Masmavi gökyüzünde, köpük köpük bulutlar arasında seyahat etmenin keyfi de heyecanı da bambaşkadır. Hele bir de minik yavrunuzla ilk kez uçağa binecekseniz seyahat etmekten çok daha fazla keyif alacağınızı tahmin etmek hiç de güç değil. Uçakta bebekle yolculuk yapmak, sandığınızdan çok daha kolay! Eğer iyi bir şekilde organize olursanız hem sizin hem de bebeğinizin unutulmaz bir seyahat deneyimi edinmesi mümkün. Yazımızda en değerlinizle birlikte yapacağınız ilk uçak yolculuğunu her zaman hatırlayacağınız özel bir deneyim hâline getirmenizi sağlayacak noktalara ayrıntılarıyla değindik.
Bebekler Uçak Yolculuğu Yapabilir mi?
Minik yavrunuzla yapacağınız ilk tatil hiç şüphesiz ki hayatınızın en kıymetli anılarından biri olacak. Bebekle uçakta yolculuk yapmak, uygun koşullar sağlandığı takdirde hem minikler hem de ebeveynler için son derece keyifli bir aktivite hâline gelebilir. Seyahat planı yapan anne babaların en merak ettiği konulardan biri bebeğiyle uçağa binip binemeyecekleridir. Pediyatri uzmanlarına göre bebeklerin uçağa binmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Üstelik tahmin ettiğinizden çok daha küçük yaşlarda bebekler uçak yolculuğu yapabilir.
Bebekle uçak yolculuğu, ebeveynler için tatlı bir telaşa dönüşebilir. Ailelerin uçuş saatinden koltuk rezervasyonuna kadar her bir ayrıntıyı bebeklerini en iyi hissettirecek şekilde planlamaya çalışırken telaşa kapılması gayet doğaldır. Eğer bebeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa endişe etmenize hiç gerek yok! Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra minik yavrunuzla keyifli bir serüvene doğru atılabilirsiniz.
Bebekler Kaç Aylıktan İtibaren Uçak Yolculuğu Yapabilir?
Yenidoğan bebek, uçak yolculuğu yapabilir. Bebekler, yalnızca doğumlarından sonraki ilk 48 saat içerisinde uçak yolculuğu yapamaz. 2 - 8 gün aralığındaki yenidoğan bebeklerin uçakla seyahat etmelerinde herhangi bir sakınca olmadığına dair sağlık raporu sunulduğu takdirde hava yolu seyahatine çıkmaları mümkündür. Bebeğiniz, doğumdan sonraki 8 günün ardından kucağınızda uçağa binebilir.
Neredeyse tüm seyahat firmaları, 0 - 2 yaş bebekle uçak yolculuğunu kabul eder. Hava yolu şirketlerinin bebekle uçak yolculuğu konusundaki prosedürlerinin birbirinden farklı olduğunu söylemekte fayda var. Genele bakıldığında 1 haftalık ve üzeri olan bebeklerin uçakla yolculuk yapabileceğini söyleyebiliriz.
Bebeklerin büyük bir kısmı, 6. aydan itibaren etraflarındaki seslere ve hareketlere alışmaya başlar. Farklı ortamlarda bulunmaktan keyif almaya başlayan minikler, bu dönemlerde dışarıda vakit geçirmekten daha fazla hoşlanmaya başlar. Bu yüzden bebeğinizle seyahat etmeyi düşünüyorsanız ve herhangi bir aciliyet söz konusu değilse yavrunuz altıncı ayını doldurduktan sonra yola koyulmayı tercih edebilirsiniz.
Bebeklerin Uçak Yolculuğu Yapması Sakıncalı mıdır?
Pediyatri uzmanlarına göre bebeklerin uçak yolculuğu yapmasında herhangi bir sakınca yok. Pek çok hava yolu şirketi bebek yolcuları sağlık raporu şartıyla kabul ederken bazı firmalar bu belgeleri talep etmeyebilir. Bu noktada kurallardan ya da prosedürlerden ziyade miniklerin sağlık durumları ön planda olmalı. Bebeğinizle uçak yolculuğu yapmayı planlıyorsanız hava yolu şirketi sizden sağlık raporu talep etse de etmese de yavrunuzu muhakkak muayene ettirmeli, yolculuğa uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bu sayede uçakta bebek de ebeveynler de herhangi bir sorun yaşamadan keyifli ve mutlu bir şekilde seyahat edebilir.
Bebek Uçuş Kuralları: Havayolları Bebek Yolcu Prosedürleri
Bebekler için uçak yolculuğu, yetişkinlerden farklı prosedürlere sahiptir. Hava yolu şirketlerinin minik yolcular için belirlediği bazı kurallar birbirinden farklı olsa da genel olarak benzer uygulamalar mevcut. Minik yavrunuzla seyahate çıkmadan önce bilmeniz gereken bazı bebek uçuş kuralları şunlardır:
- Bebek yolcular, doğumdan sonraki ilk 48 saat içerisinde uçuşlara kabul edilmez.
- 2 - 7 günlük bebekler, ancak uçakla seyahat etmesinde herhangi bir sakınca olmadığına dair alınan doktor raporu ile uçuşa kabul edilebilir.
- Minik yolcular için bebek bileti düzenlenir. Bebeklerin ayrıca koltuk hakkı bulunmaz. Bebek yolcular, talep ve ek ücret doğrultusunda koltukta yolculuk yapabilir.
- Bebek yolcular, yalnızca ebeveynlerinin ya da bir refakatçinin eşliğinde seyahat edebilir. Ebeveyn dışındaki refakatçilerin en az 18 yaşında olması gerekir.
- Uçak içerisindeki kabin türlerinin tamamına bebek yolcu kabulü yapılabilir.
- Bebekler, bir yetişkinin kucağında ilave kemer ile bağlanmak koşuluyla seyahat edebilir.
- Bebeğiniz için koltuk satın alırsanız, onun adına bir çocuk bileti düzenlenmesi gerekir. Çocuk bileti satın aldıysanız uçak yolculuğunda bebek arabası, puset ya da çocuk koltuğu gibi eşyaları sizin temin etmeniz gerekir.
- Kurallara göre bir yetişkinin uçuş süresince yalnızca tek bir bebeğe refakat etmesi mümkündür. İkinci bebek için muhakkak başka bir refakatçinin olması gerekir. Eğer refakatçi bulunmuyorsa ikinci bebek için çocuk bileti satın alınmalıdır. Bu durumda bebek puseti getirilmesi zorunludur.
Bebekle uçak yolculuğunda koltuk seçimi de oldukça mühimdir. Yavrunuz için ayrıca koltuk rezervasyonu yaptıracaksınız cam kenarını tercih edebilirsiniz. Eğer bebeğiniz yolculuk boyunca kucağınızda olacaksa da aynı şekilde cam kenarı doğru bir tercihtir. Böylece hem bebeğiniz için korunaklı ve sabit bir alan yaratabilir hem de gökyüzünü izlemesini sağlayabilirsiniz!
Bebekle Uçak Yolculuğu Nasıl Yapılır?
Bebekle uçak yolculuğu yapanların yorumlarına bakıldığında hem keyifli hem de olumsuz deneyimler yaşayan ebeveynler olduğu gözlemlenebilir. Olası aksilikleri önlemek için seyahat planınızı ayrıntılı bir şekilde kurgulamalısınız. Örneğin koltuk seçimi yaparken tuvalete yakın bölümleri tercih etmek faydalı olacaktır. Bu sayede bez değiştirme konusuna pratik bir çözüm getirilebilir. Bebekle uzun uçak yolculuğuna çıkacak olan ebeveynler ise önlerde yer alan koltuklar arasından seçim yapmalıdır. Böylece bebeğinizi tuvaleti kullanan yolcuların sebep olduğu gürültüden koruyabilirsiniz.
Çoğu hava yolu şirketi, özellikle uzun yolculuklar için bebek maması imkânı sağlar. Eğer uçakta sizin için bebek maması temin edilmesini istiyorsanız biletinizi alırken talebinizi iletmeniz yeterli olur. Özel olarak bebek maması siparişinizi oluşturabilir, seyahat boyunca minik yavrunuz acıktığında onu dilediğinizce besleyebilirsiniz.
Bebekle uçak yolculuğu yapmayı düşünen ebeveynler keyifli bir seyahat deneyimi edinmek için bazı hususlara dikkat etmelidir. Bunun için uçuş öncesinde ve sonrasında nelere yapacağınızı belirlemeniz faydalı olacaktır. Elbette yolculuk sırasında neler yapmanız ve yanınızda neler bulundurmanız gerektiğini de tasarlamanız önemlidir. Örneğin bebeklerde kanguru kullanımı, miniklerin daha huzurlu hissetmesini sağlar. Havaalanına giderken, uçağa binerken ya da inerken bebeğinizi kanguru ile taşıyabilirsiniz. En kıymetlinizle keyifli bir serüvene doğru yola koyulmadan önce neler dikkat etmeniz gerektiğini sizin için derledik.
Bebekle Uçağa Binmeden Önce Yapılması Gerekenler
Doktorlar genel olarak uzun seyahatlerin bebeğin bağışıklık sistemi yeterince geliştiği dönemlerde yapılmasını tavsiye eder. Bu da sağlıklı bir bebeğin en az 1 aylık olması gerektiği anlamına gelir. 1 aylık bebekle uçak yolculuğu yapmayı planlayan ebeveynlerin, hazırlık aşamasında tatlı bir telaşa kapılması normaldir. Bebeğiniz kaç aylık olursa olsun uçağa binmeden önce şu hazırlıkları yaparak stressiz bir yolculuk deneyimi edinmeniz mümkün:
- Seyahat çantanıza sıradan bir günde yanınıza aldığınızdan çok daha fazla bebek bezi ve ıslak mendil koymalısınız. Uçaktaki basınç değişikliği gibi sebepler yüzünden bebeğinizin altını normalde olduğundan fazla değiştirmeniz gerekebilir.
- Minik yavrunuzun burun damlasını ve pişik kremlerini de yanınıza alın. Kısacası bebeğinizin ihtiyaç duyabileceği tüm ilaçların çantanızda olmasında fayda var.
- Yanınıza bolca poşet ve yedek kıyafet alın. İşler yolunda gitmez ve bebeğiniz kusarsa kirlileri poşetlere koyabilirsiniz.
- Biberon, emzik, mama çantanızda mutlaka olması gerekenlerden! Eğer 4 aylık bebekle uçak yolculuğu yapıyorsanız yavrunuzun kolay yiyebileceği ve dökülmeyecek yiyecekler tercih edebilirsiniz.
- Yenidoğan ya da 2 aylık bebekle uçak yolculuğu yapıyorsanız uçakta yavrunuzu rahatça emzirmek için yanınızda bir örtü bulundurun. Bu yaşlardaki minikleri rahatça emzirmek ve uyutmak için bebek kundaklama yazımıza bir göz atabilirsiniz.
- 5 aylık bebekle uçak yolculuğu yapmayı planlayan ebeveynler, yanlarına miniğin daha önce hiç oynamadığı bir oyuncağı ya da ilgi çekici kitapları ve dergileri alabilir. Dilerseniz miniğin bebek uyku arkadaşını yanınıza alarak daha az stres hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Bu özel deneyim sırasında her bir ayrıntıyı hesaba katarak eksiksiz bir plan yapmak aslında sandığınız kadar zor değildir. Minik bebekler, bakımları düzenli olarak yapıldığında hem harika bir yol arkadaşı hem de iyi birer gezgindir! Yolculuğunuzun rahat ve keyifli geçmesi için hazırlık aşamasında şunlara dikkat edebilirsiniz:
Bebek Çantasını Hazırlama
Bebekle uçak yolculuğuna hazırlanmanın en önemli kısımlarından birisi seyahat için doğru bir çanta hazırlamaktır. İster yenidoğanla isterse 3 aylık bebekle uçak yolculuğu yapmaya karar verin yanınıza muhakkak almanız gereken bazı eşyalar mevcuttur. Uçağa binerken yanınıza alacağınız çantada bebek bezi, temizlik mendili, alt değiştirme matı ve yedek giysiler bulunmalıdır. Çocuğunuzu yolculuk stresinden uzaklaştırmak için sevdiği oyuncaklarını da yanınıza alabilirsiniz.
Bilet Seçimi ve Check-in
Bebeğiniz henüz 2 yaşını doldurmadıysa normal bilet fiyatının altında bir ücrete tabi tutulur. Bebekler için uçak biletleri fiyatları, firmalara göre değişkenlik gösterebilir. Bazı hava yolu şirketleri 2 yaşından küçük bebekler için herhangi bir ücret talep etmez. Eğer bebek bileti almayı planlıyorsanız bebeğinizi 2 yaşını doldurmadığına dair belgeleri ilgili hava yolu firmasına ibraz etmelisiniz.
Bebeğinizle ilk kez seyahat edecekseniz gece uçuşlarını tercih etmelisiniz. Miniklerin uyku düzeni henüz tam anlamıyla oturmadığından gündüz seyahatleri nispeten daha stresli geçebilir. Gece uçuşlarında bebeklerin uyuma olasılığı daha yüksek olduğundan bu alternatif hem ebeveynler hem de minikler için daha konforludur. Check-in işlemlerinizi online olarak gerçekleştirdiğiniz takdirde havaalanında uzun kuyruklara girmenize gerek kalmaz.
Havaalanına Gidiş
Eğer havaalanına uzak bir mesafede yaşıyorsanız ulaşım esnasında bebeğinizin sıkılması ve huysuzlanması muhtemeldir. Bunun için uçuş saatinden epey önce havaalanına gidebileceğiniz şekilde planlama yapmalısınız. Bu sayede alana erkenden varabilir hem kendinize hem de bebeğinize dinlenmek ve yolculuğa hazırlanmak için zaman yaratabilirsiniz. Eğer havaalanına yakın bir konumda oturuyorsanız özel araçla ulaşım sağlamak uygun bir tercihtir. Aracınız yoksa taksiyle hızlı ve konforlu bir şekilde yola koyabilirsiniz.
Bebeği Hazırlama
Havaalanına vardığınızda bebeğinizin gerekli ihtiyaçlarını karşılamanızı tavsiye ederiz. Böylece uçaktayken alt değiştirme ya da emzirme gibi işlemleri sık sık tekrarlamanıza gerek kalmaz. Bazı hava yolu şirketlerine ait uçaklarda bebekler için özel battaniyeler ve yastıklar bulunur. Yine de uçağın klima nedeniyle serin olması ihtimaline karşı çantanıza örtü eklemeniz gerekebilir. Dilerseniz bebeğinize Tog uyku tulumu giydirerek battaniyesiz huzurlu bir uyku çekmesini sağlayabilirsiniz.
Bebekle Uçak Yolculuğu Sırasında Yapılması Gerekenler
Bebekle uçak yolculuğunu keyifli ve güvenli bir deneyim hâline getirmek isteyen ebeveynler bazı hususlara dikkat etmelidir. Bu noktada yapabilecekleriniz bebeğinizin yaşına göre değişebilir. Örneğin bebeğiniz yeni doğduysa saatler boyu kucağınızda uyumaktan keyif alacaktır. Daha büyük bebekleri oyalamak ve iyi hissetmelerini sağlamak için farklı önlemler almanız gerekebilir.
Güvenlik Önlemi
Eğer 0 - 24 aylık bir bebekle seyahat edeceksiniz miniğin yol boyunca kucağınızda olması muhtemeldir. Uçak görevlileri, bebekler için emniyet kemeri temin eder. Kendi kemerinizle bebeğinizinkini birleştirerek bağlayabilirsiniz. Böylelikle bebeğinizi kendinize ve emniyet kemerine bağlamış olacaksınız. Eğer görevliler bebeğiniz için emniyet kemeri vermeyi unutursa bu durumu uçak kalkmadan mutlaka bildirin.
Basınç Etkisini Azaltma
Bebekler ve küçük çocuklar, uçak inerken ya da kalkarken ağlayabilir. Minikler, yetişkinler gibi basınç değişikliklerinde esneyerek ya da yutkunarak genizlerini açmayı bilmezler. Minik yavrularıyla yolculuk yapan ebeveynler, uçakta bebeğin kulak tıkanmasını önlemek için yanlarında emzik ya da biberon bulundurmalıdır. Bebekle uçak yolculuğu, kulak tıkanması sorunuyla karşılaşmadan da geçebilir. Bunun için yanınıza sakız ya da kuru yemiş de alabilirsiniz.
Beslenme ve Atıştırmalık
Bebeğinizin beslenme saatini uçuşa denk getirerek keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Bu noktada zamanlamayı doğru ayarlamak oldukça önemlidir. Herhangi bir aksiliğe bağlı olarak gecikmeler yaşadığınızda karnı aç olan bebeğiniz daha çok strese girebilir ve ağlayabilir. Çantanızda küçük atıştırmalıklar bulundurmanız bu gibi durumları önlemek adına önemlidir. Eğer işler planladığınız gibi rötarsız şekilde ilerlerse bebeğinizin beslenme saatini uçuşa denk getirebilir, yavrunuz yemeğini bitirdikten sonra tatlı bir uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.
Bebekle Uçuş Sonrası Ne Yapmalısınız?
Bebeğiniz aynı kalkışta olduğu gibi uçuş esnasında da basınç yüzünden ağlayabilir. Bunun için aynı önlemleri tekrarlamanız yeterli olacaktır. Bebekli ya da çocuklu aileler, uçuş sona erdiğinde acele etmemelidir. En ideali, herkes indikten sonra harekete geçmektir. Bu sayede yolcular uçaktan inerken oluşan kalabalığa dâhil olmadan sakince iniş yapmanız mümkün olur. Üstelik bu sürede bebeğinizin yere düşen ya da etrafa saçılan herhangi bir eşyası olup olmadığını kontrol etmek için de yeterli zamanınız olur.
Bebek arabaları, uçağa alınmayabilir. Kalkıştan önce bagaja bebek arabası bıraktıysanız araç uçaktan iner inmez hazır olmayacaktır. Dolayısıyla uçaktan ne kadar geç inerseniz bebeğiniz de o kadar az bekler. Bu süre zarfında miniği mevsim koşullarına uygun şekilde hazırlayabilir, kanguru ya da puset kullanarak beraber güvenli bir şekilde hareket edebilirsiniz.