Ebeveynler, biricik yavrularının gaz sancısı gibi problemleriyle baş etmenin yollarını arar. Tam da bu noktada suyun minikler üzerindeki faydalı etkisinden yararlanmak mümkün olur. Bebek SPA’sı aracılığıyla kolik gibi hem ebeveynlerin hem de miniklerin hayat kalitesini son derece düşüren sorunlarla mücadele edilebilir. Ayrıca bebek masajıyla en değerlinizin rahat bir uyku süreci geçirmesine de yardımcı olabilirsiniz.
Bebekler için SPA Nedir? Bebek SPA Ne İşe Yarar?
Antik dönemden bugüne değin insanlar, suyun iyileştirici etkilerinden yararlanmıştır. Sudan gelen sağlık anlamına gelen SPA, bedeni ve ruhu rahatlatmaya yönelik yapılan masaj uygulamalarıdır. Bebek SPA ise bu masaj yönteminin miniklerin hassas bedenine uyarlanmış hâlidir. Bu yöntemde ilk olarak miniklere bir süre hidroterapi havuzlarında egzersizler yaptırılır. Akabinde uzman bebek masajı terapistleri tarafından hafif ve teknik dokunuşlarla küçüklerin bedenlerinin rahatlaması sağlanır.
Bebek SPA’sında ılık suyun bedeni ve zihinsel faaliyetleri rahatlatan etkisinden yararlanılır. Ayrıca uzmanlar tarafından özenle gerçekleştirilen masaj uygulaması da bunu destekler. Suda hareket eden ve minik bedenleriyle bir hayli yorulan bebekler, masajın vermiş olduğu etkiyle tamamen gevşer. Böylece çeşitli nedenlerden kaynaklanan huzursuzlukları ve ağrıları da önemli ölçüde hafifler.
SPA'da Bebeklere Uygulanan Hidroterapi Nedir?
Hidroterapi, özel olarak üretilen jakuzilerle miniklere su eşliğinde yaptırılan egzersizlerdir. Bebekler, belirli bir sıcaklık değerindeki suyla doldurulan bu havuzlarda ellerini ve kollarını hareket ettirir. Bu sırada en değerliniz, yumuşak ve konforlu boyun simidinden destek alarak suda dengesini korumaya çalışır. Bebeklerde hidroterapi, el ve göz koordinasyonunu geliştirme gibi pek çok yarar sağlar. Jakuziden çıkan hava kabarcıkları miniklerin ilgisini çeker ve onları hareket etmeye teşvik eder. Böylece bebeklerin hem eğlenceli hem de huzurlu anlar yaşamaları mümkün olur.
Bebek SPA’sının Faydaları Nelerdir?
Kimi zaman bebeklerde gaz sancısı ve diğer etkenlere bağlı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Uykusuzluk, uzun süreli ağlama ve huzursuzluk gibi sorunları da beraberinde getiren bu durumlar oldukça can sıkıcıdır. Ebeveynlerin işlerini bir hayli zorlaştıran bu gibi problemlerle baş etmenin yolu ise bebek SPA olabilir. Bu masaj yöntemiyle en değerlinizin yaşadığı fiziksel ve duygusal sorunları önemli ölçüde giderebilirsiniz. Bebek SPA'sının faydalarından bazıları ise şöyledir:
- Bebek masajı, miniklerin kas gelişimini destekler. Suda dengede kalmaya çalışan bebekler, ellerini ve kollarını hareket ettirerek bir nevi egzersiz yapar. Bu sayede kasları daha kuvvetli hâle gelir.
- Gıda emilim hormonlarını uyardığı için bebeklerin kemik ve ilik gelişimine katkı sağlar.
- Sindirim sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Şişkinliği ve gazdan kaynaklanan sancıları azaltır. Böylece en değerlinizin gaz sancısından dolayı huzursuzluk yaşamasını önler.
- Miniklerin stres hormonunu azaltır ve daha keyifli olmalarını mümkün hâle getirir.
- Diş çıkmasına, kemik gelişimine ve diğer büyümeye bağlı ağrıların azalmasına yardımcı olur.
- Bebeklerin özgüven kazanmasına ve sosyal becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
- Miniklerin motor becerilerini destekler, el ve göz koordinasyonunu geliştirir.
SPA’nın bebeklere faydaları arasında ebeveynler ve biricik yavruları arasındaki bağı güçlendirmesi de yer alır. Bebeğiniz suyun ve masajın rahatlatıcı etkisiyle huzur bulurken siz de ona eşlik edebilirsiniz. Masaj sırasında ebeveynlerini yanında gören bebekler, kendilerini güvende ve mutlu hisseder. Bu, bebeğinizle ilerleyen yaşlardaki ilişkilerinizi de büyük oranda etkiler. Dilerseniz bu bağı kuvvetlendirmek adına en değerlinize evde hafif ve özenli tekniklerle düzenli olarak bebek masajı da yapabilirsiniz.
Bebek SPA’sı Ne Sıklıkla Yapılabilir?
En değerlinizin huzuru ve mutluluğu için SPA yaptırma aralıklarına özen göstermeniz mühimdir. Bebeklerin gelişim sürecini destekleyen bu masajın haftada bir ya da ayda en az 2 defa gerçekleştirilmesi önerilir. Çeşitli etkenleri göz önünde bulundurarak masaj sıklığını makul ölçüde artırabilir veya azaltabilirsiniz. Söz konusu masajdan etkili sonuçlar alabilmenin yolu ise düzenli olarak uygulanmasından geçer. Her hafta yaptırılan masajın bebeğiniz üzerindeki gözle görülür etkilerine şahit olabilirsiniz.
Bebek SPA’sının ne sıklıkla yapılacağını belirlerken es geçmemeniz gereken bazı hususlar da bulunur. Örneğin en değerlinizin herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığını öğrenerek sürece bir adım atabilirsiniz. Kimi zaman bebeklerdeki gaz sancılarının ve uykusuzluk gibi sorunların temelinde başka nedenler yatar. Bu gibi durumlarda bebek SPA sıklığını artırsanız dahi beklediğiniz etkileri görmeniz mümkün olmayabilir. Dolayısıyla seanslara başlamadan önce bahsi geçen sorunlar için uzman desteğine başvurmanızın daha yararlı olacağı söylenebilir.
Bebekler Kaç Aylıkken SPA'ya Götürülebilir?
Suyun rahatlatan etkisinden faydalanma şansı veren bebek SPA’sı, yenidoğanlar için son derece idealdir. Bebekler, hayata ilk adım attıkları andan itibaren hızla büyümeye devam eder. 0-10 aylık dönem ise miniklerin hem fiziksel hem de zihinsel gelişiminin temelini oluşturur. Ayrıca henüz gelişiminin ilk aşamasında olan minikler, kolik ve kas ağrıları gibi sorunlardan dolayı huzursuzluk yaşayabilir. Biricik yavrunuzun bu dönemi en rahat ve verimli şekilde geçirmesi için bebek SPA’sından yararlanabilirsiniz.
Bebek SPA Uygulamasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebekler için SPA uygulamasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Örneğin bu masaj seansları için tercih ettiğiniz merkezin hijyen koşullarını karşılaması son derece önemlidir. Bebeğinizin hassas bünyesi mikroplara ve bakterilere karşı savunmasızdır. Hijyenik açıdan yeterli ve işini özenle yapılan merkezleri tercih ederek en değerlinizi yaşanması muhtemel sorunlara karşı koruyabilirsiniz. Bu süreçte göz önünde tutmanız gereken diğer hususlar ise şunlardır:
- Masaj ve hidroterapi sırasında bebeğinize eşlik edecek kişilerin bazı yetkinlikleri taşıması
- Havuzdaki suyun en değerlinizin narin cildine uygun, ideal sıcaklık derecelerinde olması
- Hidroterapi sırasında kullanılan boyun simidinde en az bir parmak kadar boşluk bulunması
- Boyun simidinin yumuşak,esnek ve cilde zarar vermeyen bir yapıda olması
Ebeveynlerin yanlış uygulamalardan kaynaklı bebek SPA'sının zararları hakkında da fikir sahibi olmasında fayda vardır. Miniklerin rahatlamasını sağlayan bu uygulamada jakuzideki suyun tıpkı bebek banyosunda olduğu gibi belirli bir sıcaklık derecesinde kalması son derece mühimdir. Bunun için 35,5 ile 36 derece aralığının tercih edilmesi önerilir. Aksi takdirde miniklerin vücut ısısının ideal seviyelerinin üstüne çıkması muhtemeldir. Söz konusu durumu önlemek için su sıcaklığını korumanın yanı sıra bebeklerin havuzda kalma süresinin en fazla 25 dakika olması da tavsiye edilir.
SPA Sonrası Masajın Bebeklere Faydası Nedir?
SPA, temelde iki adımla gerçekleştirilen bir masaj yöntemidir. Bu aşamalardan ilkini bedeni suyun rahatlatıcı etkisiyle buluşturan hidroterapi oluşturur. Ilık suyun verdiği dinginliğin ardından sıra masaja gelir. Bebek SPA’sı da bu adımların bahsi geçen sırayla yapılmasıyla sonuçlanır. Sudan çıktıktan sonra bebek yağlarıyla yapılan masajın ardından miniklerin bedeni tam anlamıyla dinlenir.
Bebeklerin vücudunun farklı bölümlerine uygun tekniklerle masaj yapılır. Örneğin sırt masajı sırasında bu bölge nazikçe sıvazlanır. Benzer şekilde; yüz, karın, ayak ve bacak gibi bölümlere de hafif hareketlerle baskı uygulanır. Bebeklerde ayak masajının sinir sistemini olumlu etkilediği bilinir. Yüz masajı ise miniklerde sık rastlanan gözyaşı kanalı ve burun tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara fayda sağlar.
SPA sonrası masajın bir diğer faydası da bebeklerin gaz çıkarmasına yardımcı olmasıdır. Gazını doğal yollarla çıkarmakta zorlanan bebeklerde şişkinlik ve kabızlık gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Hidroterapinin ardından karın bölgesine yapılacak masajla bu problemin etkilerini azaltmak mümkün hâle gelir.