Bebeklerde Kurdeşen (Ürtiker) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kurdeşen (Ürtiker) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Ürtiker (Kurdeşen) Nedir?

Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ürtiker; çeşitli reaksiyonlardan kaynaklanan ve cilt üzerinde kabarık, kaşıntı, kızarık gibi lezyonlarla kendini gösteren bir deri rahatsızlığıdır. Kızarıklığın ve kaşıntının eşlik ettiği kabarık lekelerin farklı boyutları olabilir. Birkaç milimetre boyutundakiler de santimetrelere ulaşan lekeler de ürtiker lezyonu sayılabilir. Hatta bu lezyonlar, genelde cilt üzerinde birleşerek daha büyük lekelerin oluşmasına yol açabilir. Bu şekilde gelişen ürtiker, tende çok geniş bir alanı kapsayabilir. Vücutta görülen lekeler, 24 saat içerisinde belirip kaybolabilir. Aniden çıkan lezyonlar, hastalığın görülmesini takiben çoğunlukla 1-2 gün içerisinde kaybolur. Bazı lekeler ise cilt üzerinde haftalar, hatta aylarca kalabilir. Bu da kronik ürtiker olarak adlandırılır.

Kronik ürtikeri bulunan kişiler, bu hastalığa 6 haftadan fazla süre boyunca maruz kalabilir. Söz konusu deri rahatsızlığın sık sık tekrarlayarak hayat kalitesini düşürdüğü durumlarda ise uzmanlar tarafından önerilen tedavi yöntemini aksatmadan uygulamak gerekir. Kaşıntı önleyici ilaçlar ve antihistaminikler, ürtiker tedavisinde sık sık tercih edilir. Tüm bunların yanı sıra kurdeşen rahatsızlığının bulaşıcı bir hastalık olmadığını da bilmelisiniz. 

Günlük faaliyetlere, hatta uykuya bile engel olabilecek kadar rahatsız edici bir hastalık olan ürtikerin görüldüğü spesifik bir yaş aralığı veya cinsiyet yoktur. Bu rahatsızlık, yetişkinlerde de görülebildiği gibi bebeklerde kurdeşene sık sık rastlanır. Bebeğinizin sağlığı ve konforu için ürtiker hakkında daha detaylı bilgiler almanız gerekir. Sizin için hazırladığımız bu yazıyı okuyarak bebeklerde kurdeşenin sebeplerini ve böyle bir hastalık karşısında yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Bebeklerde Ürtiker Neden Görülür?

Ciltte ani şekilde gelişmesinin yanı sıra kabarma, kızarıklık, kaşıntıya neden olan ürtiker, bebeklik dönemi de dâhil olmak üzere her yaşta çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Kurdeşenin genellikle ilaç ya da besin alerjisinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını söylemek mümkün. Alerjik reaksiyonların yanı sıra sebep olarak stres, enfeksiyonlar ve otoimmün hastalıklar, yani vücudun bağışıklık sisteminin kendi kendini hedef aldığı rahatsızlıklar üzerinde de durulur. Stres ve otoimmün rahatsızlıklar nedeniyle gelişen kurdeşen, genel olarak yetişkinlerde görülür. Bebeklerde ürtiker görüldüğünde ise sorunun kaynağını öğrenebilmek için öncelikle alerjik reaksiyon ihtimali göz önünde bulundurulur.

Bebeklerde ürtikerin nedenlerinden biri, çocuğun vücudunun belli bir gıdaya karşı tepki vermesi olabilir. Kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı ve yumurta gibi yiyecekler, bebeğin kurdeşen olmasında etkili olan gıdalardandır. Yiyeceklerin yanı sıra çocuğunuza verdiğiniz herhangi bir ilaç da ürtikerin gelişmesine neden olabilir. Bebeklerde kurdeşene neden olan tüm faktörler, şu şekilde sıralanabilir:

  • Kullanılan bazı vitamin ve ilaçlar
  • Çeşitli enfeksiyonlar
  • Parazitler veya böcekler
  • Stres ve duygudurum bozukluğu
  • Çok soğuk veya sıcak hava
  • Polen başta olmak üzere çeşitli alerjenler
  • Bazı kumaş türleri
  • Kimyasalların tene temas etmesi
  • Otoimmün rahatsızlıklar başta olmak üzere diğer hastalıklar

Durumun detaylı bir şekilde ele alınabilmesi için bebeğinizi mutlaka doktor kontrolüne götürmeniz gerekir. Listelenen faktörlerden de anlaşılabileceği üzere ürtiker, sadece tüketilen maddelerin vücut tarafından tepkiyle karşılanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık değil. Yapılan aktivite, giyilen kıyafet ve ekstrem hava durumları gibi çeşitli faktörler de kimi zaman hem yetişkinler hem de bebeklerde kurdeşen rahatsızlığının görülmesine neden olur. Çocuğunuzun sağlığı için herhangi bir unsura alerjisi olup olmadığını öğrenmeli ve bebek giyiminde tercih ettiğiniz kıyafetlerin kumaşlarına özen göstermelisiniz.

Bebeklerde Oluşan Ürtiker Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen, kendini çok farklı belirtilerle gösterebilen bir deri rahatsızlığıdır. Bünyeye bağlı olarak belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda kurdeşen, belli başlı bazı belirtileri beraberinde getirerek gelişir. Bu da hastalığın tespit edilmesini yüksek oranda kolaylaştırır. Bebeklerde ürtiker belirtileri de şu şekilde sıralanabilir:

  • Ciltte kabarık, kızarık ve kaşıntılı lekeler
  • Dudak, genital bölge, boğaz ve göz kapaklarında şişme, diğer adıyla anjioödem
  • Nadir de olsa vücuttaki lezyonların su toplaması
  • Deri döküntüleri

Yukarıdaki belirtiler arasında en çok görülenler, kızarık bir ten üzerindeki kaşıntı verici lezyonlar ve anjioödemdir. Elbette ki bazı bebeklerde daha şiddetli tablolarla da karşılaşılabilir. İshal, kusma, bulantı, nefes darlığı ve baygınlık, ürtikerin büyük bir şiddette vücudu etkilediği zamanlarda ortaya çıkar.

Ürtiker Bebeklerde Ateş Yapar mı?

Bebeklerde ürtiker, ateşe neden olabilen bir rahatsızlıktır. Ancak ateşin spesifik olarak kurdeşenden kaynaklandığını söylemek yanlış olabilir. Genellikle ateşin eşlik ettiği ürtiker rahatsızlıklarında altta yatan farklı bir sebep vardır. Uzman hekimler de bu sebebin kaynağını sorgulayarak sorunu kökten çözmeyi hedefler. Bebeklerde kurdeşene ateş ve halsizlik eşlik ediyorsa bu, enfeksiyon kaynaklı bir rahatsızlığı işaret edebilir. Böyle bir durumda enfeksiyona neden olabilecek faktörler sorgulanmalı ve tekrar etmemesi için önlem alınmalıdır.

Bazı durumlarda bebeklerde kurdeşene yineleyen ve nedeni belli olmayan ateş atakları da eşlik eder. Ateş ataklarının yanı sıra eklem ağrıları da göze çarpıyorsa otoinflamatuar hastalıklardan bahsetmek gerekir. Otoinflamatuar rahatsızlıklar, iltihabın mikroplar nedeniyle değil sistemin kendi kendisine üretildiği hastalıklar olarak özetlenebilir. Vücutta mikrop bulunmamasına rağmen doğal bağışıklık sisteminin aktif olduğu hastalıklar, ürtikeri de beraberinde getirir. Böyle bir durumda tedaviye geç kalmamak için bebeğinizi gözlemlemeli ve mümkün olan en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

bebeklerde ürtiker nedenleri

Bebeklerde Ürtiker (Kurdeşen) Ne Kadar Sürer?

Bebeklerin alerjik reaksiyon gösterebileceği bir unsurla temas etmesi, vücutta histamin adlı maddenin salgılanmasına neden olur. Histamin salgılanması da bebeklerde kurdeşen rahatsızlığını meydana getirir. Bebeklerde ürtikeri hastalığın devam etme süresine göre ikiye ayırmak mümkündür. 

  • Akut Ürtiker: Genel olarak 1 ila 7 gün arasında süren ve sonrasında biten kurdeşen türüdür.
  • Kronik Ürtiker: 4 haftadan uzun süren, nedeni bulunması zor olan ve yoğun bir tedavi gerektiren kurdeşen türüdür.

Çocuğunuzun yaşam kalitesini yükseltebilmek için kurdeşeni detaylıca incelemeniz gerekir. Bebeğinizi etkileyen deri rahatsızlığının akut mu yoksa kronik mi olduğunu bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Özellikle kronik ürtiker söz konusu olduğunda doktorla iletişim hâlinde olmalı ve tedavideki en ufak bir adımı bile atlamamalısınız.

Ürtiker Tedavisi Nasıl Olur?

Bebeklerde ürtiker tedavisi, çocuğunuzun gösterdiği semptomlara bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca bebeğin kaç aylık olduğu, sağlık durumu ve hastalığın şiddeti de tedaviyi şekillendiren faktörler arasındadır. Çeşitli testlerle teşhis konulduktan sonra ise sorunun kaynağına göre hareket edilir. Örneğin gıda nedeniyle ortaya çıkan ürtikerin kaybolması için alerjiye neden olan yiyeceğin beslenme listesinden çıkarılması gerekir. Uzman hekimler, kurdeşenin daha hızlı ortadan kaybolması için bebeğe antihistaminik ilaçlar da verebilir. Böylece bebeğinizin vücudunda salgılanan histamin maddesinin azalması ve alerjik reaksiyonların ortadan kaybolması sağlanır.

Bebeklerde Görülen Ürtikere Ne İyi Gelir?

Tıbbi tedavinin yanı sıra bebeğinizi rahatlatmak için evde de uygulayabileceğiniz yöntemler bulunur. Bu yöntemleri bebeklerde kurdeşenin neden olduğu rahatsızlıkları hafifletmek için uygulayabilirsiniz. Bebeklerde görülen ürtikere iyi gelen yöntemler, şu şekilde sıralanabilir:

  • Soğuk kompres
  • Nemlendirici losyon kullanımı
  • Kaşıntı önleyici ilaç ve merhemler
  • Maydanoz, zencefil, greyfurt, incir ve elma sirkesi gibi besinlerin tüketimi

Kurdeşenden muzdarip olan bebekleri yıkamak da ebeveynler için bir problem hâline gelebilir. Bu durumda bebek banyosu sırasında bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir. Banyo esnasında bebeğinizin sıcak veya soğuktan etkilenmemesi için su mutlaka ılık olmalı ve süre 10 dakikayla sınırlandırılmalıdır. Böylece hem ürtikerin daha rahatsız edici boyutlara ulaşmasına engel olabilir hem de bu süreçte banyo rutinini bebeğiniz için daha konforlu hâle getirebilirsiniz.


Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.