Uyku Eğitimi Nedir ve Nasıl Verilir?

Uyku Eğitimi Nedir ve Nasıl Verilir?

Dünyaya gözlerini açan bebeğiniz, ilk aylarda günün büyük bir bölümünü uykuda geçirir. Büyümesi için son derece önemli olan bu saatlerde zaman geçtikçe azalmalar olur. Her ne kadar uzmanlar tarafından tavsiye edilen ideal uyku süreleri bulunsa da ebeveynler bu süreci olması gerektiği gibi yönetmekte bazen zorlanabilir. Miniklerde yaşanan uyku sorunlarının erken dönemde çözülmesi ise bir hayli önemli. Hem bebeklerin hem de anne babaların düzenini bozan bu problemin üstesinden gelmek için uyku eğitimine dair detayları bilmekte fayda vardır. 

Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Başlar?

Ebeveynler, en değerlilerinin gelişim sürecinin sorunsuz devam etmesi ve kendilerine zaman ayırabilmek için uyku düzeninin hemen sağlanmasını isteyebilir. Fakat ilk üç aylık dönemde böyle bir durumdan söz etmek pek mümkün olmaz. Bebekler, 3 aylık olana kadar günün yaklaşık 17 saatini uykuda geçirir. Gün içinde aralıklarla 4 ya da 5 defa uykuya dalar. Beslenme ve bez değişimi gibi ihtiyaçlarından dolayı da sık sık uyanır. 

Üçüncü aydan itibaren miniklerin dış dünyaya alışması, sindirim sisteminin ve diğer vücut fonksiyonlarının gelişmesine bağlı olarak uyku düzeni de oturmaya başlar. Dördüncü aydan sonra ise bebeklerin gece uykusunda geçirdiği süre artar. 6 aylık periyotta en değerlinizin uyanma sıklığı azalır. Hatta bebeğiniz kendi kendine yeniden uykuya dalma becerisi kazanır. Bebeğiniz 12 aylık olduğunda günde toplam 13 saate kadar uyuyabilir. Bu dönemde uyku düzeninin önemli ölçüde sağlandığı da söylenebilir. 

Uyku Eğitimi Nedir?

Bebeklerin zihinsel ve bedensel faaliyetleri için uyku düzenine özen göstermek gerekiyor. Özellikle gece gerçekleştirilen ve miniklerin beyin gelişiminde önemli rol oynayan REM uykusunun aksatılmaması önemlidir. Uyku eğitimi, bu süreci ebeveynler ve minikler için daha rahat hâle getirir. Bu çalışmalarda bebeklerin tavsiye edilen sürelerde ve zaman diliminde uyuması amaçlanır. Böylece en değerlinizin sık uyanması ve tekrar dalmakta zorlanması gibi sorunlar giderilmiş olur. 

Çocuklarda uyku eğitiminin anne ve babalar açısından da pek çok yararı bulunuyor. En değerliniz belirli saatlerde aralıksız olarak uyuduğunda günlük işlerinizi tamamlamak için yeterli zaman bulursunuz. Özellikle bebeği gece uykusuna alıştırmak konusunda başarılı olduğunuzda hayat kaliteniz gözle görülür bir şekilde artar. Kendinize vakit ayırabileceğiniz için bebeğinizle daha keyifli ve verimli aktiviteler yapmaya enerji toplayabilirsiniz. 

Bebeklere Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?

Bebeğinize uyku eğitimi vermek istediğinizde belirli bir döneme kadar beklemeniz gerekiyor. Çünkü ilk üç ayda minikler, büyüme sürecinin henüz erken aşamalarında olduğu için yönlendirmelere herhangi bir tepki göstermeyebilir. Üçüncü ayı geride bıraktığınızda yavaş yavaş alıştırmalar yapabilirsiniz. Uzmanlar, doğru ve verimli bir uyku eğitiminin en erken dördüncü ayda başlaması gerektiğinin altını çiziyor. Bu noktada bebeğinizin gelişim hızını ve uyku düzeninin gidişatını göz önünde bulundurarak eğitime başlama zamanını ilerleyen dönemlere de erteleyebilirsiniz. 

Aylara ve Yaşlara Göre Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Minik bir kâşif gibi çevresindeki olup bitenleri gözlemleyen bebekler, her geçen gün yeni alışkanlıklar kazanır. Aylar geçtikçe kendi kendine beslenmeyi ve hatta uykuya dalmayı öğrenir. Ebeveynler, uykuya dalma gibi süreçlerde zorluk yaşayan en değerlilerini başvurabileceği bazı yöntemlerle destekleyebilir. Aşağıda aylara ve yaşlara göre uyku eğitimi vermeye dair detayları görebilirsiniz:


  • 3 aylık bebek uyku eğitimi: Bu dönemde 18 saate kadar uyuyabilen minikleri, oyun ve kitap okuma gibi aktivitelerle destekleyebilirsiniz. Bebeğinizle uyku öncesinde sakin bir ses tonuyla konuşmanız da yardımcı olacaktır. 

  • 4 aylık bebek uyku eğitimi: Dördüncü ayda bebekler, uykudan kalktığı anda ağlasa da kendisini sakinleştirmeyi başarabilir. Bu süreçte en değerlinizi gece uyumaya alıştıracak adımları atmaya başlayabilirsiniz.

  • 5 aylık bebek uyku eğitimi: Beş aylık minikleri gece uyandığında hemen kucağınıza almamanız tavsiye edilir. Kendine kendine uyuması için bebeğinize biraz süre vermeniz gerekebilir.

  • 6 aylık bebek uyku eğitimi: Diş çıkarma ve ek gıdaya geçiş süreci olan 6.ay, bebeklerin uyku sorunun arttığı dönemdir. Uyku arkadaşı ile uyku eğitimine bu ayda başlamanız önerilir. 

  • 7 aylık bebek uyku eğitimi: En değerlinizin fiziksel gelişiminin hızlandığı bu dönemde gün içinde yapılan aktivitelerin önemi artar. Bebeğiniz oyunlarla enerjisini attığında gece daha rahat uykuya dalabilir.

  • 7.aydan itibaren bebeğinizin daha fazla kucak istemesi ve sizden ayrılmakta zorlanması doğaldır. Bu dönemde çocuğunuza yanında olduğunu hissettirmeniz öneriliyor. 9. aya kadar diş çıkarma ve rüya görmeye başlama gibi süreçlerden dolayı bebeğinizin uykuları bölünebilir. Ancak 10.aydan sonra bebeklerin gece boyunca aralıksız uyuduğu görülür. 2 ve 3 yaşına ulaşan çocukların ise gündüz uykularının süresi bir hayli azalacaktır. Söz konusu dönemde minikler, ebeveynlerinin yanında uyuma eğilimi gösterebilir. Bebek uyku arkadaşı ve sakinleştirici telkinlerin yardımıyla en değerlinizin kendi yatağında kalmasını sağlayabilirsiniz. 

    bebeklerde uyku eğitimi

    Uyku Eğitimi Verme Yöntemleri Nelerdir?

    Bebek uyku eğitimi yöntemleri, uzmanların görüşlerinden hareketle bu süreci sorun yaşamadan atlatmanıza yardımcı olur. Minikleri zorlamadan uyumaya teşvik eden metotların doğru uygulanmasında anne ve babalara önemli bir rol düşüyor. Söz konusu yöntemler arasında tercih yapmadan önce ise en değerlinizin uykularını kaçıran nedenleri öğrenmeniz önemli. Örneğin bebeğiniz yanlış beslenme, gaz sancısı, diş çıkarma ve diğer etkenlerden dolayı uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Bu soruna yol açan sebebi tespit ettikten sonra farklı uygulanma biçimleriyle birbirinden ayrılan adım adım uyku eğitimi metotlarına başvurabilirsiniz.

    Ferber Yöntemi

    Ferber bir diğer adıyla kontrollü ağlama yöntemi, bebeklere kendilerini sakinleştirmesini öğretmeyi amaçlar. Minikler, uykuya direndikleri zamanlarda güvenli limanları olan ebeveynlerine sığınmak için ağlamaya başlar. Anne baba olarak bu durum sizi bir hayli zorlasa da uyku eğitimi sırasında iradeli davranmanızda yarar vardır. Bu sayede bebeğiniz zamanla ağlamadan yeniden uykuya dalma becerisi geliştirir ve size olan bağımlılığı da önemli ölçüde azalır. 

    Dr. Richard Ferber tarafından paylaşılan bu teknikte bebeğinizi ağlama sırasında belirli bir süre kucağınıza almanız önerilir. Ancak bu sürenin 15 saniye ile 1 dakika arasında olması gerekiyor. Aksi takdirde en değerlinizin sizden ayrılması da zorlaşacaktır. Bebeğinizi beşiğe yatırdıktan 3 dakika sonra odasından çıkabilir ve aynı sürenin ardından yeniden yanına gelebilirsiniz. Eğer çocuğunuz bu zaman diliminde hâlâ uyumadıysa kontrol süresini 5 ve 10 dakika olmak üzere sırayla artırmanız tavsiye ediliyor. 

    Co-Sleep Yöntemi

    Co-Sleep yöntemine, yeni doğan bebeği uykuya alıştırmak için sıklıkla başvuruluyor. Bebeğinizi beşiğine yatırdıktan sonra uykuya dalana kadar başında bekleyebilirsiniz. Minikler, ebeveynlerini başucunda gördüğü için uykuya dalmakta güçlük çekmez. Diğer taraftan bu sırada en değerlinizin sizi görmesi, ağlamasına ve kucağa gelmek istemesine sebebiyet verebilir. Ancak Co-Sleep yönteminin başarılı olması için bebeğinizle temas kurmaktan kaçınmanız gerekiyor. Bebeğinizin âdeta kendi kendine uyku eğitimi verdiği bu yöntemle zamanla ağlamaların süresi ve şiddeti de azalmaya başlayabilir.  

    Tracy Hogg Yöntemi

    Yenidoğan uyku eğitimi süreçlerinde ebeveyn ve bebek arasındaki temasın gücünden yararlanan yöntemler de bulunuyor. Tracy Hogg uyku eğitimi, bu kapsamda tercih edebileceğiniz metotlar arasında. İlgili yöntemde bebek ağlamaya başladığında bir süre kucağa alınır. Ancak herhangi bir sallanma, ninni söyleme ya da konuşma gibi eylemlerden kaçınılması gerekiyor. En değerliniz sakinleştiğinde tekrar beşiğine yatırabilirsiniz. Bu döngüyü bebeğiniz tam anlamıyla uykuya dalana kadar tekrarlamanız önerilir. 

    William Sears Yöntemi

    Dr.William Sears, ebeveynlere minikleri zorlamadan uyutmaya yönelik bir yöntem sunuyor. Ağlatmadan uyku eğitimi vermeyi sağlayan Dr.Sears tekniği, öncelikle bebekleri stres ve kaygıdan uzaklaştırmayı tavsiye eder. Örneğin en değerlinizi gün içinde sık sık kucaklayabilir ve kendisini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Hatta miniklerin huzurla uyumasını desteklemek için ılık suyla yaptırılan bebek banyosunun rahatlatıcı etkisinden yararlanmanız da mümkün. 


    William Sears tekniği, temasın ve yakınlığın huzur veren yönünden destek alan bebeklerde uyku eğitimi yöntemleri arasındadır. Bu doğrultuda ebeveynler ve miniklerin aynı odada uyumasının doğru olduğunu kabul eder. Bebeklerin derin uykuya geçme süresi olan yaklaşık ilk 20 dakikanın birlikte geçirilmesi gerektiğini söyler. Ayrıca en değerlinizi uyandığında hafifçe kucağınızda sallamanızı da önerir.  

    Kim West Yöntemi

    Kim West uyku eğitimi hem ebeveynlerin hem de bebeklerin konforunu gözeten metotlardan biridir. Bunun için öncelikle en değerlinizin yatağının başına bir sandalye koymanızda fayda var. Çünkü bebeğiniz uykuya dalana kadar başını hafif dokunuşlarla okşamanız gerekiyor. En değerliniz kendisini uykunun huzurlu kollarına bırakana kadar bu narin temaslara devam edebilirsiniz. 

    İlk üç günü, sandalyenizi her seferinde beşikten biraz daha uzaklaştırarak ve bebeğinizin yanından ayrılmadan sürdürmeniz önemli. Bu süreçte bebeğiniz çok ağladığında onu kucağınıza alabilir ve sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Minikleri ağlatmadan uyutmayı sağlayan bu yöntemde yaklaşık iki haftalık bir sürenin ardından kayda değer sonuçlara ulaşılabilir. 

    Uyku Eğitimi Ne Kadar Sürer?

    Bebek ve uyku eğitimi yöntemlerine ayrılan süre, miniklerin gösterdiği gelişime göre değişebilir. Kimi zaman bebeklerin bazı alışkanlıkları bırakması sandığınızdan daha uzun sürebilir. Örneğin memede uyuyan bebeğe uyku eğitimi vermenin nispeten fazla zaman alacağını söylemek mümkün. Bu sorunu aşmak için başvurulabilecek yöntemlerden biri, miniklere beslenme ve uyku zamanı arasındaki ayrımı göstermek olabilir. Emzirme sırasında uyuklamaya başlayan bebeğinizi yavaşça memeden ayırabilir, bu sırada sabırlı ve sevgi dolu bir yaklaşımla süreci başarıyla yönetebilirsiniz. 

    Bebek uyku eğitimi yöntemlerini uygulamaya, sürecin düzene girdiğini gözlemleyene kadar devam edebilirsiniz. Ancak zaman zaman en değerlinizin büyüme aşamalarında yaşadıklarından dolayı yeniden uyku sorunlarıyla karşılaşmanız muhtemel. Dilerseniz böyle dönemlerde miniklerin huzurla uyumasını destekleyen teknolojilerden destek alabilirsiniz. Örneğin beyaz gürültü kullanımı, bebeklerin anne karnında gibi hissetmesini mümkün kılarak uyku düzenine katkı sağlar. Doğadaki seslerin nötr ve dinlendirici etkisini, bebeklerin desteksiz uyku eğitimi süreçlerine dâhil etme olanağı tanır. 

    Uyku Eğitimi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Bebeklerde gece uyku eğitimine dair yöntemleri uygularken bazı noktaları es geçmemek gerekiyor. Bunların başında ise elbette sabırlı ve tutarlı olmak gelir. Kucakta uyuyan bebeğe uyku eğitimi verme gibi süreçlerin biraz zaman aldığını kabullenmeniz önemli. Tavsiye edilen püf noktaları düzenli olarak uyguladığınızda en değerlinizin uyku düzenini sağlamayı başarabilirsiniz. Adım adım uyku eğitimi yöntemlerini uygularken şu hususları da göz önünde bulundurmanız önemli:

    • Bebek ve çocukların uyku zamanının 20.00 ile 21.00 saatleri arasında olması önerilir.
    • Esneme ve göz kaşıma gibi uyku belirtilerinin takip edilmesi mühimdir.
    • Düzenli gündüz uykusu sayesinde en değerliniz gece saatlerinde daha az kalkar. 
    • Uyku ortamı sıcaklığının 21 ile 24 santigrat derece aralığında olması gerekir.
    • Bebeğiniz gün içinde fiziksel aktivitelerde bulunursa gece daha rahat uykuya dalabilir.

    Sayılanların dışında bebeğinize doğru uyku kıyafetlerini seçmeniz de gözden kaçmaması gereken bir detaydır. Pamuklu kumaşlardan üretilen yumuşak pijama takımları, en değerlinizin huzurla uyumasına yardımcı olur. Ayrıca TOG değerli, ısı yalıtımına sahip uyku tulumlarıyla bebeğinizin terleme ve üşüme gibi sorunlar yaşamasını önleyebilirsiniz. KidZee, bahsi geçen özellikleri taşıyan pijama ve uyku tulumu modelleriyle bu süreçte daima yanınızda olur. Arzu ederseniz bu ürünlerden aldığınız destekle bebeğinizin uyku eğitimini konforlu hâle getirebilirsiniz. 


    Eski paylaşımlar Yeni paylaşımlar

    Bir yorum bırak

    Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.