Dolayısıyla en değerliniz yürüteçteyken yaşam alanlarınızı bunun için elverişli ve güvenli hâle getirmeniz oldukça önemli. Bebeklerde yürüteç kullanımında alınabilecek önlemlerden bazıları şöyle:
- Sehpa, masa ve koltukların kenarlarına yumuşak tamponlar yerleştirmek
- Masa ve raflarda kırılma ihtimali olan eşyalara yer vermemek
- Elektronik eşyaları ulaşılabilir alanlarda bırakmamak
- Televizyon ve bilgisayar gibi cihazları duvara sabitlemek
- Prizler için uygun güvenlik önlemlerini almak
- Merdiven ve boşluk alanlarına dayanıklı bariyerler kurmak
- Çekmece ve dolaplara emniyet kilitleri takmak
- Temizlik malzemelerini ve kimyasal ürünleri ortada bırakmamak
Bebeğiniz yürüteçteyken dikkatinizin daima onda olması son derece mühim. Gelişim döneminde bir hayli hareketli olan minikler, kaşla göz arasında tehlikeye yaklaşabilir. Bu nedenle mutfak, banyo ve diğer alanların kapılarını kapalı tutmanız öneriliyor. Dilerseniz evinizin herhangi bir odasını yürüteç kullanımı için özel olarak düzenleyebilir, yaşanması muhtemel sorunları önleyebilirsiniz.
Bebek Yürüteci Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ebeveynlerin minik yavrularının gelişim sürecini destekleyecek kararları özenle vermesi gerekiyor. Örneğin doğru ilk adım ayakkabısı seçimi, bebeğinizin ilk adımlarını güvenle atmasını mümkün hâle getirecektir. Bu noktada zararlı maddeler içermeyen seçenekler ön plana çıkar. Yürüteç modelinin de tıpkı ayakkabılar gibi en değerlinizin sağlığını riske atmayacak materyallerden üretilmiş olması önemli. Boyası çıkmayan, parçalara bölünmeyen ve kokusuz malzemelerden üretilen yürüteçleri tercih edebilirsiniz.
Taşıma kapasitesi ve ağırlık gibi özellikleriyle birbirinden ayrılan pek çok yürüteç çeşidi mevcut. Dayanıklı materyallerden üretilen yürüteçler, farklı yaş grubunda yer alan minikleri güvenli bir şekilde taşır. Hem sağlam hem de hafif olan alternatifler ise bebekler tarafından kolaylıkla yönlendirebilir. Ayrıca sallanan yürüteç kullanımı gibi biricik yavrunuzun eğlenceli zaman geçirmesine yönelik seçenekleriniz de var. Dilerseniz bebeğinizin bilişsel gelişimini destekleyen müzikli ve renkli yürüteç çeşitlerine yönelebilirsiniz.