Emzirmeyi Bırakmak İle İlgili Merak Edilenler

Emzirmeyi Bırakmak İle İlgili Merak Edilenler

Bebeklerde Emzirmeyi Bırakma için Doğru Zamanı Nasıl Belirlersiniz?

Anne sütü, bebekler için eşi benzeri olmayan mucize bir besindir. Emzirme sürecinde bebeğiniz sütünüz ile sağlıklı bir şekilde beslenip büyürken aranızdaki bağ da güçlenir. Üstelik emzirme minikler kadar anneler için de oldukça faydalıdır. Araştırmalara göre bir anne yaşamı boyunca toplam 5 ay bebek emzirme süreci geçirse dahi meme ve rahim kanserine yakalanma riski büyük ölçüde azalır. 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bebeklerin ilk altı 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi gerekir. Sonraki aşamada tamamlayıcı ek besinlere başlanabilir. Annelerin emzirmeyi bebek iki yaşına gelene kadar sürdürmesi tavsiye edilir. Ancak emzirmeyi bırakma sürecinin anne ile bebeğin arasındaki özel ilişki ile alakalı olduğunu söylemekte fayda var. 

Emzirmeyi bırakmak için en doğru an anne ile bebeğin hazır hissettiği zamandır. Neredeyse her ebeveyn çevresinden bebeklerinin artık büyüdüğü ve emzirilmeye ihtiyacı olmadığı gibi cümleler işitir. Meme bıraktırma sürecini yanıltıcı yönlendirmeleri göz ardı ederek bebeğinizin nasıl hissettiğine göre yönlendirmelisiniz.

Emzirmeyi Bırakma Süresi Ne Kadardır?

Emzirmenin anne ile bebek arasındaki en güzel anlardan olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bebeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlaması açısından ek gıdalara geçilmesi ve yavaş yavaş sütten kesilmesi gerekir. Zira sütten kesilmeyen bebeklerin iştahı kapanabilir ve ek besinleri reddedebilir. Bu durumun başta kansızlık ve uykusuzluk olmak üzere pek çok sağlık sorununu tetikleyebileceğinden söz etmek mümkün. Dolayısıyla 2 yaşında emzirmeyi bırakmak bebeğinizi ek besinlere alıştırmak açısından da faydalı olacaktır. 

Emzirmeyi Bırakma Yöntemleri Nelerdir?

Emzirmek hem psikolojik hem de fizyolojik bir süreçtir. Eğer emzirmeyi bırakmaya karar verdiyseniz bu dönemin hem siz hem de bebeğiniz için sağlıklı şekilde ilerlemesi için mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz. Emzirmeyi bırakmaya hazırsanız sizi bekleyen sürecin sabır ve özen gerektirdiğini bilmelisiniz. Bu dönemi kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek emzirmeyi bırakma yöntemleri şunlardır: 

  • Emzirmeyi bırakmaya karar verdiğiniz andan itibaren emzirme süresini mümkün olduğunca kısaltmanız tavsiye edilir. 
  • Gün içinde sık sık emziren anneler, bir öğün atlayarak bebeğe alternatif besinler verebilir. Bu sayede bebeğin ek gıdaya alışma sürecini kolaylaştırmak mümkün olur. 
  • Bebeğiniz emzirilmeyi beklediği için biberonla beslemenizi reddedebilir. Bu gibi durumlarda besleme işlemini babanın ya da başka bir yakının üstlenmesi bebeğinizin biberonla beslenmeye alışmasına yardımcı olur. 
  • Gece emzirmeyi bırakmak da oldukça etkili bir yöntemdir. Bebek gece uykusundan uyandığında emzirmeye şartlanmasını azaltarak bitirmek adına yanına babası giderek ilgilenebilir.

Hem siz hem de minik yavrunuz için son derece özel ve hassas olan bu dönemi aranızdaki iletişimi koruyarak başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Bebeğinizle sık sık konuşarak her koşulda yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Biberonla besleme yapacağınız zaman bebeğinizi güzelce kucaklayarak memeden uzaklaşmasının onu ne kadar sevdiğinizi değiştirmeyeceğini anlamasına yardımcı olabilirsiniz. 

Emzirmeyi Bırakırken Yapılan Sık Hatalar Nelerdir?

Eğer emzirmeyi bırakma yollarını denediyseniz ve buna rağmen sonuç alamadıysanız bunun nedeni henüz doğru zamanın gelmemiş olması olabilir. Annenin strese girmesinin emzirmeyi negatif etkilediğini söylemek mümkün. 1 yaşında emzirmeyi bırakmak, genellikle yanlış bilgilendirmeden kaynaklanır ve bu süreçte en sık yapılan hatalardan biridir. Bebeğin yeterince beslenemediğini ve kilo almadığnı düşünen anneler sütünün yeterli olmadığı kaygısına kapılabilir. Ancak bebekler 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başladığı için bu süreçte emmeye karşı ilgilerinin azalması son derece normal bir durumdur. 

Emzirmeyi bırakmaya karar verdiğiniz dönemde bebeğinizin yaşamında stres yaratabilecek bir durum söz konusu olmamalıdır. Örneğin bebeğinizin diş çıkardığı ya da herhangi bir sağlık sorunu yaşadığı dönemde emzirmeyi bırakmaya çalışırsanız başarısız olma ihtimaliniz yüksektir. Dolayısıyla minik yavrunuzun huzurlu hissettiği bir dönemde emzirmeyi sonlandırmaya özen göstermelisiniz. 

Emzirmeyi bir anda kesmek bu dönemde sıkça yapılan hatalar arasında gelir. Zira emzirme öğün atlayarak aşama aşama kesilmelidir. İlk olarak öğle öğünlerini azaltarak başlayabilirsiniz. Atlanan öğün yerine devam sütü ya da bebeğin sevdiği başka bir besin vererek emmeyi unutmasına yardımcı olunabilir. 

Bebeğinizi emzirmeyi bırakmaya hazırlarken sakin ve anlayışlı davranarak sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Bu süreçte emme isteğine sert bir şekilde tepki vermek bebeğin korkmasına ve anne ile olan iletişiminin olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bu nedenle süreci doğal bir şekilde yürütmek adına bebeğe tepki göstermeden küçük müdahalelerle yönlendirme yaparak emmekten vazgeçirmek önemlidir. 

emzirmeyi bırakma süreci

Emzirmeyi Bırakma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Emzirmeyi bırakma dönemi hem annenin hem de bebeğin alıştığı düzenin değişmesi anlamına gelir. Hâl böyle olunca yeni bir döneme ilk adımlarını atarken bebekler kadar anneler de duruma alışmakta güçlük çekebilir. Üstelik söz konusu durumlar yalnızca ruhsal değil aynı zamanda fiziksel olarak da etkisini gösterebilir. Emzirmeyi bırakma sürecinde annelerin süt birikmesine bağlı olarak stresli hissetmesi son derece doğaldır. Ayrıca emziren kadınlarda memede kızarıklığa, şişliğe ve iltihaplanmaya neden olan mastit bu dönemde görülebilen sorunlar arasındadır. Bu gibi durumların oluşmasını önlemek adına sütünüzü kendiniz sağarak memenin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. 

Minik yavrunuza anne sütü yerine vereceğiniz besinlerin içeriği son derece önemlidir. Emzirmeyi bırakma aşamasında bebeğinize inek ve keçi sütü vermemeniz tavsiye edilir. Zira hayvan sütleri mineral açısından zengin olduğu için bebeğinizin böbreklerini zorlayabilir. Her canlının sütü, kendi yavrusunun gelişimini destekleyecek özelliklere sahiptir. Bu nedenle inek veya keçi sütünü anne sütüne alternatif olarak görmemek gerekir. 

Emzirmeyi Bıraktığınızda Çocuğunuz Bundan Nasıl Etkilenir?

Emzirmeyi bıraktığınızda bebeğiniz annesinden koptuğunu düşündüğü için endişeli hissedebilir. Hâl böyle olunca bebeğinizin daha uzun süre yakınınızda durmaya ve emmeye çalışması da mümkün. Bu aşamada bebeğinize ilgi göstermeli ve tensel temasla sevginizi hissettirmelisiniz. Emzirmeyi bırakma döneminde bebeğinizi dikkatli bir şekilde gözlemleyerek gelişim sürecini sağlıklı ve mutlu bir şekilde tamamlamasını sağlayabilirsiniz. 


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.